Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 27 listopada 2016

Aksamitny sernik cytrynowy

Nie wyobrażam sobie już chyba miesiąca bez sernika. To ciasto zawsze będzie w mojej trójce najlepszych ciast pod słońcem. Kiedyś robiłam tylko jeden rodzaj, i tylko dwa razy do roku. Jak łatwo zgadnąć, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Robiłam wtedy sernik bez spodu, bardzo solidny w swojej sernikowości, dostojny i przepyszny. Ale postanowiłam częściej zapraszać sernik na swój stół. I zaczęłam eksperymentować. Robiłam sernik z mango, z zieloną herbatą, sernik kawowy, albo genialny sernik z przyprawami i ganache. Teraz przyszedł czas na niezwykle kremowy i delikatny sernik cytrynowy. Co tu dużo mówić, po prostu jest wspaniały. Wyraźnie cytrynowy, idealnie kremowy. Słodki, ale dzięki cytrynie orzeźwiający i zaskakująco lekki w smaku. Do tego jest naprawdę prosty w przygotowaniu, wystarczy odrobina chęci i składniki najwyższej jakości. Niezmiennie uważam,że wiejski twaróg jest najlepszy do sernika. Warto kupić dobry ser, by cieszyć się sernikiem idealnym. Ten taki jest.
Sernikowej niedzieli Wam życzę.



Składniki:
Spód:
150 gramów ciasteczek w polewie czekoladowej
60 gramów masła

Sernik:
kilogram twarogu
6 łyżek cukru
2 cytryny
2 duże jajka
250 gramów śmietany 18%
1,5 paczki budyniu śmietankowego




Ciasteczka kruszę na pył. Topię masło i dodaję do ciasteczek. Masą wylepiam spód tortownicy i podpiekam go przez 10 minut w 175 stopniach.
Twaróg mielę 3 krotnie. Ucieram jajka z cukrem, dodaję twaróg i dokładanie mieszam całość.
Z cytryn ścieram skórkę, wyciskam sok, dodaję do masy sernikowej. Budyń rozprowadzam w śmietanie, delikatnie dodaję do reszty składników.


Sernik wylewam na podpieczony spód, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piekę sernik przez 50 minut. Na dolnej półce piekarnika kładę żaroodporne naczynie, które wypełniam wodą. Parująca woda sprawi,że sernik będzie idealnie kremowy i nie popęka. Po upieczeniu zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia w piekarniku.






71 komentarzy:

  1. Oj Kochana jak już wieki nie jadłam sernika kusisz

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi dobry sernik. A jak mój facet do mnie przyjeżdża, to woli jeść właśnie go zamiast obiad :P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupełnie jak mój brat,dla niego sernik zastępuje inne posiłki:)

      Usuń
  3. wygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się na duży kawałek

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie serników nigdy dość. Popełniłam ich już bardzo dużo i każdy smakuje wyjątkowo. Ale przyznam, że już dawno nie piekłam sernika, bo ciągle coś innego przychodzi mi do głowy. Teraz mi narobiłaś smaka na sernik. Dlatego chętnie zjadłabym teraz ten Twój, bo tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam serniki w tym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś robiłam serniki w tym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. My też nie potrafimy się oprzeć sernikom i temu również byśmy nie odpuściły :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. wiejski twaróg najlepszy! u nas zawsze kupowało się tylko taki, mieliło kilka razy i wtedy to był prawdziwy sernik. potem już brakowało nam czasu więc na szybko kupowało się gotowe zmielone twarogi lub co gorsza te w wiaderkach wodniste- ale to już nie było to samo. sernik bardzo bardzo smakowity- idealny w swej sernikowości hehe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki z wiaderka może być do sernika na zimno,natomiast ten pieczony koniecznie musi być na prawdziwym twarogu, wtedy sernik wychodzi za każdym razem;)

      Usuń
  11. tego mi trzeba w deszczowe niedzielne popołudnie! pół królestwa za kawałek sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniale wyrósł :) w sam raz na tę ponurą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O nie!!!! Jak tu przejść na diete? Sernik cudo! Musze wyprobowac ten trik z woda w piekarniku bo mój sernik zawsze peka i nie wiem czy ja cos robie zle czy to wina piekarnika Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto włożyć na spód to naczynie z wodą, to naprawdę działa. Sernik jest wilgotny, pięknie rośnie i nie pęka :)

      Usuń
  14. A ja robię sernik maksymalnie 2 razy w roku :D
    A Twój wygląda bardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak robiłam,ale uznałam,że sernik jest za dobry na te 2 razy ;)

      Usuń
  15. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, Twój cytrynowy bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Puszysty, pięknie rumiany - idealny!

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernik z nuta cytrynową jest fantastyczna propozycją umilającą to co za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szukałam przepisu na sernik cytrynowy na święta, a tu proszę - jest! Dziękuję! Uwielbiam serniki i różne wariacje na ich temat. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernik to pozycja obowiązkowa u mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Za takie ciacho dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny serniczek, swoją drogą chyba też muszę zrobić, bo już dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ty też kusisz sernikiem? Już tak dawno żadnego nie robiłam, a teraz co wejdę na jakiegoś bloga to albo pyszności z bananami, albo z kokosem, albo serniki! I jak tu żyć ;) Nic tylko trzeba coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak aksamitny i w dodatku cytrynowy, to ja się wpraszam na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Sernik to moje ulubione ciasto, cytrynowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cytrynowego jeszcze nie widzialam! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Cytrynowy sernik zawsze pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Muszę wypróbować, czekam na nowy piekarnik i zabieram się za pieczenie serników :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie powinnam takich wpisów czytać w pracy, bo momentalnie robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  29. O matko jaki mega ;) Chyba będę go wdzięczna za ten post i przepis mój sernik z Rossa mi się z nudzil czas na coś nowego ;)Biorę się za twój;) Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, mój brat już się pyta kiedy zrobię go kolejny raz i czemu nie dziś:)

      Usuń
  30. Jaki piękny ! muszę koniecznie zrobić. Już czuję jak pachniało u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie da sie ukryc, ze uwielbiam sernik, ale zdecydowanie za rzadko go pieke :( Jednak zawsze daje skorke z cytryny, ktora swietnie podkreca smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...