Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 17 października 2016

Podwójnie migdałowe ciasto cytrynowe

Weekendowe pieczenie to w moim domu tradycja. Ciasto na te dwa luźniejsze po prostu musi pojawić się na stole. Tym razem nie miałam za wiele czasu,ale olbrzymią ochotę na coś wyjątkowego. Co prawda mieszkanie po remoncie już w pełni ogarnięte, ale piwnica wołała o zainteresowanie. Zapomniałam,że ukryłam tam masę książek, które musiałam przynieść, wyczyścić z kurzu i ustawić na półce. Do tego musiałam uporządkować buty. Okazało się,że mam 2 pary zimowych kozaków, o których istnieniu po prostu zapomniałam. Jakże przyjemnie było znów je zobaczyć i odkryć brak dziur i innych uszkodzeń. Zadowolona czyściłam buty i układałam je w piwnicznej garderobie. Do tego wykonałam 12 kursów na trasie dom-śmietnik.   Po tych wszystkich pracach nie miałam zbytniej ochoty na szykowanie skomplikowanego ciasta. Ale ciasto musiało oczywiście pojawić się na stole. Wybór padł na proste,ale i za efektowne podwójnie migdałowe ciasto. Do tego szalenie wręcz proste i przepyszne. Miękkie, delikatne, cytrynowe i rozkosznie migdałowe. Dodatkową atrakcją są chrupiące migdały z wierzchu, które stanowią idealny kontrast dla delikatnego ciasta. Wyśmienicie smakuje z dużym kubkiem zielonej herbaty z płatkami róży. A jako,że robi się naprawdę szybko polecam nie tylko na weekend.


Składniki:
125 gramów masła
3 duże jajka
80 gramów cukru kokosowego
1 duża cytryna cytryny
200 gramów mąki pszennej\
150 gramów mąki migdałowej (allbo samodzielnie zmielonych migdałów)
Łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki płatków migdałowych

Lukier:
1 cytryna
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy



Masło ucieram z cukrem na puch. Stopniowo dodaję jajka i dalej ucieram do połączenia się składników.  Ścieram skórkę z cytryny,dodaję do masy jajecznej.


Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodaję do reszty składników ciasta. Tortownicę smaruję masłem,wysypuję bułką tartą, przelewam ciasto. Piekę je 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypuję płatkami migdałowymi i piekę 30 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto wciąż jest ciepłe,polewam je rzadkim lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny.










68 komentarzy:

  1. Sama też lubię znaleźć po latach jakieś zapomniane buty czy kurtę w dobrym stanie i móc się nimi/nią cieszyć na nowo :) Znam to uczucie :)
    Natomiast to pyszne, proste, wspaniale cytrynowe i migdałowe zarazem ciasto spróbowałabym choćby i teraz. Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam babki cytrynowe - takie z lukrem - które mama kiedyś piekła na Wielkanoc :) To ciasto mi o nich przypomniało. A chrupiące migdały na pewno rewelacyjnie się komponują ze słodyczą i kwaskiem ciasta.

    Swoją drogą, lubię porządki, a najbardziej tę satysfakcję, gdy już wszystko jest sprzątnięte, poukładane, czyste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj,ja kocham sprzątać:)
      Ciasto jest idealnie wyważone, ani za słodkie,ani za kwaśne, w sam raz;)

      Usuń
  3. ech u mnie weekend bez ciasta to nie weekend, też nawet ledwo żywa staram się coś przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zestawienie migdałów i cytryny super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta posypane płatkami migdałów - orzechy fajnie chrupią:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ciasto jest posypane migdałami to od razu wygląda lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny przekład jak przy minimum pracy można zrobić coś pysznego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę pięknie i puszyście! Trafił na listę do zrobienia <3

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe gdzie kupić mąkę migdałową i czy to drogie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz sama zmielić płatki migdałowe w młynku do kawy :)
      ja mąkę kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością:)

      Usuń
  10. Piekłam już ciasto z mąki migdałowej. Jest pyszne. Twoja kombinacja też mi się podoba :) Wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Obserwowałem cię. Spodziewam się mój blog

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym takie ciasto chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi interesująco, chetnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto jest rewelacyjne. A migdały bardzo zdrowe, więc należy je jeść nawet jeśli ma to być w formie słodkiej przekąski!

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie też weekend jest od pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie też koniecznie na niedzielę musi być ciacho! Twoje wygląda super smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne bez wątpienia! muszę chyba też ogarnąć piwnicę, może jakieś skarby się znajdą;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Migdały... Mmm, ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam! Muszę ten przepis wypróbować. :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie dobroci a ja nie moge ... nawet czytajac tego posta mam wrazenie ze moj trener gdzies tam za mna patrzy i widzi jakie ja dobroci i kalorie ogladam ;P

    OdpowiedzUsuń
  21. Z przyjemnością zjadłabym wielki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj tak, to zdecydowanie moje smaki... Porywam kawałeczek! :)
    Ja ciągle jeszcze nie rozpakowałam moich książek po przeprowadzce; ciągle bowiem nie kupiłam nowych regałów i nie do końca ogarnęłam wizję mojej biblioteczki... ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...