Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 19 października 2016

Karkówka w czosnkowo-ziołowej marynacie

Jesienią mam ochotę na bardziej konkretne obiady. Lekkie i delikatne dania odchodzą powoli w zapomnienie. Do wiosny i lata. Po pracowitym i chłodnym dniu, kawałek mięsa jest mi po prostu potrzebny. Ostatnio nie miałam za wiele czasu, za to miałam okropnie zabiegany dzień. Wtedy działam zgodnie z planem. Rano zamarynowałam kawałki mięsa, a po pracy po prostu je upiekłam. Marynata jest bardzo aromatyczna, wyraźnie czosnkowa z mocną ziołową nutą. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i po prostu pyszne. No i robi się praktycznie samo. Uwielbiam takie obiady. Szczególnie wtedy kiedy wokoło prawie każdy zaziębiony. I mnie próbuje dopaść jesienny katar. Walczę, choć jest ciężko. Ale po takiej dawce czosnku i rozgrzewającego mięsa, na pewno wrócą moje siły. A ja wracam cieszyć się wolnym popołudniem.




Składniki:
4 kotlety z karkówki
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego koperku
2 łyżki oleju rzepakowego
Pieprz
Sól



Czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję paprykę, sporą szczyptę pieprzu, i resztę przypraw,dolewam olej i mieszam. Marynatą smaruję kotlety, lekko solę,przykrywam folią spożywczą i chłodzę. Najlepiej kotlety zrobić wieczorem, bądź rano. Przekładam do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Piekę mięso przez 35 minut w 185 stopniach. W połowie pieczenia przewracam na drugą stronę.
Ja podałam kotlety z tłuczonymi ziemniakami i fasolką szparagową.

37 komentarzy:

  1. No proszę jakie pyszne i aromatyczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fakt, konkretne danie :-P mnóstwo energii na pewno po nim dostałaś :-P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam karkóweczkę, a Twoja musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja rodzinka bardzo lubi takie mięska:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Karkówki nie jadłam od czasów wakacyjnych grillów. Ale bym zjadła... Te czosnkowe smaki mnie kuszą. Pyszna propozycja na obiad. Nie pogardziłabym dziś takim obiadem. Pyszny! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię w zimne dni zjeść cos konkretniejszego :) Karkówka wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No ladnie, a ja staram sie ograniczac mieso :)

    http://www.simplethingsbyjok.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wygląda i na pewno dobrze smakuje. Zapraszam do mnie www.kolekcjakosmetykow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie wygląda i na pewno dobrze smakuje. Zapraszam do mnie www.kolekcjakosmetykow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za wieprzowiną, ale moja mama podobnie robi karkówkę :) Daje jeszcze musztardę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na musztardową karkówkę jest osobny przepis;)

      Usuń
  11. Narobiłaś mi smaka ! ;) uwielbiam mięsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wieki nie jadłam i nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...