Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 5 września 2016

Limonkowy sernik z mango

Mój młodszy,ukochany oczywiście, brat miał urodziny. Zamiast materialnego prezentu zażyczył sobie ciasto. Nie byle jakie,miał być sernik. Ha, mój ukochany piekarnik zakończył żywot,nowy się zabudowuje, a ten tymczasowy jakoś mnie nie polubił. Z wzajemnością zresztą.Ale co tam,wyzwanie podjęte. Będzie sernik. Jako,że mój brat to fan mango postanowiłam zrobić sernik mango. A co tam, raz się żyje. Minęły czasy gdy moje serniki różniły jedynie odcienie rodzynek. Eksperymentuję i to z dużą chęcią. Ten sernik jest bardzo kremowy, delikatny, rozpływa się w ustach. Do masy serowej dodałam limonkę, która nadała mu nieco kwaskowaty i bardzo orzeźwiający smak. W środku znalazło się mango, po upieczeniu wspaniale połączyło się z sernikiem,oddając mu część swojej słodyczy. Ten sernik jest po prostu genialny. I nie piszę tego tylko dlatego,że ja go upiekłam i przygotowałam. Na potwierdzenie mojej tezy nie świadczy to,że zniknęło w kwadrans po podaniu. Każdy wziął po dwa,no dobrze po trzy kawałki. Taki sposób przygotowania sernika zapewnia mu idealną kremową konsystencję i wyjątkowy smak. No dobrze,nie jest to ciasto gotowe w dwie minuty,ale na pewno nie jest trudne.Za to ten smak. Po prostu musicie spróbować.


Składniki:
Sernik:
1,2 kg twarogu
250 gramów śmietany 18 %
4 jajka
1,5 paczki budyniu śmietankowego
1/3 szklanki cukru kokosowego
2 owoce mango
2 limonki

Spód:
120 gramów ciastek owsianych
100 gramów masła
Łyżeczka cynamonu

dodatkowo masło i bułka tarta do formy.


Topię masło.Dokładnie kruszę ciasteczka,łączę z masłem i cynamonem.  Tortownicę smaruję masłem,wysypuję bułką tartą, następnie przekładam ciasteczkową mieszankę i dokładnie dociskam.Podpiekam spód przez 10 minut w 165 stopniach.
Jajka ucieram z cukrem na jasną masę. Twaróg mielę dwukrotnie, dodaję do masy jajecznej i dokładnie mieszam całość. Śmietanę łączę z budyniem,dodaję do sernikowej masy i delikatnie łączę składniki.
Ścieram skórkę z jednej limonki i wyciskam z niej sok, dodaję do ciasta. Mango obieram i kroję w kostkę.

Na podpieczony spód wylewam połowę masy serowej, układam owoce,przykrywam drugą częścią sernika. Wstawiam do piekarnika.
Na spodzie piekarnika kładę naczynie żaroodporne wypełnione wodą,dzięki temu sernik będzie delikatny,wilgotny i nie popęka. Ciasto piekę około 70 minut w 170 stopniach.
Zostawiam sernik do wystudzenia w piekarniku. Gdy jest już letnie, dekoruję pokrojonym w kostkę mango i plasterkami limonki. To ciasto koniecznie przechowujemy w lodówce do czasu podania.
Najlepszy jest następnego dnia.






67 komentarzy:

  1. Zawsze takie pyszności przygotowujesz, nic więc dziwnego, że braciszek zażyczył sobie taką porcję słodyczy jako swój urodzinowy prezent. Uwielbiam serniki, a taki egzotyczny brzmi (i wygląda!) fenomenalnie! Nie wiem tylko czy poczekałabym do dnia następnego, żeby go skosztować ;) Mogłabym się szybciej na niego skusić. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kusi,kusi,ale dzień później jest taki hmm jeszcze bardziej aromatyczny:)

      Usuń
  2. Nie przepadam za sernikami ,ale ten musi być przepyszny :) Mango <3
    Mogłabyś poklikać w reklamy na moim blogu- będę Ci bardzo wdzięczna :)
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/08/przepis-na-domowe-spa.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy i na pewno pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, limonkowy musi być super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak kusisz, że nie ma wyjścia - będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam nigdy takiego egzotycznego sernika :) Moja rodzina gustuje w tradycyjnej wersji (na kakaowym kruchym spodzie lub z brzoskwinią i rodzynkami). Ale chętnie bym taki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kilkanaście lat robiłam jedną wersję,teraz lubię eksperymentować 😊

      Usuń
  7. Twój brat dokładnie wiedział co zamawiać na prezent! :D Pomysł z kawałkami mango w środku sernika jest świetny :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Brat to szczęściarz, ma taką zdolną siostrę! Mimo, że nie przepadam za mango, sama pewnie zjadłabym trzy kawałki tego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik zawsze kojarzy mi się z babcią - nie ma nic tak pysznego jak jej serniczek - Ale twój wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z takiego prezentu na urodziny bym się ucieszyła! Sernik musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smacznie wygląda, na pewno był pyszny :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. jak tu pysznie mniam...poproszę o kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniczek zapowiada się pysznie! Uwielbiam takie egzotyczne, orzeźwiające smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  14. w takiej wersji jeszcze nie próbowałam sernika, ale porwałabym ze 2 kawałeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, sernik to było pierwsze ciasto jakie zrobiłem w życiu :D Może teraz czas na kolejny ;)

    Zapraszam do mojego nowego bloga z grafikami.
    http://kamilsart.blogspot.com/
    Chętnie zaobserwuje Twojego bloga w zamian za obserwację mojego ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda smakowicie i pewnie wyprobuję przepis, bo sernik zawsze na tak, a to połączenie smaków tez zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jako fanka mango nie zawaham się go użyć! Przepisu w sensie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sernik (mam do nich słabość) i manago (moje ulubione owoce). Świetne połączenie smakowe. Sernik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie mogę takich postów czytać w pracy, bo od razu robię się głodna :(

    OdpowiedzUsuń
  20. to idealny sernik dla nas - smak mango i limonki uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubimy serniczki- wszystkie bez wyjątku:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja reż bym wzięła 3 kawałki, uwielbiam serniki a już z mango i limonką na pewno smakuje zabójczo ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda po prostu OBŁĘDNIE!

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Kopiłaś mnie limonkowym. :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeśli sernik, to ja się piszę! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...