Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 7 sierpnia 2016

Tarta z wiśniami i kako

Tarta z wiśniami jest obowiązkowa na letnie popołudnie w moim domu. Zawsze wychodzi mi paskudnie krzywa,ale za to wyraźnie domowa. W tym roku oczywiście musiała się pojawić. Wersja wyszła bardzo tradycyjna. No może poza tym, że do urozmaicenia nadzienia użyłam kakao. Zainspirowała mnie moja konfitura szwarcwaldzka. Zrobiłam więc bardzo aromatyczne nadzienie z wiśni  i kakao. Bardzo kruche ciasto,bogactwo nadzienia.Po prostu coś wspaniałego.I co z tego,  że krzywo? Ważne, że pysznie, że domowo i kojąco.Tak,bo szykowanie wiśniowej tarty ma dla mnie działanie terapeutyczne.Szalenie mnie odpręża i dodaje letniej,pozytywnej energii. Której i Wam wyjazdowo życzę.



Składniki:
Ciasto:
350 gramów mąki krupczatki
100 gramów masła
1 jajko
1 żółtko
2-3 łyżki lodowatej wody
4 łyżki kokosowego cukru
Ekstrakt waniliowy
Nadzienie:
0,75 kg wiśni
2 łyżki gorzkiego kakao
Sok z 1 limonki
4 łyżki cukru
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
Ewentualnie cukier puder



Z podanych składników zagniatam kruche ciasto. Chłodzę w lodówce minimum pół godziny. Dzielę na dwie nierówne części. Większą wylepiam formę do tarty, z mniejszej formuję wałeczki.
Kiedy ciasto się chłodzi szykuję nadzienie. Wiśnie pestkuję,przekładam do garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, dodaję kakao i sok z cytryny. Smażę całość około 5 minut. Następnie dodaję bardzo delikatnie mąkę ziemniaczaną, mieszam  dokładnie całość i gotuję dalej przez 2 minuty.
Nadzienie wykładam na spód tarty,układam z wierzchu paseczki z ciasta. Smaruję wierzch mlekiem i cukrem. Piekę tartę 35 minut w 175 stopniach.



41 komentarzy:

  1. Tak jak napisałaś, nierówności w/na cieście potęgują wrażenie, że to wyrób domowy i taki swojski, co jest tutaj chyba pożądane ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle tych przepisów na tartę, a mi pozostaje patrzenie, bo wciąż się w foremkę nie zaopatrzyłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można śmiało użyć tortownicy ;)

      Usuń
    2. Właśnie kiedyś użyłam do tego tortownicy, ale była tak duża, że brakło mi tego ciasta, żeby ją zakryć i później się galaretka wylała o i tak :(

      Usuń
  3. Myślę, że na jednym kawałku bym nie poprzestała ... :}

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakbyś chciała specjalnie zrobić taką krzywą to na pewno by wyszła ładnie prosto :P Tak to już jest :P
    Wygląda wspaniale a nadzienie extra przemyślane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno by tak właśnie było ;)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie i domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie nierówności w domowych ciastach to dobra sprawa, a jak super smakują

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł z tą inspiracją i dodaniem kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciacho, takim zawsze mnie skusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo kusząco wygląda, łapię się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kakao i wiśnie to musi być wspaniałe połączenie. Właśnie też od razu kojarzy mi się z nim torcik szwarcwaldzki (bo konfitury jeszcze nie próbowałam). Wspaniała ta tarta. Wygląda super. Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne! Uwielbiam kruche ciasta, a Twoje wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie natomiast dzisiaj na słodko są bułki drożdżowe z serem, dość sporo ich upiekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, tak i jeszcze raz tak dla tarty z wiśniami i kakao :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. a tam krzywo przynajmniej wiadomo, że domowe robione z sercem a nie linijką :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie robiłam takiej tarty, ale Twoja wygląda tak apetycznie, że chętnie zjadłabym kawałek do kawki, którą właśnie popijam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Boska! Wiśnie i kakao to niesamowicie zgrany duet, jestem więc pewna, że tarta smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...