Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 20 sierpnia 2016

Brioszki śniadaniowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Dziś proponuję brioszki na wytrwanie. Pyszne,mięciutkie i delikatne bułeczki nadziane serem i suszonymi pomidorami.Wspaniali towarzysze podróży. Genialnie się sprawdzą jako śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, a zjedzone na ciepło z barszczem czy zupą kremem zastąpią cały obiad. Ja jestem nimi zachwycona.Są  naprawdę bardzo proste w przygotowaniu,a do tego niesamowicie wręcz pyszne.Nieco uzależniają.To ich jedyny minusik, Ale jakie to przyjemne uzależnienie? A tymczasem kończę swoje wakacje. W tym roku były one dziwne. Najpierw przygotowania do remontu,  przeprowadzka do tymczasowego mieszkania, trzy razy zmienianie terminu wyjazdu,dwa razy zmieniane koncepcje. Masa zamieszania,ale w końcu można było odsapnąć,nieco zwiedzić i zjeść parę smacznych rzeczy.

Składniki:
30 dg drożdży
300 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki orkiszowej
150 gramów masła
3/4 szklanki mleka
Łyżka cukru
2 jajka
Szczypta soli

Nadzienie:
100 gramów suszonych pomidorów
2 kulki Mozzarelli
Łyżka ziół prowansalskich
1 jajko
Suszone oregano


Łyżkę mąki pszennej,mleka,cukru łączę z drożdżami,odstawiam na kwadrans by drożdże zaczęły pracować.
Gdy zaczyn wyrósł dodaję do niego resztę mąki,mleko(w temperaturze pokojowej),jajka i posiekane masło. Wyrabiam zwarte ciasto,zostawiam je na godzinę w ciepłym miejscu.
Szykuję nadzienie- ser rwę na kawałki,siekam drobno pomidory,dodaję zioła.
Z ciasta odrywam kulki,lekko je spłaszczam,kładę łyżeczkę nadzienia ,zlepiam i odstawiam na kwadrans. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję oregano.Bułeczki piekę 20-25 minut w 170 stopniach. Można jeść na gorąco lub zimno.





60 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Myślisz , że wyszłyby bez dodania mąki pszennej tylko z samą mąką orkiszową? ;d

      Usuń
    2. myślę,że by wyszło. Tylko trzeba obserwować proporcje i dodać więcej lub mniej mąki:)

      Usuń
  2. Wyglądają cudnie! Mam ochotę na takie brioszki!
    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/

    OdpowiedzUsuń
  3. Broszki wyglądają bardzo smacznie ☺ Juz od dawna za mną chodzą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Broszki wyglądają bardzo smacznie ☺ Juz od dawna za mną chodzą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadła bym taką bez żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak sobie wyobraziłyśmy kubek z cieplutkim czerwonym barszczem i taka buła <3 Nic tylko ubierać choinkę :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj chyba byłabym skora jeśli chodzi o takie uzależnienia :) Kusisz, oj kusisz. Brioszki są tak piękne, że na wstępie w przedbiegach zjadłabym kilka :) Nie tylko na śniadanko dobre. Uniwersalne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Poezja! I do tego to świetne nadzienie...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają obłędnie ! :)
    Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności ale bym sobie teraz nawet zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuje przepis, bułeczki super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. grunt to, że właśnie udało ci się wypocząć <3
    A brioszki geeenialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne i na śniadanie, i na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  14. W towarzystwie dobrej zupy (pomidorowej!) smakowałyby cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy pomysł na wytrawną wersję, a takie połączenie pomidorów suszonych z mozzarellą jest pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kolejny przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychotka! Na pewno wykorzystam ten przepis w najbliższym czasie ;)
    Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
    https://jagglam.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale przepysznie wyglądają, aż burczy w brzuchu :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Szkoda, że nie chce mi się robić takich na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam na to drugie śniadanie:)

      Usuń
  20. Brioszki warte grzechu, ja bym je nawet na deser pochłonęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. bułeczki na wytrawnie bardzo lubię :) są świetne na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kusisz mnie tym przepisem. Zapisuję do... zrobienia. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  23. O mniam! Szczególnie ta wersja do zupy kremu kusi mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...