Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 12 lipca 2016

Indyk w sosie miodowo-cytrynowym

Nie samymi truskawkami człowiek żyję. Oczywiście znam wiele dań obiadowych, gdzie te pyszne owoce można przemycić. Ja jednak miałam ochotę na danie z indykiem i koniecznie z ryżem. Pozostała tylko kwestia dodatków, a raczej sosu. Do głowy wpadł mi pomysł na słodkie-kwaśne połączenie cytryny z miodem. Indyk jest wspaniałym i wartościowym mięsem,ale potrzebuje wyraźnych dodatków by smakować wspaniale. Ten sos, lekko kremowy o zdecydowanym smaku i wyjątkowym aromacie idealnie pasuje do delikatnego mięsa. Oczywiście całość robi się prawie błyskawicznie, nie wymaga za wiele zachodu, wymyślnych składników i godzin pracy. Latem, szczególnie kiedy pogoda dopisuje lubię przygotować takie proste i szybkie dania. A resztę czasu poświęcić na spacer i letnie spotkania. Na przykład z  przyjaciółką, nasze ploteczki przy truskawkowej lemoniadzie na gdańskiej Starówce mogą trwać godzinami. A wtedy wiadomo, nie ma czasu na długie czarowanie w kuchni. Ale ten przepis na pewno oczaruje Waszych bliskich.


1 pierś z indyka
2 cytryny
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
200 ml bulionu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju rzepakowego
Łyżka klarowanego masła
Pieprz
Do podania ryż jaśminowy


Mięso myję, kroję w sporą kostkę, przekładam do miseczki. Miód łączę z sosem sojowym, słodką papryką i olejem. Zalewam marynatą mięso, odstawiam na minimum kwadrans-można przygotować mięso wieczorem, albo rano.
Rozgrzewam masło, dodaję osączone z marynaty mięso i podsmażam je 3-4 minuty.
Do reszty marynaty dodaję sok i skórkę z 2 cytryn, bulion oraz pieprz. Na końcu dodaję ostrożnie mąkę ziemniaczaną i mieszam całość dokładnie by nie było grudek. Zalewam mięso sosem i duszę 12-15 minut.
Podaję z ryżem.







75 komentarzy:

  1. świetne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrych kilka lat temu jadłam takie połączenie, ale z rybką. Lubię indyka, będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. A my i tak byśmy dodały gdzieś tam truskawki xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności. Chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Super połączenie Kradnę przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo często jem mięsko drobiowe, w tym indyka właśnie. Czasem zwyczajnie brakuje pomysłu na jakieś fajne przyrządzenie. Choć za cytrynowymi smakami nie przepadam jakoś specjalnie z chęcią bym spróbowała, bo wygląda to pysznie! Lubię takie lekko kremowe sosy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszne. Nie ma innej opcji przy takim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie! w sumie to nie bardzo przepadam za indykiem, aleeee, pewnie z kurczakiem też się da :D

    OdpowiedzUsuń
  10. I weź tu nie przepadnij. *,*

    OdpowiedzUsuń
  11. myśli Pani, że z kurczakiem będzie smakować równie dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  12. Łomatkoicórko, jak to cudnie wygląda!.... Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio bardzo często robię coś z indykiem, a takie połączenie faktycznie może być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię meso z drobiu w takim wydaniu...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Indyk w takim słodko-kwaśnym sosie musi smakować wyśmienicie! Super to wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z tą cytryną musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. znając siebie, pewnie sos wyjadałabym łyżką;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje smaki, uwielbiam takie połączenia :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Very lovely! This is such an amazing post!

    ** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    BEAUTYEDITER.COM
    INSTAGRAM @BEAUTYEDITER

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię mięso z indyka - nawet bardziej, niż to z kurczaka. Propozycja obiadu bardzo mi się podoba - jak znajdę chwilę czasu, to może sobie taki obiadek ugotuje;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Indyk jest mięsem, które najczęściej gości u mnie na talerzu :) a z sosem , w którego skład wchodzi miód lubię go najbardziej . świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie musiałabyś mnie dwa razy namawiać...;) Uwielbiam mięso w połączeniu ze słodkim smakiem, więc ta propozycja na pewno by mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie dość, że indyk to jeszcze na słodko. Mniam! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie się prezentuje, a ta glazura mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja przyznam, że jakos nie pasuje mi mięso indycze, chociaż wiem, że jest zdrowe i "czystsze" niż kurczak. Dlatego może wykorzystam przepis i zamienię indyka na kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  26. no dokładnie, dlatego omijam wszelakie imprezy szerokim łukiem :P

    OdpowiedzUsuń
  27. Indyka nigdy nie jadłam, ale wszystko co słodko-kwaśne uwielbiam, ubóstwiam, kocham!

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo dobra propozycja na szybki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  29. Za mną ostatnio chodzi filet z kurczaka w miodzie, ale... może by tak jednak indyk...?

    OdpowiedzUsuń
  30. bardzo ciekawy pomysł na sos do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Właśnie ostatnio bardzo polubiłam mięso z indyka; jest bardzo delikatne i smakuje wybornie :) W takim sosie - niebo na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. już wiem, co dziś na obiad zrobię 😳☺

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...