Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 11 maja 2016

Szarlotka na serku

Pogoda jest dalej piękna, ci co mają teraz urlop nad polskim morzem nie mogą narzekać. Tłumu turystów jeszcze nie ma, spokojnie można rozkoszować się kawą w kawiarnianych ogródkach, można spokojnie spacerować i podziwiać. Co prawda w morzu nie polecam się kąpać, ale nie oszukujmy się w Trójmieście zawsze jest co robić i co zobaczyć-nawet jeśli chwilowo mamy oberwanie chmury. Kiedy inni wypoczywają, inni ciężko pracują. Zostaje im więc tylko uprzyjemnienie sobie życia poprzez słodkości. Tym razem przygotowałam szybkie i proste ciasto, które naprawdę smakuje wyśmienicie. Czyli kruche ciasto na serku homogenizowanym z połówkami jabłek. Wygląda uroczo i smakuje wyjątkowo pysznie. Przygotowanie tego ciasta było dla mnie wyjątkowo relaksującą czynnością na koniec pracowitego dnia. A tych pracowitych dni przede mną wciąż więcej niż mniej. Dlatego też tak bardzo cenię sobie te chwile spokoju i wieczornego odpoczynku z książką i kawałkiem ciasta. Nawet w środku pracowitego tygodnia mogę poczuć się jak turystka.

Składniki:
125 gramów masła
2 jajka
250 gram mąki krupczatki
100 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
200 gr serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki cukru kokosowego
Skórka z połówki cytryny
5 Szarych Renet
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego

Ewentualnie cukier  puder

Siekam masło z jajkami i cukrem. Dodaję obie mąki i startą skórkę z cytryny. Na sam koniec zostawiam sobie serek, dodaję go do ciasta i zagniatam gładkie ciasto. Chłodzę je minimum godzinę w lodówce.
Jabłka myję kroję na połówki.
Ciasto dzielę na dwie części, wałkuję je na wielkość blaszki do pieczenia. Formę wykładam papierem do pieczenia, przekładam pierwszą część ciasta. Na cieście kładę jabłka wypukłością do góry, posypuję je cukrem z wanilią i cynamonem, przykrywam drugą częścią ciasta i posypuję wierzch cukrem trzcinowy. Ciasto piekę około 35 minut w 170 stopniach.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.







63 komentarze:

  1. Nie robiłam jeszcze ciasta kruchego na serku homogenizowanym. Muszę spróbować koniecznie. Ale do szarlotki też zawsze staram się używać właśnie szarych renet ;) Najlepsze, choć czasem nigdzie nie mogę ich zlaleźć :) Pozdrowieńka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja na szczęście mam stały punkt z szarymi renetami, uwielbiam je do ciast:)

      Usuń
  2. Z taką szarlotką, książką i kawą wypoczywałoby się niesamowicie przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam bardzo podobne ciasto, smakuje obłędnie, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomicie się prezentuje! Dużo bym dała za kawałek Twojej szarlotki :) Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od dawna chcemy zrobić takie ciasto! Ale zawsze coś innego wypadnie :P Super, że wykorzystałaś nasz ulubiony rodzaj jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo, bardzo apetycznie wygląda, poproszę kawałeczek :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodaję do ulubionych i do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Trafiłaś w mój gust, bo szarlotka i sernik to moje dwa ulubione ciasta. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :-) uwielbiam take szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam :-) uwielbiam take szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo podoba mi się jej wnętrze, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak zjadłabym kawałek takie szarlotki. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak już wspomniałam kiedyś. Wszystkie szarlotki są u mnie mile widziane :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie chrupiące ciasto i jabłkowe nadzienie... Mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szarlotka to moje zdecydowanie ukochane ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Szarlotka smak dzieciństwa wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szarlotka smak dzieciństwa wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj szarlotki są pyszne, Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Oryginalny przepis. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zazdroszczę teraz tego Trójmiasta, ja w Warszawie, a chętnie by się tak popołudniu na odpoczynek skoczyło na plażę <3
    A szarlotka pięknie wygląda, to jedno z moich najukochańszych ciast, a z serkiem jeszcze nie robiłam :> Musi być jeszcze delikatniejsza, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chętnie bym na weekend wpadła do stolicy:-)
      Szarlotka jest bardzo delikatna:-)

      Usuń
  21. Ojejku jak pysznie wyglada :) Zdecydowanie najbardziej lubie szarlotkę, ale własnie taka domowa :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak szarlotka to ja zawsze :))))

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ładnie się prezentuje ta szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda smakowicie!!! Pozdrawiam!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłaś mi ochotę na szarlotkę;) U mnie ostatnio dość dużo dzieje się w kuchni, a o jabłkach tak jakbym zapomniała...A tu patrz! Taki świetny przemysł!

    OdpowiedzUsuń
  26. Jadłam takie ciasto wieki temu! Było pyszne, a twoje wygląda znakomicie. Dzięki za przypomnienie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowne ciacho! :)
    U nas ładna pogoda odeszła już w zapomnienie... Przydałby się kawałek ciasta na pociechę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...