Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 6 kwietnia 2016

Moja granola miodowo-migdałowa

Nie będę przekonywać Was,że śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Świetnie to wiecie i na pewno je jecie. Ale już pozostaje kwestia co zajadać rano? Co zjeść ze smakiem, ale bez wyrzutów sumienia? Co zapewni nam odpowiednią porcję zdrowej energii i dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych? Może domowa granola miodowo-migdałowa? Pyszna, chrupiąca, pełna miodowego smaku i dużych kawałków orzechów. Do tego porcja jogurtu, albo mleka i wspaniałe śniadanie gotowe. Powiem Wam,że mój brat, który nie znosi domowych płatków zajadał się nimi z wielkim smakiem. No i ta łatwość przygotowania, wystarczy parę chwil pracy i zapas tygodniowej granoli gotowy. Użyłam płatków owsianych i jaglanych, dzięki temu granola zyskała jeszcze więcej wartości odżywczych i smakowych. Do tego duża porcja ziaren słonecznika i nuta cynamonu. Mniam.


Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jaglanych
3 łyżki ziaren słonecznika
Szklanka mieszanki migdałów, orzechów włoskich i nerkowców
3 łyżki miodu
Łyżka neutralnego oleju
Łyżeczka cynamonu
3 łyżki wody


Siekam orzechy na mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki przekładam do większej miski.
W garnuszku podgrzewam miód z olejem, wodą i cynamonem. Ciepłą masą zalewam płatki i orzechy. Dokładnie mieszam. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, przekładam na nią masę z płatków, dociskam. Piekę granolę około 35 minut w 160 stopniach, często mieszając całość.
Po ostudzeniu przekładam do słoika i trzymam granolę szczelnie zamkniętą.








56 komentarzy:

  1. Pyszności! Nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie możemy robić granoli w piekarniku bo jak już włączać piekarnik to na dużą ilość płatków i jak już wyjdzie nam kilka słoików to żremy ją bez opamiętania nie tylko na śniadanie xD Dlatego raczej idziemy w stronę granoli z patelni, bo wtedy można zrobić małe porcje :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna :-) uwielbiam granolkę i zawsze mam jej zapas w słoiku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna :-) uwielbiam granolkę i zawsze mam jej zapas w słoiku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odkąd zaczęłam robić w domu sama -już nic innego nie chcą domownicy jeść. Ale następnym razem dodam płatki jaglane - jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyjadłam wczoraj ostatnią porcję bananowej, zastanawiam się nad kolejnym smakiem;) może taka migdałowa?;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio wsunęłyśmy słoik na filmie:)
    pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowo i pysznie, to lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ukochane orzechy, do tego miód i najlepsza przyprawa czyli cynamon. Lepiej być nie mogło! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka domowa granola jest najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealna! Domowa granola zdecydowanie najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  12. W moim guście, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmm... ślinka cieknie na samą myśl ;) jestem przeogromną fanką takich domowych granoli - wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała! Takie śniadanko od razu napędza do działania :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Zainspirowałaś mnie właśnie do zrobienia domowej, własnej granoli (w końcu). Najbardziej z tych sklepowych lubię orzechowo-kokosową. Ale miód i migdały to też wykwintne, pyszne smaki. Własna domowa ma przynajmniej dobry, pewny skład. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę w końcu zrobić taką pyszną granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie bym takową zajadał na śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio też robiłam własną granolę :) Lepsze takie niż ze sklepu i np 5 % owoców/orzechów...

    http://pathyelisia.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tutaj można dać tyle dodatków ile się chce:)

      Usuń
  19. Mi od dłuższego czasu marzy sie4 zrobienie takiej domowej granoli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawie nie ma pracy,więc się skuś:)

      Usuń
  20. Mniam, zdecydowanie! Musiała pachnieć obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż mam ochotę na migdały ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny dobór składników i ciekawa propozycja śniadaniowa! Chętnie bym odtworzyła;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten przepis na granolę zapisuję na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Musi być pyszna <3 miód + orzechy to najlepsze połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...