Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Kurczak w kolorowym pieprzu z delikatnym sosem

Dziś będzie danie banalnie wręcz proste, ale za to jak smaczne. Kolejna propozycja z kurczakiem w roli głównej. Jem ostatnio samo białe mięso, stąd obecność albo indyka, albo kurczaka na moim stole. Mięso to jest delikatne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego łatwo dostępne, no i najważniejsze, można je przygotować na milion i więcej sposobów. Tym razem wybrałam dość banalny przepis, kurczaka marynowanego w kolorowym pieprzu. Żeby nie było tak banalnie,dodałam sos pomidorowy. Sos powstał spontanicznie, trochę bałam się czy jego smak będzie komponować się z ostrym kurczakiem, ale wspaniale podkreślił smak dania i wniósł nieco delikatności. Tę delikatność podkreślił dodatek miodowych marchewek. Cały obiad zabiera niewiele czasu, a robi duże wrażenie. Parę składników, parę chwil pracy i nowy tydzień możemy powitać smakowitym obiadem.


Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu
1 duży ząbek czosnku
Szczypta soli
3/4 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Lyżka ziół prowansalskich
Olej rzepakowy
Masło klarowane

Do podania:
Mini marchewki duszone w miodzie
Makaron


W moździerzu ucieram pieprz z czosnkiem i solą. Piersi myję, kroję na mniejsze paski i obtaczam w pieprznej mieszance. Zostawiam je na minimum kwadrans,najlepiej na godzinę.
Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam na nim mięso-około 3 minut z każdej strony. Zdejmuję z patelni i przekładam do piekarnika, z odrobiną masła klarowanego.
Do oleju dodaję masło, rozpuszczam je, następnie dodaję koncentrat i zioła. Po około 2 minutach dodaję bulion i podgrzewam całość aż zgęstnieje.
Na talerzach układam mięso, polewam sosem, podaję z makaronem i marchewkami.

57 komentarzy:

  1. Ja to chyba kurczaka zjem w każdej postaci... :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na pyszne i aromatyczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda ten kurczak z tym pieprzem. Bardzo lubię takie potrawy, które nie tylko smakują, ale i cieszą oko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie ;) te marchewki to dopełnienie całości.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra. Lubię mięsko w pieprzu. Kiedyś nie przepadałam. Smaki mi się z wiekiem zmieniły. W dodatku sos pomidorowy to już pełnia szczęścia. Nigdy nie dusiłam marchewek w miodzie. Koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam całość do spróbowania, na pewno Ci posmakuje:)

      Usuń
  6. Mniam, pyszności :)
    Kiedy ja gotuję, na obiad jest zupa albo kurczak. Nic innego nie umiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! Zjadłabym takiego kurczaczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dość że kurczak, to jeszcze tak świetnie przygotowany! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie to wygląda, muszę zapamiętać

    http://www.simplethingsbyjok.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda znakomicie i tak pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam kurczaka! wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W kolorowym pieprzu z delikatnym sosem? :D Podobno przeciwieństwa się przyciągają.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jutro zrobię to na obiad, już się nie mogę doczekać;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jednym słowem świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...