Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Grillowana pierś z kurczaka w koperkowej marynacie

Nie będę udawać, bardzo lubię pierś z kurczaka. Kiedy w jakiejś knajpce widzę w menu grillowaną pierś z dodatkami, od razu ją zamawiam. Grillowane mięso jest pyszne i delikatne. Nie posiadam ogródka, na balkonie grillować nie można, więc skazana byłam na jedzenie grillowanych pyszności poza domem. Do czasu, stałam się bowiem szczęśliwą posiadaczką elektrycznego grilla, który ułatwił mi życie. Przez moją dietę większość pyszności szykowałam dla rodziny, sama obchodziłam się smakiem, ale skubałam malutkie kąski. Najwięcej jadłam gotowanego mięsa i ryb. Ale powiedzmy to szczerze, po tygodniu pragnie się odmiany. Choćby malutkiej. I wtedy z pomocą przyszedł mi grill i zaczęłam zabawę z grillowaniem mięsa. Jako, że nie mogłam jeść pikantnych rzeczy wymyśliłam prostą i naprawdę pyszną marynatę koperkową. Inspiracją była dla mnie kuchenna reklama. Pewnie pamiętacie szefa kuchni, który przy pomocy roztartej kostki rosołowej z oliwą, robił aromatycznego kurczaka? Ja użyłam domowego rosołu. Efekt był wspaniały. Mięso szykuje się błyskawicznie, jest bardzo aromatyczne, miękkie, i po prostu pyszne. Parę składników, parę minut pracy i obiad jak marzenie.


Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka

Marynata:
Pęczek koperku
Połówka cytryny
3 łyżki domowego rosołu
Dwie szczypty suszonego majeranku
Szczypta słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Świeżo mielony pieprz


Szykuję marynatę. Koperek myję i drobno siekam. Wyciskam sok z cytryny, dodaję do niego rosół, koperek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam filet z kurczaka, wcześniej umyty i pokrojony na cztery części. Mięso marynuję minimum kwadrans, najlepiej jednak zostawić kurczaka w marynacie na całą noc.
Mięso osączam z nadmiaru marynaty i grilluję, około 2-3 minut w każdej strony. Ja podałam mięso z makaronem bezglutenowym.

59 komentarzy:

  1. Ja właśnie dzisiaj do pracy zabrałam kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierś z kurczaka - zwłaszcza właśnie taką grillowaną! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też jak już jemy mięso to właśnie pierś z kurczaka a w takiej fajnej wiosennej marynacie to już w ogóle musi smakować świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. delikatne mięsko, aromatyczne, soczyste! chcę takie na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, a jaki grill elektryczny używasz, jeśli można wiedzieć ;)?

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sobie wyobrażam ten smak. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama też jestem szczęśliwą posiadaczką elektrycznego grilla, więc kurczak z koperkową nutą jest dla mnie super pomysłem na przykład na studencki obiad. Ale jednak co grillowanie na dworze, to grillowanie na dworze. Nic nie zastąpi tego aromatu, jakim przechodzi mięsko. Ale elektryczny grill to dobre wybawienie do mieszkania właśnie ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo ogrodowy grill ma inny aromat:) aczkolwiek mówią,że dym niezdrowy, więc dozujmy sobie tę przyjemność:)

      Usuń
  8. Koperkowa marynata....to brzmi wyjątkowo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I jest moja ulubiona pierś z kurczaka, musze zrobić w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna i bardzo aromatyczna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna i bardzo aromatyczna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja również lubię pierś z kurczaka i dość często ją jadam na różne sposoby :) fajna marynata :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę sobie zafundować elektryczny grill. :) Mięsko wygląda wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Koperek u mnie jest nielubiany, ale w sosie przemycam i sprzeciwu brak :) Pyszny kurak!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko co z koperkiem musi być dobre. ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nieskomplikowany przepis, a ja też bardzo lubię pierś z kurczaka. Na pewno wypróbuje;)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm pyszności !
    Zapraszam :) blogbeautymix.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Będę musiała kiedyś wypróbować Twoją marynatę. Zapowiada się naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajna marynata, pierś tak przyrządzona smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno jest to pyszne i kruche mięsko. Ja też lubię kurczaka, bo szybko się zrobi. Takie różne dodatki też fajnie "wpływają" na pierś tak więc może kiedyś spróbuję :-).

    OdpowiedzUsuń
  21. Pierś to najlepsza część kurczaka :) A grillowana i jeszcze w marynacie koperkowej, to już w ogóle pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam kiedyś tego kurczaka z reklamy, dobry był ale z domowym rosołem jest znacznie zdrowszy niż z użyciem kostki. Również jestem fanką grillowanych mięs:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Często robię kurczaka na grillu, bo szybko i pysznie. Ciekawą marynatę przyrządziłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...