Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 13 kwietnia 2016

Bananowo-budyniowe placki na jogurcie

Jestem wielką fanką wszelakich placuszków i racuszków. Mogłabym je jeść codziennie. Od słodkiej rozpusty na śniadanie i kolacje, ratuje mnie to,że tygodniowe poranki są zawsze za krótkie. Inaczej dzień dnia jadłabym inną wersję śniadania na słodko. Tym razem zrobiłam jednak wersję na obiad. Nie miałam pomysłu na obiad, kompletnie. Ale miałam wielką ochotę na coś pysznego, prostego i słodkiego. Dzień w pracy mocno mnie wymęczył i potrzebowałam słodkiej,obiadowej regeneracji. Tym razem mój wybór padł na jogurtowe placuszki z dodatkiem budyniu i bananów. Słodkie, ale delikatne. Mięciutkie, pachnące, o wspaniałym aromacie. Do tego robi się je naprawdę szybko. Parę takich placuszków skutecznie potrafi zmniejszyć zmęczenie, dodać energii i oczywiście poprawić humor. 



Składniki:
1 kubek jogurtu bananowego
1 duże jajko
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Duża łyżka budyniu waniliowego
Banan
Klarowane masło

3/4 jogurtu łączę z jajkiem, dokładnie roztrzepuję. Osobno mieszam suche składniki-mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie łączę obie masy i mieszam. 
Rozgrzewam patelnię, dodaję nieco klarowanego masła i smażę średniej wielkości placuszki na złoto. Podaję z bananem pokrojonym w plasterki i resztą jogurtu.





61 komentarzy:

  1. smakowicie się prezentują! Też potrzebuję takiej obiadowej regeneracji;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na placuszki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram sobie kilka na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i puchato się prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne te placuszki na pewno wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy tego typu placuszki przede wszystkim za ich prostotę w wykonaniu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, robi się je błyskawicznie:)

      Usuń
  7. Super placuszki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota, muszą być niesamowite w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię podobne, tylko bez budyniu i z jabłkiem i na jogurcie jabłuszkowym z cynamonem. Lubię smak takich placków. Koniecznie muszę przetestować wersję bananową i dodać budyń. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja spróbuję wersji jabłkowej koniecznie:)

      Usuń
  10. super! wyprobuje, bo moje serkowe zaczęły mi się pomału nudzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi narobiłaś ochoty tymi placuszkami. Wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też lubię takie placuszki, ale o dziwo nie wszystkie smakują moim dziewczynom...także trzeba dobrze dobierać przepisy. Twój jest ciekawy, zwłaszcza dla Młodszej uwielbiającej banany :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Człowiem musi się hamować, żeby nie jeść takich pychot codziennie ;-) Ja też staram się robić sniadania na słodko tylko w weekendy :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka....aż burczy w brzuchu na ich widok! Ja jestem strasznym łasuchem w przypadku takich dań, rzadko odmawiam...A, że są tam jeszcze banany.....musi być wspaniałe! A tak z innej beczki..zapraszam Cię do wzięcia udziału w KONKURSIE, szczegóły na moim blogu:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja akurat takich rzeczy nie robię zbyt często, ale składniki pokazują, że te placuszki muszą być bardzo lekkie. Dodatek budyniu do wypieków powoduje, że nabierają one dużej lekkości i ta zamiana konsystencji też jest urocza dla podniebienia. banan to dodatek pierwszej klasy!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają przepysznie!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. już wiem co zjem w sobotę na śniadanie!:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię wszelkie placuszki! Na obiad np. w piątek są super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też często takie robię w piątek:)

      Usuń
  19. przepyszne placuszki :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszne placuszki :) dawno żadnych nie robiłam, ostatnio mam bardziej fazę na omlety :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie placuszki są niezawodne w roli pocieszaczy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...