Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 24 marca 2016

Szarlotka budyniowa bez pieczenia czyli torcik bez nadmiaru pracy

Przed Świętami wiele osób zadaje sobie pytanie co też by upiec w tym roku? U mnie nie ma jednak tego pytania. Zestaw jest taki sam od lat. Musi być sernik i drożdżowa baba i tyle. Czasem się skuszę na przygotowanie mazurka. Nudno prawda? Ale to jest właśnie siła tradycji. Sernik piekę wedle przepisu prababci, przepis na drożdżową babę też krąży w rodzinie od dziesiątków lat. Jeżeli Wam jednak się marzy małe odstępstwo od tradycji to polecam ten torcik. Wspaniały, bardzo mało kłopotliwy, a robi wielkie wrażenie-zarówno wyglądem, jak i smakiem. Przygotowałam go na małą rodzinną uroczystość jeszcze przed Świętami,ale na świątecznym stole na pewno  znalazłoby się dla niego miejsce. Torcik musi się chłodzić parę godzin,najlepiej byłoby dać mu spokojnie dojść do formy podczas nocnego odpoczynku w lodówce. Na szczęście poza chłodzeniem ciasto robi się naprawdę szybko i bezproblemowo. Będzie jeszcze szybciej jeżeli zrobicie budyń z proszku. Ale na Święta warto pokusić się o własnoręcznie wykonany krem. Efekt będzie niesamowity.



Składniki:
Spód:
Paczka biszkoptów

Masa jabłkowa:
Kilogram słodkich jabłek
Skórka z 1 pomarańczy
Skórka z 1 cytryny
Łyżeczka cynamonu
Duża szczypta gałki muszkatołowej
5 łyżek wody

Masa budyniowa:
4 żółtka
400 ml mleka
6 łyżek cukru kokosowego
łyżka mąki ziemniaczanej

Na wierzch:
Około 10 kakaowych herbatników


Zaczynam od wyłożenia dna tortownicy biszkoptami. Następnie czas na masę jabłkową.
Jabłka obieram i kroję w kostkę różnej wielkości i przekładam do garnka. Ścieram skórkę z wyparzonych cytryn i pomarańczy. Dodaję do jabłek razem z przyprawami i wodą. Duszę jabłka przez mniej więcej 20 minut. Jeszcze ciepłą masę jabłkową wykładam na biszkopty. Zajmuję się budyniem.
300 ml mleka gotuję razem z cukrem kokosowym. W kubeczku mieszam żółtka z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Bardzo delikatne przelewam masę żółtkową do mleka, mieszam budyń,gotując go około 2 minut. Budyń wylewam na masę jabłkową-powinien być ciepły.
Teraz torcik odstawiam na 20 -25 minut. Kruszę herbatniki i posypuję nimi wierzch. Ciasto chłodzę minimum 3 godziny przed podaniem.




46 komentarzy:

  1. Absolutnie uwielbiam takie wypieki, trafiłaś idealnie w mój gust!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący przepis :) osobiście jestem przeogromna fanką szarlotki mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas są mazurki, sernik, babka gotowana i brzdąc plus nasze bezglutenowe wypieki, więc nawet jeżeli chcemy zrobić Twój torcik to po prostu nie ma gdzie go wcisnąć :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie będą trzy ciasta, na torcik miejsca również nie ma :)

      Usuń
  4. Ja właśnie zastanawiam się co zrobić na święta. Oczywiście sernik i babka pojawią się obowiązkowo.
    A taka szarlotka to musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam kawałek do popołudniowej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna:)) Uwielbiam szarlotki:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Otóż to, udowodnijmy, że święta to nie tylko babki, serniki i mazurki. Ja jestem jak najbardziej za taką szarlotką. Szybka, pyszna! A swoją drogą dla mojego taty żadne święta nie mogą się udać bez szarlotki, jest jej absolutnie zwariowanym fanem ;) Pozdrowieńka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł, gdy nie mamy czasu na pieczenie, a chęć na szarlotkę rośnie z minuty na minutę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie przepisy lubię bardzo. Nie przemęczyć się, a mieć radość i smak ze stworzonego przysmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na ciasto bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też piekę sernik i babkę :)
    A to ciasto jest nie w moim smaku, ale wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też piekę sernik i babkę :)
    A to ciasto jest nie w moim smaku, ale wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tradycja to jednak tradycja, ale raz na jakis czas można dorzucić coś extra :) Szarlotka prezentuje się super. Zdrowych, radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sama przyjemność! Wesołych świąt!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie i jestem pewna, że i tak smakuje. Lubię nowości więc "biorę" Twój przepis i dziś wieczorem przygutuję ten pyszny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne i proste ciasto :) Wszystkiego dobrego na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na pyszne ciacho :-) wspaniałych Świąt kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam, musiał być pyszny!
    Choć u mnie na Święta to też tylko babki, mazurki i serniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. wspaniały torcik :) mam słabość do jabłkowych wypieków, a jabłka i budyń to już w ogóle dla mnie prawdziwa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały torcik z jabłkami

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...