Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 19 marca 2016

Różana tarta

Święta coraz bliżej,myślimy o babach,sernikach i mazurkach. Ja przychodzę z nieco inną propozycją. Moje ciasto nie jest typowo świątecznym,chociaż bardzo blisko mu do tradycyjnego mazurka. Zamiast jednak ciężkich mas czekoladowych,kajmakowych czy orzechowych,ja stęskniona za wiosną proponuję różane nadzienie. Tak naprawdę to ciasto jest potrójnie różane, zawiera bowiem w sobie konfiturę z płatków róży,różaną konfiturę i na dodatek różany cukier. Bardziej różanie być nie może. To ciasto przypomina mi maj. Ten piękny majowy dzień, gdy wdychając morską bryzę dzielnie zbierałam różowe płatki. Teraz odtworzyłam te wszystkie aromaty. Jest wspaniale. Mój brat od razu zjadł połowę tarty. W zasadzie nikogo nie trzeba było namawiać do jedzenia, ten zapach oszołomił cały dom. Pachniało jak we francuskiej perfumerii. Oczywiście to ciasto ma dużo wad. Nie chodzi tu wcale o cukier w składzie. Znika błyskawicznie, jest za dobre, a jak już poczęstujecie nim rodzinę czy przyjaciół od razu usłyszycie, że innych ciast już wyżej wymieni nie chcą i przez najbliższe tygodnie będziecie piec różaną tartę non stop. A jeżeli podacie ją na Wielkanocym stole to niestety będziecie musieli podawać ją co roku, a także cała rodzina będzie chciała Was odwiedzać w okolicy świąt. Ale umówmy się te wady są dość błahe w porównaniu z niezwykłym smakiem i aromatem różanej tarty z bezą.


Składniki:
Ciasto
3 duże żółtka
1,5 szklanki mąki krupczatki
 2 łyżki cukru
180 gramów masła
Skórka starta z jednej cytryny
Szczypta soli

Nadzienie:
3 łyżki marmolady z owoców róży
4 łyżki marmolady z płatków róży

Pianka:
3 białka
1/3 szklanki różanego cukru


Siekam mąkę z masłem i cukrem, dodaję jajka ,sól i startą skórkę z cytryny. Wyrabiam ciasto jak najkrócej, formuję kulę, owijam ją folią i chłodzę w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie wylepiam formę ciastem, formuję nieco wyższy brzeg. Ciasto bardzo gęsto nakłuwam i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę ciasto przez 20 minut w 165 stopniach.
Łączę marmoladę i konfiturę. Nadzieniem smaruję podpieczone ciasto.


Różany cukier przekładam do blendera i miksuję do uzyskania różanego cukru pudru. Ubijam białka na sztywną pianę razem z cukrem różanym.Pianę rozprowadzam na różanym nadzieniu. Ciasto piekę około 15 minut w 165 stopniach.
Po ostudzeniu posypałam dodatkowo różanym cukrem.

62 komentarze:

  1. Jak potrójnie różane to już wiemy, że to nie nasze smaki :P Dopiero niedawno przekonałyśmy się do bardzo delikatnych różanych smaków, więc na tak głęboką wodę byśmy się nie rzuciły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w sumie nie jest wypiek odrzucający różanym smakiem ;) Jest delikatny;)

      Usuń
  2. Skoro Twój brak od razu zjadł pół tarty to musi być ona bardzo smaczna. Ja na pewno nie wpadła bym na takie połączenie, więc muszę Ci podziękować za przepis, bo w momencie kreatywnego natchnienia z pewnością z niego skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeju coś wspaniałego. Jak za wypiekami nie przepadam tak ten bym zjadła z ogromną przyjemnością. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mam smaka na takie różane ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam te jego wady mogę spokojnie uznać za wspaniałe zalety. To miło, gdy jak coś pieczemy to smakuje wszystkim i znika w mgnieniu oka. Jakoś jak dotychczas mi nie po drodze z różanymi smakami, muszę to zmienić :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj takiego ciasta,jest wspaniałe:)

      Usuń
  6. To różane nadzienie brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny przepis i bardzo elegancki ;) Ten różany smak bardzo mnie zachęcił, muszę je wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i polecam serdecznie;)

      Usuń
  8. Oh very itneresting darling
    xx

    www.sakuranko.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wygląda :) Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka tarta to dla mnie zupełna nowość. I mam tutaj na myśli jej nadzienie. Twój brat mnie jednak skutecznie przekonuje aby wypróbować kiedyś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, smakuje wybornie:)

      Usuń
  11. Nie przepadam za smakiem różanym, ale chętnie bym spróbowała Twojej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie robiłam takiej tarty, ale chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie robiłam takiej tarty, ale chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Ok, przyjeżdżam na Święta:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja za różanymi to tak średnio, ale kto wie może uszy by mi się trzęsły :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym kawałek. Uwielbiam różę xD

    OdpowiedzUsuń
  17. Wydaje mi się, że odczuwam zapach tego ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całkiem możliwe, że całe Trójmiasto pachnie różą;)

      Usuń
  18. A mi się tam podoba lubię ciach z różą:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo smakowicie!

    http://www.simplethingsbyjok.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności, to ja poproszę taki duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszności, to ja poproszę taki duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam różane nadzienie <3

    ZAPRASZAM DO MNIE NA KONKURS ! ! ! ^^

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ propozycja. Pachniała pewnie bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Różane nadzienia są świetne. Zarówno w pączkach, jak i jako składnik mazurka.

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię różaną marmoladę, więc taka tarta to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Już sobie wyobrażam ten smak i różany zapach ^_^

    OdpowiedzUsuń
  27. Kocham tarte zarówno słodką i słoną ^^

    OdpowiedzUsuń
  28. Te "wady" to takie mało wadliwe są w zasadzie ;)
    Tarta wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...