Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 21 marca 2016

Pulpeciki jak u mamy

Zdrowotna dieta wymaga ode mnie lekkostrawnych i delikatnych posiłków. Co przychodzi mi do głowy jako pierwsza myśl o lekkostrawnym obiadku? Pulpeciki w pysznym koperkowym sosie. Bardzo delikatne, mięciutkie, pyszne. Otulone w sosie, wprost rozpływają się w ustach. Do tego pyszne i delikatne purre, i surówka z buraczków na ciepło. Uwielbiam ten zestaw, jest świetny nie tylko dla maluszków z przedszkolnej grupy Tygrysków. Duże Trygryski też będą ucieszone,takim miłym i wyjątkowo domowym obiadem. Ja do pulpecików dodałam marchewkę, dzięki czemu były jeszcze smaczniejsze. Tymczasem trzeba pędzić do przedświątecznych porządków. Ale po takim obiedzie to sama przyjemność.


Składniki:
65 dg mięsa mielonego z indyka
2 marchewki
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
Po łyżeczce majeranku i słodkiej papryki
Dwie garście posiekanego koperku

Sos:
2 szklanki domowego bulionu
1/3 szklanki posiekanego koperku
Łyżka mąki ziemniaczanej

Do podania:
Puree ziemniaczane
Buraczki na ciepło


Drobno siekam czosnek i cebulkę. Marchewkę obieram, trę na tarce na średnich oczkach. Do warzyw dodaję mięso, jajko,koperek i przyprawy. Wyrabiam masę,dodając w miarę potrzeb kaszę mannę. Formuję małe pulpety,mi wyszło 10 sztuk, przekładam je do garnka z bulionem i gotuję około kwadransa. Po tym czasie do sosu dodaję koperek i gotuję całość 20 minut.
Do małego kubeczka przelewam 2 łyżki bulionu,dodaję łyżkę mąki, dokładnie mieszam,przelewam do sosu i gotuję około 10 minut.
Pulpeciki podaję z puree i buraczkami.


55 komentarzy:

  1. Takie pulpeciki z indyka robiła nam często mama ;) miłe wspomnienia z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś lubiłam pulpety, teraz do mnie nie przemawiają. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tam cały czas je kocham;)

      Usuń
    2. Ja się chyba kiedyś przejadłam. :)

      Usuń
  3. i pewnie budzą wspaniałe uczucia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pulpeciki faktycznie kojarzą się z dzieciństwem choć akurat nie moim, bo ja to jako dziecko dostawałam od mamy schabowe. :D Teraz natomiast nie jem mięsa poza drobiowym, więc serwuje mi właśnie takie pulpeciki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za mięsem z indyka. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi zrobiłaś smaka. Sos koperkowy, buraczki na ciepło. Mamuniu, ukochane danie lekkostrawne z dzieciństwa. Na takiej diecie to i ja bym mogła być :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie klopsiki z indyka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam taki obiad:) Tylko, że u mnie był sos pomidorowy lub pieczarkowy (koperku do tej pory nie lubię) i buraczki albo ogórek kiszony:D Aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak klopsiki to u mnie tylko w koperkowym sosiku;)

      Usuń
  9. Uwielbiam drobiowe pulpeciki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale zjadłbym teraz takie pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie takie pulpeciki nie byłyby lekkostrawne :D
    Chyba nigdy w życiu żadnych nie jadłam - chyba,że w przedszkolu, ale nie pamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo lekkostrawne, gotowane mięso w końcu;)

      Usuń
  12. U mnie też dzisiaj pulpeciki! Pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam pulpecików i naszła mnie niemała ochota, gdy zobaczyłam ten post :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja bardzo lubię pulpeciki szczególnie z sosem chrzanowym

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności <3
    Zapraszam do mnie : blogbeautymix.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. tygryski wiedzą, co dobre:) i ja do nich dołączam, uświadamiając sobie, ze daaaawno nie jadłam takiego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. robię identycznie! są bardzo smaczne-taki tradycyjny obiadek jak u mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mięso z indyka to naprawdę dobry wybór na takie pulpeciki. Sama długo nie mogłam się do nich przekonać, ale teraz bardzo lubię :) Twoje wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Na obiad super :) często robię takie z indykiem właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. No jak cudnie! Marzą mi się takie pulpeciki! Wielkie dzięki!

    http://www.simplethingsbyjok.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja już zapisuję ten przepis, bo jest i dla mnie i mojej córeczki! Super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...