Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 10 marca 2016

Kakaowy kokos

Czy Was też dopada czasami nagła,niepohamowana chęć na coś słodkiego? Dosłownie Was nosi,i musicie natychmiast popełnić jakieś ciasto,bo inaczej będzie z Wami źle? Miałam tak ostatnio. Zbliżał się wieczór i kiedy wszystko powinno zwalniać, wyhamowywać, ja zwiększyłam obroty. Skoro zachciało mi się ciacha,musiałam je upiec. Ale jakie? Wyjście do sklepu w deszczowy wieczór wydawało mi się zadaniem ponad siły, musiałam więc korzystać z zawartości kuchennych szafek. A tam? No cóż, szału nie było. Zaraz, zaraz,widzę kokosowe wiórki,widzę jeszcze nieotwarte pudełko kakao, żaden problem,robię kakaowo-kokosowe ciacho. Robi się je dosłownie w 10 minut, zero w nim filozofii. Wykorzystuje się jeden garnek, jedną łyżkę-oszczędzam czas na zmywaniu, Piecze się też dość szybko,po 30-35 minutach ciasto urzeka zapachem i ogłasza wszem i wobec,że gotowe. Bardzo proste, a zapewnia wspaniały efekt. Intensywnie kakaowe, z wyraźną kokosową nutą. Pachnie bardzo podobnie do popularnego batonika o rajskim smaku. Tak, to ciasto to zdecydowanie smak raju. Przekonajcie się sami.


Składniki:

125 gramów masła
4 łyżki cukru trzcinowego
Szklanka mleka
3 małe jajka
300 gramów  mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżki wiórek kokosowych
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
Parę kropli domowej esencji waniliowej

Polewa:
Duża łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Plus 3 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:bułka tarta i masło do formy


W garnku z grubym dnem roztapiam masło z cukrem. Gdy całe masło się roztopi dodaję połowę szklanki mleka,wanilię i wiórki kokosowe, trzymam na ogniu aż masa się zagotuje. Po tym czasie zdejmuję z ognia, dodaję resztę mleka i mieszam masę by ją szybko schłodzić. Dodaję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Na koniec czas na wbicie jajek, całość dokładnie mieszam. Masa powinna być gęsta jak budyń. Formę do pieczenia smaruję masłem,wysypuję bułką tartą,przelewam ciasto. Piekę ciasto przez 35 minut w  175 stopniach.

Gdy ciasto stygnie szykuje polewę. W garnuszku roztapiam masło z kakao,mlekiem i cukrem. Jeszcze ciepłą polewą dekoruję ciasto i posypuję wiórkami. Zostawiam do zastygnięcia,po czym kroję na równe kawałki.


60 komentarzy:

  1. Ale to musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kakao z kokosem, idealne połączenie jak dla mnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie robienie ciasta na niepohamowaną chcicę skutkuje tym, że to wyczekiwane ciacho smakuje wręcz bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd ja to znam. Nadchodzi wieczór. Zazwyczaj "normalni" ludzie już odpoczywają w fotelach po ciężkim dniu, a ja buszuję w kuchni, bo mnie nosi na pieczenie lub gotowanie. Mamy wspólną cechę :) Kakao lubię, kokos uwielbiam - sądzę, że smak tego ciasta idealnie wpisałby się w moje gusta. Nawet teraz mam na niego ochotę po obiadku :) Serdeczne pozdrowionka. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja napady na słodkości zaspakajam kromeczką domowego dżemiku z czarnej porzeczki, ale twoje ciasto również jest przepyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  6. niepohamowana chęć? Raczej nie, ale ochotę na ciasto mam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nawet z karobem zamiast kakao wyszłoby pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo często dopada mnie ochota na coś słodkiego :) Piękne ciacho i te smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mnie również często dopada ochota na coś słodkiego, ale to chyba przypadłość większości kobiet :) :) bardzo lubie takie kakaowe ciasta.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przypadłość, acz przywilej nawet;)

      Usuń
  10. Mmm wygląda bardzo smacznie :) Co powiesz na wspólną obserwacje ;p? Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam ! Byłoby miło gdybyś zaobserwowała:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś dla mnie bo bardzo lubię kokos! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdybym wiedziała, że takie cudeńko da się wyczarować z wiórek kokosowych to nie rzuciłoby mnie dziś do cukierni! Jutro idę po wiórki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi ostatnio dość często włącza się słodyczowy głód, także lubię mieć w zapasie coś słodkiego. Ciacho na pewno pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj kochana podrzuć kawałek. Ja dzisiaj taka śpiąca :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. jak ja rozumiem taką chęć na ciasto, która dopada w najmniej oczekiwanym momencie:) Bardzo smakowicie to wymyśliłaś, szybkie i niezawodne, w sam raz na zaspokojenie zachcianki:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny przepis ;*
    http://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Nabrałem ochoty na to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudownie wyglada, tak samo pewnie smakuje, wiec niedlugo wyproboje :) Wooho11.blogspot.com zapraszam, milo by mi bylo jakbys wpadla i zostawila cos po sobie, dopiero zaczynam i potrzebuje odrobiny motywacji :) jak Ci sie spodoba to zaobserwuj :*

    OdpowiedzUsuń
  19. Łatwe,szybkie i dobre. Najlepiej na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. awesome post :)
    Have a nice weekend! Kisses :

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  21. Za kawą nie przepadam, ale za deserami na bazie kawy wprost nie mogę się doczekać. trochę mnie zaszokowało połączenie kokosa z kawą, ale spróbować nigdy nie zaszkodzi. Może to być nietypowa propozycja na święta.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ojeej, ale mi narobiłaś ochoty!

    Zapraszam do mnie! Zaobserwuj, jeśli Ci się spodoba! :)
    >> ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM <<





    OdpowiedzUsuń
  23. Kakao i kokos = połączenie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kokosowe szaleństwo. Super smaki na wolny dzień od pracy i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  25. pycha,i w dodatku ten kokos:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...