Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 15 marca 2016

Aromatyczny jabłecznik z jagodami goji, ultraprosty

Ostatnio moja przyjaciółka zadzwoniła do mnie późnym wieczorem i prosiła o poradę. Kulinarną, a dokładniej cukierniczą. Szykowała bowiem małe rodzinne spotkanie z przyszłymi teściami i potrzebowała przepisu na proste,ale efektowne ciasto. Takie, które zawsze się uda,zrobi wrażenie, ale nie zdradzi przy tym, że włożono w nie niewiele pracy. Najprościej byłoby po prostu kupić kawałek ciasta i względnie udawać, że to domowe, bądź dumnie przyznać, że owszem kupione, ale za to samodzielnie. Chwilę pomyślałam, jakie by tu ciasto było najlepsze i mam. Prosty jabłecznik, robiony nieco inaczej niż wszystkie znane mi jabłeczniki. Nie jest to powiem typowy ucieraniec, ani kruche ciasto. Jest z jednej strony miękki i puszysty,a  z drugiej ma w sobie coś,co ciężko opisać. Już wiem, to intrygujące ciasto. A powiedzmy sobie szczerze,jego przygotowanie zajmie ledwie kwadrans. No i ważna sprawa, zawsze się udaje. Przyjaciółka, a raczej jej przyszli teściowie byli zachwyceni. Ciasto zostało zjedzone w ciągu jednego wieczora. Przyznaję, że zachęcona tymi opiniami wróciłam do starego przepisu. To ciasto robiłam dość często w czasach liceum. Tym razem nieco zmieniłam przepis, dodałam bowiem płatki migdałów. Dodały ciekawego smaku,ale również porcję zdrowia. Ktoś się skusi na kawałek?


Składniki:
300 gramów mąki pszennej
180 gramów masła
2 jajka
3 słodkie jabłka
Około 3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
2 garści jagód goji
Łyżka proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki kardamonu
Łyżeczka domowej esencji waniliowej

Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy
Cukier puder do posypania


Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cynamonem,kardamonem i wanilią. Dodaję posiekane masło, zagniatam ciasto, jak na kruszonkę.
Jabłka obieram ze skórki, kroję w plastry, dodaję do ciasta,razem z płatkami migdałów i jagodami goji. Czas na jajka, zagniatam szybko ciasto. Teraz dodaję mleko, powinno być go tyle, by ciasto zrobiło się  luźniejsze, ale nadal dość gęste. Dokładnie mieszam całość.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto do formy i piekę około 35 minut w 175 stopniach.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.


Ja miałam bardzo słodkie jabłka, stąd dodałam małą ilość cukru, jeżeli jednak macie jabłka kwaskowate, ilość cukru należy podwoić.


Bogaty wybór Superfoods znajdziecie w sklepie Agnex

Superfood w Twojej kuchni

59 komentarzy:

  1. Te płatki migdałów też fajnie musiały się zgrać z kawałkami jabłek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentuje, a połączenie jabłek z jagód goji bardzo mnie ciekawi;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie uwielbiam jabłecznik, dodatek jagód goji jest genialnym pomysłem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygotowanie ciasta w kwadrans? Ach, skusiłam się! I jeszcze na dodatek ta konsystencja krucho-ucierana do mnie przemawia. Nietypowo :) Mam nawet jagody goji, więc tym bardziej jestem skuszona ;) Wygląda na naprawdę smaczny. Dawno nie robiłam jabłecznika w tortownicy. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pychota, nie mogę patrzeć na te zdjęcia, bo głodnieję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla mnie proste i efektowne. Ja mam dwie lewe ręce do takich spraw :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w domu wszystkie jabłeczniki są mile widziane :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha jabłecznik ;) zjadłabym kawałeczek, a nawet dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały:) Poproszę taki większy kawałek, albo lepiej całe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja uwielbiam jabłecznik z budyniem, moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe połączenie z goji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Patrząc na skład i strukturę jestem pewna pyszności tego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jabłecznik z goji?! :) Świetnie brzmi i z pewnością smakuje. Ja bardzo lubię i jabłeczniki i goji, ale nie wiem, czy poza mną domownicy by się skusili :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mogę się poczęstować? Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i zapraszam do próbowania:)

      Usuń
  18. Mogłabym się takim ciastem nawet przesłodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kradnę ten przepis!


    http://www.simplethingsbyjok.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...