Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 26 lutego 2016

Żytnie jabłczanki

Dziś zapraszam na jabłczanki. Mamy jagodzianki, więc moje drożdżówki z jabłkami nazwałam analogicznie jabłczankami. Jak już pewnie wiecie, kocham ciasto drożdżowe, i nieskromnie powiem jest to miłość ze wzajemnością. Odpukać trzy razy  w niemalowane nigdy mnie ciasto nie zdradziło,zawsze pięknie rosło,pachniało cudownie i smakowało wspaniale. Biorąc pod uwagę ile energii wkładam zawsze w ugniatanie zdziwiłabym się gdyby było inaczej:) Tym razem chciałam zrobić uniwersalne drożdżówki. Takie, które będą jednocześnie wspaniałym deserem, ale i świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Moje jabłczanki są więc zrobione z mąki żytniej, bardzo zdrowej. Zamiast masy cukru użyłam odrobiny cukru kokosowego,. naturalną słodycz zapewniły jabłka. Dzięki temu moje drożdżówki można śmiało jeść cały dzień, bez ani krzty wyrzutów sumienia. Pięknie pachną, są mięciutkie i delikatne. Kurkuma nadaje ciastu piękny kolor, a migdały w nadzieniu świetnie łączą się z jabłkami. Mogłabym je jeść codziennie.


Składniki:
Zaczyn:
15 dg drożdży
2 łyżki mleka
Łyżka mąki pszennej
Łyżka cukru

Ciasto:
100 gr masła
Szklanka mąki żytniej
1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru kokosowego
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka kurkumy

Nadzienie:
3 słodkie jabłka
3 garści rodzynek
2 łyżki posiekanych migdałów
Łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
2 łyżki mleka
Cukier kokosowy



Najpierw szykuję zaczyn,. Drożdże rozcieram z cukrem,mlekiem i mąką, zostawiam na kwadrans.
W międzyczasie roztapiam masło,dodaję mleko i kurkumę. W misce łączę dwa rodzaje mąki,dodaję cukier i zaczyn. Następnie wlewam masło z mlekiem i na koniec parę kropli wanilii. Całość wyrabiam aż ciasto zacznie odchodzić od ręki-trwa to mniej więcej 15 minut. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, powinno podwoić swoją objętość.
Jabłka obieram, kroję w drobną kostkę, dodaję cynamon,posiekane migdały i namoczone we wrzątku rodzynki, mieszam nadzienie.

Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałek, lekko go spłaszczam i rozciągam. Na środek nakładam porcję jabłkowego nadzienia. Bułeczki zlepiam jak pierogi, odstawiam na blachę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Gotowe ciastka smaruję mlekiem i posypuję szczyptą cukru. Moje jabłczanki piekę około 25-30 minut w 175 stopniach.





Duży wybór "superfoods" znajdziecie w sklepie Agnex


Superfood w Twojej kuchni

58 komentarzy:

  1. Smakowite z wyglądu, więc z smaku pewnie też. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one wspaniale wyglądają już czuję ten zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym taką zjadła na podwieczorek - wyglądają bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem specjalistką od ciasta drożdżowego, za to uwielbiam je jeść bo jest niesamowicie zdrowe... Jabłczanki wyglądają cudownie.
    Pozdrawiam
    http://eksperyment-przemijania.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Omg...Ty znowu kusisz:) Biorę wszystkie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre na pewno. Poproszę trzy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne bułeczki :) Takie drożdżóweczki to mogę jeść bez przerwy i nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam :) Z chęcią bym takich skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh, ale pysznie wyglądają!
    Muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakby u nas w pobliskiej cukierni był takie jabłczanki to byśmy się ubierały i leciały kupić :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Może wypróbuję, ale na pewno kupię gotowe ciasto, bo jestem trochę leniwa dla tego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze nie widziałam drożdżowego ciasta gotowego, ale możliwe,że gdzieś jest:)

      Usuń
  12. Bardzo fajne bułeczki na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Akurat miałam ochotę na drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie dodawaliśmy kurkumy do ciasta. Ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z chęcią bym zjadła, tylko zastąpiłabym mąkę pszenną i cukier czymś innym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki pszennej tu jest mało, a drożdże tylko na cukrze urosną jak trzeba ;) Zresztą co to jest 3 łyżki cukru kokosowego na 25 drożdżówek;)

      Usuń
  16. Wyglądają kosmicznie :) Mniam!

    http://www.simplethingsbyjok.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Od razu trzy poproszę. A te w przekroju skradły moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O ja daj jedną :D Apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszą smakować i pachnieć wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bułeczki wyglądają smakowicie ❤️
    www.xthy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie drożdżówki mogły jeść dzieci w szkołach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłyby,na pewno dodałaby mi zdrowej porcji energii;)

      Usuń
  22. Ja też takie cudowności mogłabym jeść i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Rzadko piecze się ciasto z żytniej mąki, ale życzę udanych eksperymentów w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...