Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 12 lutego 2016

Rybne klopsiki w sezamie

Ostatnio było u mnie bardzo, bardzo słodko. Wydawać by się mogło, że nie jem nic poza ciastem na śniadanie, obiad i kolację. Odkładamy blaszki, miksery i pojemniki z kokosowym cukrem. Dziś rządzi u mnie ryba. I to nie byle jaka ryba. Ostatnimi czasu jemy rybę parę razy w tygodniu, na parze. Mówiąc szczerze-chociaż wersję aromatycznej ryby na parze uwielbiam, zapragnęłam czegoś nieco innego. Kiedy więc kolejny raz szykowałam rybę do gotowania pomyślałam o innej wersji. Zaskoczę wszystkich. Ryba po ugotowaniu zamieniła się w klopsiki. Bardzo ciekawe w smaku, z dużą ilością przypraw, obtoczone w sezamie. Powiem szczerze, nikt nie uwierzył,że to rybne kuleczki domowej roboty. Wszyscy myśleli, że to gotowy wyrób z ekskluzywnej mrożonki, albo przyniesiony z jakiejś dobrej knajpy. Te rybne klopsiki to wspaniały sposób na przemycenie ryb do diety dzieci, nie smakują rybą, a dzięki fajnemu kształtowi i apetycznej sezamowej skorupce skuszą każdego niejadka. No dobrze, mnie też kuszą. Ostatnimi dwoma dniami walczyłam z okropnym,grypowym bólem gardła i niechęcią do jedzenia, i kiedy w końcu poczułam poprawę, te klopsiki okazały  się wspaniałym obiadem. Niezbyt pracochłonne-idealne dla kogoś zmęczonego chorobą, do tego bardzo smaczne i delikatne. Rybne klopsiki idealne.


Składniki na 3 porcje:
400 gramów filetów z białej ryby ( u mnie dorsz)
3 garście posiekanej pietruszki
2 garście posiekanego szczypiorku
1 jajko
Łyżka otrębów pszennych
2 ząbki czosnku
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Świeżo mielony pieprz
3 łyżki sezamu
Oliwa do smażenia-łyżka

Szykuję rybę wedle przepisu na rybę na parze. Gdy ryba jest miękka, rozgniatam filety na drobne kawałki przy pomocy widelca-można też rybę zmielić.
Wyciskam czosnek, dodaję do ryby razem z zieleniną. Do masy dodaję jajko, otręby i przyprawy. Dokładnie mieszam całość. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej otrębów.
Na talerzyk wysypuję sezam. Formuję kuleczki z rybnej masy, lekko spłaszczam, obtaczam w sezamie.
Rozgrzewam oliwę, smażę klopsiki przez około 2 minuty z każdej strony. Podaję z kartoflami z wody i ulubioną surówką.



43 komentarze:

  1. Świetny pomysł, musi być pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatni raz coś podobnego jadłam chyba w przedszkolu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja do przedszkola nie chodziłam to w sumie nie znam tych smaków z przedszkola:)

      Usuń
  3. Ryby z sezamem jeszcze nie próbowałyśmy ale wyobrażamy sobie, że musi smakować bardzo dobrze razem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rybnych klopsików jeszcze nie próbowałam.
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryba ma super właściwości odżywcze - nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D - a dodatek sezamu to dobiera nie tylko powiększa te właściwości (posiada przede wszystkim wapń, który jest potrzebny kobietom) ale również powoduje zmianę tekstury.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno były pyszne, ja w takiej formie jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama muszę skusić się na takie połączenie! Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ryby, a i sezam kocham. *,*

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak idealne dla niejadkow to koniecznie musze wyprobowac, bo choc kiedys moja corka chciala jesc rybe to teraz nie ma mowy nawet o sprobowaniu ;). Otreby pszenne zastapie gryczanymi (dieta bezglutenowa) :). Pysznie wygladaja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak idealne dla niejadkow to koniecznie musze wyprobowac, bo choc kiedys moja corka chciala jesc rybe to teraz nie ma mowy nawet o sprobowaniu ;). Otreby pszenne zastapie gryczanymi (dieta bezglutenowa) :). Pysznie wygladaja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rybki w takim wydaniu, jeszcze nie jadłam, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi taki sposób podania ryby. Zwłaszcza dla dzieci. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam coś podobnego, ale ze zwykłą panierką. Na taką z sezamem z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko to nazwać panierką, po prostu sam zdrowy sezam:)

      Usuń
  14. Ależ zgłodniałem przez te klopsiki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę koniecznie zrobić ryba + sezam = połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  16. coś dla mnie;) również staram się jeść ryby często, ale czasem mam ochotę na coś innego, niż pieczona rybka

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie cudo. Zjadłabym porcję :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...