Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 15 lutego 2016

Jabłka w racuszkowym cieście z sezamem

Mój przymusowy zdrowotny urlop trwa. Wracają mi siły, wraca też apetyt. Rano jestem gotowa do przygotowania sobie śniadań na ciepło w formie placuszków i racuszków. Takie ciepłe śniadanie dodaje mi energii a porcja słodyczy prosto z jabłek umila przyjmowanie po śniadaniu antybiotyków. Przepis jest bardzo prosty i pewnie znany. Zamieniłam jednak mąkę pszenną na pełnoziarnistą, i dodatkowo dodałam do ciasta ziarna czarnego sezamu. Taka mała zmiana, a naprawdę zmienia  smak jabłuszek w cieście na zupełnie inny. Nie wiem czemu ale takie potrawy wyjątkowo kojarzą mi się z dzieciństwem. Nie wiem czemu, ale bardzo lubię takie śniadania, jedzone na spokojnie, na słodko, w tle gra mi świetna muzyka, obok są świeże gazety, jeszcze brudzące palce. Tak, ten etap zdrowienia to ja już lubię. Mam wolne od pracy, mam więcej siły, więcej energii, czuję się lepiej i mogę w pełni cieszyć się pysznym jedzeniem. Takie chorowanie jest takie złe:)


Składniki:
2 jabłka
2 jajka
1/2 szklanki mleka
6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka mąki razowej
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki czarnego sezamu
Łyżeczka cynamonu

Klarowane masło do smażenia
Drobny cukier plus cynamon


Jabłka myję, obieram i kroję w ósemki, posypuję cynamonem i odkładam na bok. W miseczce łącze jajka z mlekiem i paroma kroplami ekstraktu waniliowego. Dodaję mąki,proszek do pieczenia i sezam. Dokładnie mieszam ciasto, powinno być nieco gęstsze niż to na naleśniki.
Rozgrzewam masło klarowane na patelni.
Jabłka maczam w cieście i smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu osączam na papierowym ręczniku, obtaczam w cukrze i cynamonie i zajadam.



69 komentarzy:

  1. W pierwszej chwili myślałyśmy, że czarnuszki dodałaś :D To byłoby dopiero interesujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czarnuszki do słodkich śniadań nie dodawałam jeszcze;)

      Usuń
    2. Też myślałam, że to czarnuszka :D
      A placki z jabłkami to moje ulubione ;)

      Usuń
  2. Racuszki super:) A takie spokojne śniadania są najlepsze! Zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też takim śniadankiem bym nie pogardziła:))

    OdpowiedzUsuń
  4. oo, a właśnie dzisiaj jadłam takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszota :) Jak byłam mała, często jadłam na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeczytałam tarta zamiast jabłka. ;-;
    Mogłabym zjeść ostatecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubię sezamu, ale wyglądają apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne! Z chęcią sobie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne racuszki, takie z jabłuszkami są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszne placuszki, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oo.. ciekawe jak się ten sezam ma do smaku placuszków- kurka! muszę się pokusić o taki dodatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja dawno nie jadłam racuszków, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Racuchy to jedna z najlepszych rzeczy jakie można uzyskać z jabłek. :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nam placuszki z jabłkiem kojarzą się z niedzielnym śniadaniem. Kiedy wszyscy domownicy mają duuużo czasu na zajadanie. Nie ma codziennego pośpiechu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przypomniałaś mi o takich racuszkach! Dawno ich nie jadłam. W weekend na pewno to nadrobie :) wygladaja cudownie.... mm

    OdpowiedzUsuń
  16. Jej jak ja dawno nie jadłam takich jabłek w cieście. Muszę koniecznie to nadrobić, a taką wersję z ciastem z dodatkiem sezamu będę miała okazję pierwszy raz wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. smak dzieciństwa, chciałoby się rzec, ale u nas były bez sezamu:) Patrzę na te jabłuszka i się oblizuję;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej! Uwielbiam to połączenie :))) Przepyszny pomysł na obiad :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja ostatnio robiłam placuszki z jabłkami, z tym że moje ciasto bardziej przypominało naleśnikowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj cudownie muszą smakować i pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I ja pomyślałam, że to czarnuszka... a za nią nie przepadam. Całe szczęście, że to sezam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gdybym tylko mogła poczęstowałabym się tymi racuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo lubiłam gdy byłam mała, teraz już mniej bo smażone mi szkodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki wypas! Uwielbiam racuchy! Twoje wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Dla mnie też takie racuszki to smak dzieciństwa, pycha!
    Zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie śniadanka uwielbiam <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Czarny sezam lubię bardzo, a bez jednego jabłuszka dziennie nie wyobrażam sobie śniadanka:)

    OdpowiedzUsuń
  28. racuszki uwielbiamy, dodatek sezamu bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...