Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 16 stycznia 2016

Wymoczony schabowy

Ostatnio w  moim mieście gościła Magda Gessler z rewolucją w pobliskiej restauracji. Przypomniało mi to o przepisie na schabowe moczone w mleku,proponowane przez słynną restauratorkę. Mówiąc szczerze nie spodziewałam się,że można odmienić schabowego, a już na pewno nie w ten sposób. Ale przyznaję, taki "wymoczony" schabowy jest wyjątkowy delikatny i kruchy. Cebula zaostrza nieco smak, dodając ciekawego aromatu. Całość warto zrobić rano, a po południu wystarczą 3 minuty  zabawy z panierką i usmażenie. Przepis jest bardzo prosty, danie nie wymaga za wiele pracy. Moim zdaniem idealnie nadaje się na typowy niedzielny, tradycyjny obiad. Od czasu do czasu można zjeść coś do najbardziej zdrowych produktów nie należy. Ale bez takich drobnych grzeszków życie nie miałoby tyle smaku.


Składniki:
5 kotletów schabowych bez kości
2 cebule-średnie
1,5 szklanki mleka
Sól
Świeżo mielony pieprz
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki oleju rzepakowego
Łyżka smalcu
Schab myję, delikatnie rozbijam. Obieram cebule, kroję je w cienkie plastry. Do miski wlewam mleko, dodaję cebulę, sól i pieprz, dokładam kotlety i odstawiam na minimum 2 godziny. 
Na osobne talerzyki wysypuję mąkę i bułkę tartą. Roztrzepuję jajka. Kotlety wyjmuję z mleka, panieruję w mące razowej, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej. 


Rozgrzewam olej ze smalcem, smażę kotlety do zarumienienia , około 5 minut z jednej strony i 4 z drugiej.



49 komentarzy:

  1. Częzto robię dania tego typu, będę miała na uwadze ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiego nie robiłam, ale nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo prosty. Myślę, że wart jest wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja dawno nie jadłam tradycyjnego schabowego :P właśnie mi to uświadomiłaś

    OdpowiedzUsuń
  5. Aktualnie oglądam ostatnie sezony Kuchennych Rewolucji i też podpatrzyłam ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, przy najbliższym schabowym muszę to sprawdzić :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie!

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja teściowa też takie robi tyle tylko, że moczy w kwaśnej śmietanie. Palce lizać!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Niby nie jem takiego mięsa, ale chętnie bym takiego kotlecika zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis warty wypruwania. Jeszcze takich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie jadłam schboszczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam schab moczony w mleku, podpatrzyłam go własnie u Magdy G. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja schabowe też moczę w mleku ale nie dodawałam cebuli. Muszę spróbować, bo to faktycznie podniesie smak kotleta. Lubię takie schabowe (czas od czasu ) :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja nigdy nie moczyłam, zaintrygowałaś mnie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja przyszła teściowa robi takie wymoczone kotlety :) Przepyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  16. chętnie bym spróbowała:))

    OdpowiedzUsuń
  17. schabowe jak u mamy;) bardzo lubię czasem zjeść takiego prawdziwego schabowego;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki schabowy jest genialny. Szkoda, że już ich nie jadam :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Schabowego to już chyba wieki nie jadłyśmy! Ale jak już się na jakiegoś skusić to na pewno na takiego :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Też muszę kiedyś wypróbować z tym moczeniem, chociaż ja ostatnio to obiady ciągle robię "na szybko".

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie lubię schabu, ale przepis na pewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Wieki całe nie jadłam takiego klasycznego schabowego! Koniecznie muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...