Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 29 stycznia 2016

Ryba na aromatycznej parze

Przyjęło się u mnie,że  jest piątek, jest i ryba. Ostatnio jednak jadamy ją częściej. Głównym powodem jest cukrzyca taty. Zdrowa dieta przynosi korzyści całej rodzinie. Udało mi się przekonać ją nawet to jedzenia ryb na parze. Dotychczas moje "parowe" wyroby nazywano sanatoryjną fanaberią. Że niesmaczne, mało wyraziste,nijakie i mdłe. Że dzieci w przedszkolu jedzą smaczniej. Oczywiście nikt nigdy nie chciał spróbować mięsa czy ryby prosto z pary. Ja zaś jem je chętnie. Jestem osobą o dość wrażliwym żołądku i takie dania wyjątkowo mi odpowiadają. Ostatnio bardzo często robię rybę w ten właśnie sposób. Danie jest bardzo aromatyczne i smakowite. Zupełnie nie przypomina potraw bez smaku jakie kojarzą się z dietą lekkostrawną. Dzięki bardzo aromatycznej parze, ryba jest pełna smaków. Do tego mięso jest delikatne, rozpływa się w ustach. Owszem, danie nie wygląda nadzwyczajnie, ale za to jak smakuje. Jeżeli tak jedzą jedynie przedszkolaki, to po spróbowaniu tej ryby każdy chciałby zostać przedszkolakiem.


Składniki na 5 porcji:
800 gramów filetów z białej ryby-u mnie morszczuk
1 duża cytryna
Pęczek koperku
Garść liści szałwii
2 ząbki czosnku
Sól
Świeżo mielony pieprz

Masło ziołowe:
100 gramów masła
2 ząbki czosnku
2 garście natki pietruszki

Dodatkowo:
3 marchewki
10 kartofli


Zaczynam od przygotowania masła. Siekam drobno czosnek i pietruszkę. Ucieram masło, dodaję czosnek i pietruszkę, wkładam do zamrażarki.
Filety myję i suszę, posypuję solą i pieprzem. Marchewki myję, obieram, kroję w plasterki. Kartofle  myję, obieram i kroję na ćwiartki.
Do naczynia do gotowania na parze wkładam pęczek koperku i liście szałwii. Cytrynę kroję na ćwiartki, czosnek siekam na grube plasterki, dodaję do ziół. Zalewam wodą. Na wierzchu układam rybę i warzywa. Gotuję całość przez 10 minut, po czym rybę smaruję częścią masła. Gotuję kolejny kwadrans.
Na rybie układam resztę masła, podaję z warzywami.




Przypominam też o konkursie :
konkurs



36 komentarzy:

  1. Rybę ewentualnie lubię w sosie po grecku. :) innej nie tknę. ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas jak ryba to tylko na parze :D Dla nas jest najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  3. *jedzą, nie jedząc
    Zjadłoby się taką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak kiedyś jadłam mięso to lubiłam pstrąga lub łososia ugotowanego na parze, smażonych ryb nigdy nie lubiłam (a do panierki miałam wstręt :P)

    Z Twojego dania zjadłabym ziemniaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię angielską piwną panierkę, ale już ze 2 lata nie jadłam, wiadomo mało to zdrowe:)

      Usuń
  5. A czemu nie z pary? Wszystko kwestią dodatków, otoczenia ;) A rybę jemy coraz częściej i dobrze nam z tym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czemu im nie smakowało, teraz bardzo smakuje:)

      Usuń
  6. Ryby należy jeść jak najczęściej w każdej postaci:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach w pierwszej chwili jak zobaczyłam posta to coś mi się przywidziało, że jest tam "romantyczna", a nie "aromatyczna" para :D Czyżby to bliskość Walentynek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bo zrobić aromatyczną rybę na parze, to jest sztuka.
    Co do dzieci z przedszkola nie byłabym taka pewna, bo po wprowadzeniu tego zarządzenia o zdrowej żywności jedzą w przedszkolu same niedoprawione paskudztwa. Jestem ciekawa, czy Panowie posłowie chętnie wypiliby kompocik bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie słodzę napojów, prawie nie solę, używam masy ziół i przypraw, i żyję :)

      Usuń
  9. zaraz oślinię monitor :) wgl to już pora prawie obiadowa, a ja jescze przed śniadaniem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety ryba na parze to nie dla mnie. Nie lubię po prostu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie każdy lubi, bo kojarzy smak takiej nijakiej i suchej:)

      Usuń
  11. Ja bym mogła jeść rybę cały tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam warzywa gotowane na parze i jeszcze kluski na parze i rybkę także. U mnie jednak też rodzinka nie przepada za takim jedzeniem, oj niewiedzą co tracą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...