Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 31 stycznia 2016

Placek bananowo-migdałowy pod kruszonką

Ostatnio miałam ochotę na ciasto. I akurat w kuchni leżało parę bardzo dojrzałych bananów. Idealna okazja do upieczenia pysznego ciasta. Bananowe wypieki są idealne zimową porą. Sycące, łatwo się je robi, świetnie zastąpią drugie śniadanie podczas spacerów. Do ciasta głównego w ogóle nie dodałam cukru, moim zdaniem słodycz z bananów całkowicie wystarczy. Ciasto jest konkretne w konsystencji, pięknie pachnie, jest apetycznie wilgotne, wspaniale smakuje w towarzystwie dobrej herbaty. I oczywiście robi się je bardzo szybko i łatwo. Wprost idealne ciasto by zrobić je w niedzielne przedpołudnie. Za oknem, szaro i ponuro, więc kawałek takiego placka skutecznie odpędzi ponury nastrój. U mnie podziałało,więc polecam. To co, idziemy po banany i pieczemy?



Składniki:
Ciasto:
4 duże banany
2 jajka
200 ml mleka
1/3 szklanki oleju
350 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki płatków migdałowych
Łyżka proszku do pieczenia
Łyżka cynamonu
Łyżeczka gałki muszkatołowej

Kruszonka:
80 gramów roztopionego masła
100 gramów mąki pszennej
3 łyżki zmielonych migdałów
3 łyżki cukru kokosowego
Łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy


Rozgniatam 3  banany, dodaję jajka,mleko,olej i cynamon. Mąkę mieszam z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Łączę składniki płynne z suchymi, delikatnie mieszam całość. Kroję pozostałego banana na plasterki, dodaję do ciasta razem z płatkami migdałów.
Formę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto.
Łączę razem wszystkie składniki kruszonki, powinna być dość luźna. Posypuję nią ciasto. Placek piekę przez 40 minut w 175 stopniach.


45 komentarzy:

  1. Z chęcią bym zjadła, idealne ciasto na zużycie dojrzałych bananów - zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam ciasto marchewkowe na weekend, ale taki placek też byłyby bardzo mile u mnie widziany:)) Pycha:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Racja, jak już jest banan to nie trzeba niczego dodatkowo słodzić :D Ciasta bananowego jeszcze w takim wydaniu z kruszonką nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam spróbować, kruszonka świetnie pasuje do wilgotnego ciasta:)

      Usuń
  4. Bardzo dobry i smaczny sposób na bananki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podeślij kawałek tej przyjemności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w domu też się piętrzą banany, dobrze by było zrobić z nich taki pyszny użytek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skusiłabym się na niemały kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę gdzieś wyszukać ten cukier kokosowy bo bardzo mnie ciekawi! ulala.. ciacho zapowiada się genialnie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. czasem mam ochotę na takie konkretne, mięsiste ciasto:) a tu jeszcze banany... pewnie pachnie obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, na mojej liście do zrobienia! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest banan! Ale pycha :D
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejny przepis,który zapisuję:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasta to wychodzą Ci super :) Może czas przebranżowić się? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzucić okucia? Tata byłby zły:)

      Usuń
  14. Mmmm, ależ apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pewnie nie można się od niego odpędzić :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny placek, zrobię na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam banany i wszelkie ciasta z tym składnikiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...