Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 3 grudnia 2015

Warzywne placuszki

Ostatnio zauważyłam na rynku piękne cukinie, oczywiście od razu musiałam je wziąć, to znaczy kupić. Najpierw miałam w planie ciasto, zapragnęłam ciasta z cukinii, ale z braku pomysłu na obiad uznałam,że zrobię z niej placki. Nie doszłam jeszcze do tego etapu by zajadać się ciastem w obiadowej porze, o nie. Bardzo lubię czyste placki z cukinii, ale tym razem postanowiłam,że cukinia nie będzie solistką, a towarzyszyć jej będą kartofelki, marchewka i dużo zielonego. Jako kropkę nad i,wykorzystałam pyszny twarożek. I gotowe. Danie robi się szybko, więc świetnie pasuje na tak zabiegany dzień jak dziś. Zdjęcie też robione  w biegu, ale cóż, trzeba wyprasować czarną sukienkę na jutro,a  jako,że placuszki smakowały wybornie, muszę podzielić się przepisem.

Składniki:
2 cukinie
3 duże kartofle
2 marchewki
1 spora cebula
Natka szczypiorku
Dwie garści pietruszki
2 ząbki czosnku
2 jajka
około 5 łyżek mąki kukurydzianej
Duża szczyptu kminu rzymskiego
Szczypta chilli
Szczypta słodkiej papryki
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia

Twarożk
Około 2 łyżki jogurtu
Dwie garści szczypiorku
Szczypta słodkiej papryki
Sól
Pieprz


Trę warzywa-poza cukinią, zgniatam czosnek, dodaję przyprawy. Do masy dodaję jajka. Teraz czas na cukinię, trę ją i dodaję do ciasta. Dodaję mąkę, jej ilość będzie zależeć od tego jak bardzo wodnistą mamy cukinię.
Na rozgrzanej oliwie smażę placuszki, przekładam je ręcznik kuchenny by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
W międzyczasie szykuję twarożek, mieszam go z jogurtem,dodaję posiekany szczypiorek i przyprawy. Podaję z placuszkami.




Przy okazji przypominam Wam o świątecznym konkursie organizowanym przez Proste Historie.
Do 20 grudnia możecie szykować swoje kulinarne wspomnienia.




44 komentarze:

  1. Jakie pyszne placuszki... na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie placuszki, zwłaszcza właśnie w wersji warzywnej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne placuszki :-) bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne placuszki :) Warzywne są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne placuszki, fajny pomysł żeby podac je z twarożkiem zamiast ciężkiego sosu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam z twarożkiem właśnie:)

      Usuń
  7. Wyglądają tak apetycznie, że nie mogę się im oprzeć. Na pewno wypróbuję przepis przede wszystkim za tą ilość warzyw w jednym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobne i cała rodzina się nimi zajada:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają apetycznie. Z taką ilością warzyw placuszków jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne, uwielbiam warzywa, jednak w ich najczystszej formie po prostu gotowane troche z czasem się przejadły a to ciekawe rozwiązanie na urozmaicenie ich ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na obiad takie placuszki są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię podobne placuszki, tanie, szybkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis - dużo pysznych warzyw i pewnie wypadły super sycąco. Idealne danie na jesienny dzień!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam :) Robię bardzo często, muszę spróbować dodać kminu rzymskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy przepis. Ja właśnie robię łosia w sosie (uwaga) keczup+cola. Przepis sprawdzony, Cola pięknie rozmiękcza każde mięso, a dziczyzna (jak pewnie wiesz) zalicza się do wybitnie twardych mięs. Jak coś przepis mogę podesłać :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dziczyzny jedynie dzik mi smakuje....

      Usuń
  17. Takie placuszki mniam ! Jutro zapoluję na cukinię :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł na placuszki i pyszną kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...