Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 27 grudnia 2015

Poświąteczne pierniczki

Pod choinką znalazłam parę kuchennych gadżetów. Między innymi foremki do ciasteczek. Jako,że ciasteczka miały wyjść dość świąteczne w kształcie,uznałam,że nie warto czekać całego roku i zaraz zabrałam się za produkcję. Tym bardziej było to uzasadnione,że konsumpcja ciast przyjęła niespotykaną skalę, i była obawa,że zabraknie słodkości dla gości. Za rok zrobię niesmaczny sernik i niejadalny keks. Ale w tym roku z ochotą zajęłam się zagniataniem błyskawicznych pierniczków. Następnego dnia można było je dekorować i od razu zajadać ze smakiem. Wszyscy zgodnie orzekli,że dawno nie jedli tak smacznych kruchych pierniczków. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetnie się wałkuje, nie trzeba podsypywać mąką. Nie są twarde,są za to bardzo aromatyczne i zobaczcie jakie proste! Cała moja rodzina uznała je najlepsze pierniczki na świecie.

Składniki:
150 gramów masła
5 łyżek brązowego cukru
2 jajka
250 gramów mąki
4 łyżki budyniu waniliowego
Łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika ( bez kakao)

Do dekoracji roztopiona czekolada, lukier, cukrowe dekoracje


Masło siekam nożem z cukrem i jajkiem. Mąkę mieszam z sodą, budyniem i przyprawą do piernika, dodaję do masła. Na końcu dodaję jajka. Szybko zagniatam gładkie ciasto,odkładam je na kwadrans do lodówki.

Po tym czasie wałkuję ciasto, i wycinam foremkami dowolne wzory. Ciasteczka układam na blasze i piekę je przez 8-10 minut w 175 stopniach-uważajcie bo pieką się bardzo szybko.
Wystudzone można dowolnie dekorować.







Dobrze wypieczone święta

50 komentarzy:

  1. Foremki faktycznie urocze i szkoda byłoby czekać na ich wykorzystanie do kolejnych świąt :P U nas ciasta jest wręcz za dużo, także póki co pierników nie planujemy robić ale Twoje zjadłybyśmy z chęcią do kubka z ciepłą herbatą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jakoś ciasta miały największe wzięcie, i zostały po nich liche okruszki pod stołem:)

      Usuń
  2. Też bym musiała wypróbować takie fajne foremki

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bym musiała wypróbować takie fajne foremki

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie cudne Ci wyszły. :-) Coś pięknego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, że nie wychodzą twarde :) I mają świetne "gatki" :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Foremki świetne, ciasteczka zresztą też - musiały być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne foremki i pyszniutkie pierniczki! :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym....wyglądają wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje piernikowe ciasto leży w zamrażarce i chyba czas je wyciągnąć :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na dodanie budyniu :) U mnie też królowały miękkie pierniki.

    OdpowiedzUsuń
  11. i właśnie na pierniczki mam teraz ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Urocze te foremki, gdy tydzień temu robiłam pierniczki niestety nie mogłam takich znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super foremki, idealne do robienia pysznych pierników :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja tak szukałam przepisu na ciasteczka przed świętami;) będą spóźnione na sylwestra o ile foremki znajde:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można po prostu szklanką wyciąć:)

      Usuń
  15. Błyskawiczne pierniczki, to coś dla mnie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. błyskawiczne, ale pyszne ;) a foremki to cuda też uwielbiam takie różne gadżety ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ one cudne!
    Ja też znalazłam foremkę pod choinką, ale bardziej uniwersalną, bo do magdalenek ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...