Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 20 listopada 2015

Kurczakowe racuszki

Nie wytrzymałam zbyt długo bez porcji racuszków. Ale tym razem zamiast słodkiej wersji wymyśliłam sobie kurczaka w formie racuszków. Proste a bardzo pyszne. Czyli do rzeczy, kolejny raz ogarnął mnie dylemat cóż zrobić na obiad-koniecznie nic skomplikowane, a raczej na szybko, kolejny raz kupiłam kurze filety. I co, znów usmażyć zwykłe kotlety? A może by tak inaczej? Stąd też mięso przybrało formę kwadracików, które utonęły w pysznym cieście z wyraźną nutą szczypiorku i papryki. Placuszki robi się szybko, prosto, a smak zaskakuje. Oczywiście pozytywnie. Mój brat brał dokładkę za dokładką, teraz prosi tylko o taką formę przygotowania kotletów, więc może i Was skuszą kurczakowe racuszki ze szczypiorkiem?


Składniki na 10 placuszków:

Pojedyncza pierś z kurczaka
2 jajka
150 ml mleka
200 gramów mąki pszennej
Szczypiorek
Słodka papryka-łyżeczka
Ostra papryka-pół łyżeczki
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia
Łyżka masła


Pierś delikatnie myję, wkładam do garnka w wrzącą wodą i gotuję około 8-10 minut. Po tym czasie chwilę studzę mięso i kroję w kostkę.  Dodaję obie papryki, sól i pieprz.
Oddzielam biała od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do żółtek dodaję mleko i mąkę, miksuję całość na gładkie ciasto,delikatnie dodaję pianę z białek. Siekam pęczek szczypiorku, dodaję do mięsa. Do ciasta dodaję kawałki kurczaka, delikatnie mieszam całość.
Rozgrzewam oliwę, dodaję masło, łyżką wykładam ciasto na patelnię, smażę racuszki po 3 minuty z każdej strony, posypuję szczypiorkiem.




40 komentarzy:

  1. ooo.. mój brat robi podobne, ale do ciasta daje chyba jeszcze majonez i ser? Dość kaloryczne, ale on się nimi zachwyca :)
    Sprzedam mu Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam właśnie te wersje z majonezem, ale właśnie dla mnie zbyt tłusto, tak jest lżej:)

      Usuń
  2. mmm chętnie bym zjadła takie kurczakowe cuda ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie placuszki to mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś w wersji wytrawnej, ale na dodatek piersi z kurczaka bym nie wpadła :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne są takie racuszki z kurczakiem :) Kiedyś miałam okazję jeść, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają super! Mnie już skusiły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak podane w wykwintnej restauracji :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na obiad :D Ze surówką muszą smakować naprawdę super :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysłowe racuszki i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawie wyglądają te placuszki. Aż sama mam chęć ich próbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam kiedyś podobne, są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. robię podobne, ale z surowego mięsa, bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny przepis, myślę, że dzieci skusiłyby się na kurczaka w takiej wersji:) zastanawiam się czy mogę zamienić mąkę pszenną na pszenną razową? mała literówka w tytule?:):) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nie zauważyłam,że z racuszkami zjadłam a:)
      Śmiało można dać inną mąkę:)

      Usuń
  14. Też takie robię, czasem dorzucę jeszcze papryki, czasem pieczarek, w zależności co tam w lodówce akurat znajdę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, śmiało można dawać co się chce :)

      Usuń
  15. Ciekawy pomysł, a kurczaka uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Placki wytrawne lubię chyba jeszcze bardziej niż te na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba zaczynam lubić je tak samo jak na słodko-a zawsze zdecydowanie wolałam te słodkie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...