Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 19 października 2015

Wariacja o de volaille

Nowy tydzień zacznijmy od solidnego i smakowitego obiadu. Nie wiem czemu poniedziałkowy obiad jest dla mnie ta ważny? Po rozpustnym weekendowym gotowaniu poniedziałkowy obiad nie może być zbyt prosty, ale z drugiej strony nie ma się tyle czasu by po pracy spędzić połowę wolnego czasu na szukaniu wymyślnych składników i gotowaniu czasochłonnych dań. Dlatego też lubię w ten dzień rozwiązania proste, ale zaskakująco smaczne i oryginalne. Tym razem padło na fantazję na temat słynnego de volaille. Jako dziecko nie grymasiłam jedynie przy wątróbce, szpinaku i podczas niedzielnego obiadu w restauracji. Zamawiałam wtedy z dumą barszcz z pasztecikiem i de volaille'a. Ach, wspomnienia. W poniedziałek jednak nie zawsze ma się czas na szykowanie tradycyjnego kotleta. Ale skoro moje myśli krążyły wokół takiej wersji piersi z kurczaka postanowiłam zrobić szybszą wersję, do tego zdrowszą, bo pieczoną. W środku mamy suszone pomidorki i masło, które zapewnia soczystość,a z wierzchu otrębową panierkę-jest pysznie.


Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
4 duże suszone pomidorki
Łyżka masła
Czosnek w płatkach
Słodka papryka
Ostra papryka
Suszony tymianek
Sól
Pieprz
1 duże jajko
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Łyżka oleju rzepakowego

Do podania puree, pieczone warzywa

Mięso myję, dokładnie suszę, kroję na 4 kotlety i rozklepuję. Nacieram solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem. Na środku układam suszone pomidorki, płatki czosnku i kawałek masła. Mięso zwijam w roladki, spinam wykałaczkami.
Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z otrębami, dodaję szczyptę pieprzu. Mięso panieruję w mące, potem w jajku i znów w mące. Obsmażam przez minutę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie podpiekam przez 25-30 minut w 175 stopniach.




47 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować taką otrębową panierkę :D i te suszony pomidorki w środku - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Mięsne dania to coś co bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiemy tak, takim obiadem to nikt by nie pogardził a my najchętniej zjadłybyśmy go w niedzielę :) Jednak gdzieś tam we wstępie wspomniałaś o wątróbce i nagle mamy na nią ogromną ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, wątróbka rządzi-od dziecka kocham i aż mi wstyd,że tak dawno jej nie jadłam :)

      Usuń
  4. Na obiad propozycja idealna. W sumie dawno nie robiłam, może zrobię w niedzielę. A wątróbkę także bardzo lubię, szczególnie drobiową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie :) Przydałby mi się Twój obiad wczoraj, bo niestety nie miałam czasu nic przygotować :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie robiłam :( Ale Twoje wyglądają tak apetycznie, że nie mogę przejść obok nich obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne masz nowe zdjęcie. Miło Cię widzieć i zobaczyć , kto tak gotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba ta wersja, i dodatki i pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze się bałam że de volaille mi się nie dosmażą w środku i chyba wreszcie się za nie zabiorę i podpiekę je później tak jak Ty to robisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jak się podpieka to jest pewność,że jest w środku idealny, a z wierzchu chrupiący:)

      Usuń
  10. Pyszne. Również bardzo lubie de volaille. :) u mnie często są robione właśnie w niedzielę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne. Również bardzo lubie de volaille. :) u mnie często są robione właśnie w niedzielę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jestem wielką fanką mięsa, ale to danie mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię to! poniedziałek musi smakować pysznie, przecież jaki początek tygodnia taki cały tydzień będzie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam de volaille, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsze co może być to de volaille :)<3<3

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Bardzo lubię de volaille, ale nigdy nie nauczyłam się ich porządnie zawijać...

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna otrębowa panierka :) I moje kochane suszone pomidory. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...