Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 9 października 2015

Schab duszony w delikatnym sosie i maślane jabłuszka

Dawno temu czytałam książkę Joanny Chmielewskiej i eureka, pojawił się tam przepis na schabowe kotleciki z jabłkami o wspaniałym aromacie majeranku. Spokojnie, nie znajdował się on w rozdziale 100 sposobów na smaczne zabicie niewiernego męża czy też jak pożegnać wścibską sąsiadkę. Danie jadłam nie tylko jeden co wiele razy. Stąd też nie zawiera w sobie nic co miałoby by śmiertelne skutki. No chyba,że mniej wrażliwe jednostki na wyjątkowo pyszny obiad mogłyby chwilowo zatracić się w tym smaku i wydawać się lekko otumanione. Moja mama twierdzi,że taki schab jadło się u niej w domu. Mogę więc powiedzieć,że to takie moje rodzinne danie. Na jesienne, chłodne dni wprost idealne. Rozgrzewa i syci na długo.

Składniki:
6 kotletów schabowych bez kości
2 małe cebule
Niepełna szklanka bulionu domowego
Sos sojowy-duża łyżka
Sól
Pieprz
Łyżka oleju rzepakowego
Masło klarowane-dwie łyżki

Jabłka w majeranku
2 jabłka-koniecznie twarde i kwaskowate
Łyżka klarowanego masła
Łyżka majeranku
Pieprz

Do podania kopytka i kalafior

Mięso myję, osuszam, posypuję solą i pieprzem z dwóch stron, dodaję sos sojowy i olej. Rozgrzewam klarowane masło, kroje cebulę w piórka, wrzucam na patelnię, dodaję schab i smażę całość do lekkiego zarumienienia-około 10 minut. Następnie dolewam bulion i duszę mięso do miękkości-około 40 minut.

Jabłka myję i kroję w ósemki. Rozgrzewam masło, wrzucam jabłka, dodaję pieprz i majeranek. Smażę jabłka aż będę miękkie, ale zachowają swój kształt.
Na talerzu wykładam schab, jabłka, kopytka i kalafior. Solidnie polewam danie sosem.




38 komentarzy:

  1. Ale pyszny obiadek, zwłaszcza te jabłuszka mnie zaciekawiły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe podanie z jabłkami :D Musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym te jabłka, a do nich podsmażone kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj miałam taki właśnie obiad,już bez czwartkowego mięsa :)

      Usuń
  4. Wygląda rewelacyjnie z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O maślanych jabłuszkach nigdy nie słyszałam, ale brzmi ciekawie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, jak apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie połączenia, zapowiada się smakowity obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie próbowałam takiego połączenia, ale powiem szczerze, że smak mnie bardzo zaciekawił. Oj będe musiała kiedyś zrobić taki schab :)

    OdpowiedzUsuń
  9. schabu akurat nie jem;p ale polecę przepis mamie:)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  10. Schab należy do moich ulubionych mięs. Dlatego Twój pomysł na pyszny obiad przeczytałam z ciekawością. Majeranek w Twoim daniu z pewnością podnosi smak całej potrawy. Pysznie to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Like the picture eat well :)
    BLOG M&MFASHIONBITES : http://mmfashionbites.blogspot.gr/
    Maria V.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe połączenie smaków. Schabik w takim wydaniu musi być bardzo pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  13. to musiało być pyszne! mięso z duszonymi jabłkami jest bajeczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy pomysł na schab :) Wykorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O rany!!! Mogę do Ciebie na obiad przyjechać? I na deser? I na śniadanie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, te jabłuszka... Będę musiała coś takiego przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...