Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 15 września 2015

Schab z masłem ziołowym

Ostatnio było u mnie mocno słodko. Tak więc dziś dla odmiany będzie danie typowo obiadowe. Schab z masłem ziołowym. Ten rodzaj mięsa jest dość często wykorzystywany w moim domu, przede wszystkim dlatego,że smakuje wszystkim, co jest stanem dość rzadkim. Kotlety schabowe lubi każdy, ale ileż można je jeść? Dlatego często wprowadzam wariacje na temat znanych składników. Tak samo było z tym schabem,a  raczej kotletami, które zakupiłam wracając z pracy. Zamiast je smażyć zamarynowałam mięso,a gdy ogarnęłam kwestie porządkowe przygotowałam ziołowe masło,którym otuliłam kotlety. Bach, do pieca,i za 40 minut wyjmuję gotowe mięso. Bardzo delikatne i mięciutkie,a  przy tym niezwykle aromatyczne i piękne pachnące. Czegóż chcieć więcej? Więcej schabu:)

Składniki:
6 kotletów schabowych bez kości
Garść świeżej bazylii
Olej -łyżka
2 ząbki czosnku
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Łyżeczka majeranku
Łyżeczka tymianki
2  łyżki masła
Sól
Pieprz

Kotlety myję, osuszam. Polewam je olejem, solę, pieprzę, obkładam listkami bazylii. Wkładam mięso do lodówki na minimum godzinę.
Szykuję ziołowe masło. Miękkie masło ucieram z drobno posiekanymi ząbkami czosnku, dodaję tymianek, majeranek i gałkę.
Wyjmuję kotlety z lodówki, układam je w naczyniu do zapiekania, smaruję grubą warstwą ziołowego masła, przykrywam pokrywką i piekę około 40 minut w 170 stopniach.


41 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba taki sposób przygotowania schabu, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień bez mięska dniem straconym :) Za schabem średnio przepadam, ale spróbuję potraktować tak kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe. Też lubię schab, a im bardziej aromatyczny tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od schabu zdecydowanie bardziej wolimy drób ale taki inaczej podany schab zapowiada się bardzo pysznie i aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki on musiał być pyszny :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne mięso na obiad, świetna alternatywa dla schabowych;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super mięsko, na pewno bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy ten schabik, musi być bardzo aromatyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm.. zapowiadają się super. To prawda schabowego lubi chyba każdy, a wariacje na jego temat muszą być równie pyszne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbowane. :)
    I stwierdzam jednogłośnie: bardzo smaczne. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowane. :)
    I stwierdzam jednogłośnie: bardzo smaczne. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbowane. :)
    I stwierdzam jednogłośnie: bardzo smaczne. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój chłop chyba by padł z zachwytu nad tą potrawą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie. ^^ Zapach mogę sobie tylko wyobrazić - aż ślinka cieknie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dal mnie bomba. Świetny pomysł z tym masłem. Nie dziwię się, że smakowało Twoim gościom :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja właśnie jestem dziwna, bo kotleta schabowego nie tknę. Za to schab przygotowany w taki sposób to zupełnie inna historia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mm nie przepadam za schabowymi ale zachecilas mnie tym przepisem

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj dobry ten schab musiał być z tymi ziołami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...