Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 8 września 2015

Muffinki podwójnie borówkowe pod kruszonką

Dziś zapraszam na muffinki. Bardzo lubię je piec, są proste, a dają mnóstwo radości. I możliwości. Za każdym razem staram się zrobić coś innego. Tym razem skorzystałam z borówek, które nałogowo kupuję ostatnimi dniami. Borówkowe muffinki czyli delikatne i mięciutkie ciasto. Do tego borówkowy kleks z wierzchu, maksimum borówkowości. I kruszonka, chrupiąca, słodka, migdałowa. Z nią muffinki zyskują wyjątkowy smak. Taka muffinka jest świetna na deser, a i doskonale sprawdza się jako drugie śniadanie ze szklanką soku. Powiew lata w pracowity dzień.
Składniki:
Muffinki:
2 jajka
Mały kubeczek jogurtu naturalnego
5 łyżek oleju
200 gramów mąki pszennej
50 gramów cukru
4 łyżki mleka
Łyżeczka proszku do pieczenia
3 garści borówek
Ekstrakt waniliowy
Masa borówkowa:
3/4 szklanki borówek
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
Kruszonka:
50 gramów mąki pszennej
3 łyżki mielonych migdałów
35 gramów masła
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Zaczynam od borówkowej masy. Umyte owoce zasypuję cukrem, podlewam wodą i duszę około 10 minut. Masa ma wyjść gęsta, ale owoce powinny pozostać w większych kawałkach.
Czas na muffinki. Mokre składniki-jajka, jogurt, olej, mleko i ekstrakt waniliowy mieszam razem. W drugiej misce łączę mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, szybko mieszam wszystkie składniki razem, na koniec dodaję borówki.
Zagniatam kruszonkę, powinna być dość sypka.
Foremkę do muffinek wykładam papilotkami, napełniam je do 3/4 wysokości ciastem. Na wierzchu wykładam  masę borówkową, posypuję babeczki kruszonką. Piekę je przez 25 minut w 175 stopniach,

52 komentarze:

  1. To my poprosimy takie na śniadanie i drugie śniadanie i deser i podwieczorek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie :) Nie wiem co bardziej lubię - czy muffiny z borówkami czy kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim babeczkom nie potrafię się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłbym z dziką chęcią, ale jak co roku ptaki pozjadały mi wszystkie borówki kiedy te tylko zaczęły zmieniać kolor... Teraz jest sezon na śliwki i czarny bez (na nalewki, ale może są jakieś potrawy z niego?). Ciepło i słońce spowodowały też, że winogrona obrodziły - może też coś fajnego dasz? :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem możesz zrobić z bzu :) A winogrona najlepsze są na surowo;)

      Usuń
  5. Muffinki pycha - porwałabym od razu jedną do kawy! :) Nowa szata graficzna - bardzo elegancko! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybki i prosty przepis - chyba czas ruszyć po olej (może być kokosowy?) jogurt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, tylko go podgrzej przed dodaniem, by był płynny :)

      Usuń
    2. W takim razie jutro będą muffinki :)

      Usuń
  7. Zjadła bym, a może nawet pożarła ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne i chętnie jedną bym sięgnęła przez ten monitor

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają super, sama chętnie bym się poczęstowała
    www.puffa.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystko co borówkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. muffinki z jagodami to chyba moje ulubione muffiny, pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglądają :) Borówki to jedne z moich ulubionych muffinkowych owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają :) Borówki to jedne z moich ulubionych muffinkowych owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Maksimum borówkowości, podoba mi się to sformułowanie :D Kruszonka na wierzchu muffinki, idealne połączenie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj zjadło by się takie muffinki... :p :D

    OdpowiedzUsuń
  16. oj mniam,mniam<3 co tu więcej mówić?:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Och takie muffunki są przepyszne :)) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. nie jadłyśmy, ale z pewnością uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muffinki są najlepsze :) Piękne, łaciate ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muffinki mają w sobie coś takiego, że ciężko im się oprzeć. Z borówkami musiały smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...