Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 5 sierpnia 2015

Wiśniowa konfitura z kardamonem i cynamonem

Chciałabym zachować smak lata i wakacji w słoiczku. Chciałabym zachować te piękne długie i leniwe poranki o słodkim smaku letnich owoców. Jest tak pięknie, ale myślę naprzód, już widzę więc pochmurny zimowy, weźmy lutowy poranek. Stopniał śnieg, jest plucha, mi się nie chce iść do pracy, na twarzy brak humoru, wyciągam więc słoiczek letniej konfitury. Do tego chrupiąca żytnia bułeczka i plaster twarogu. Od razu przypomina mi się ten wakacyjny dzień, i czuję się jak w niebie. Tak, zdecydowanie warto poświęcić parę minut na przygotowanie zapasów wiśniowej konfitury w przyprawami. I już dziś poćwiczyć poranny zachwyt z kanapką na słodko. Tegoroczne wakacje właśnie miały smak jeszcze ciepłego wiśniowego dżemu, który przygotowała nasza gospodyni. W domu od razu przygotowałam swój zapas lata. 



Składniki:
Wiśnie-1,5 kilograma
Cukier-pół szklanki
Cukier żelujący-paczka
Laska cynamonu
Laska wanilii
Mielony kardamon-pół łyżeczki
Owoce myję, usuwam pestki, wkładam do garnka z grubym dnem zasypuję cukrem, dodaję przyprawy i smażę do zagotowania. Następnie dodaję cukier żelujący i smażę aż znów masa zacznie wrzeć. Wyjmuję przyprawy, przekładam gorąca konfiturę do wyparzonych słoików i pasteryzuję je w piekarniku. I gotowe, całość zajmuje nie więcej niż 40 minut. A wspomnienia lata zostają na cały rok.



47 komentarzy:

  1. Mm, będę musiała przyrządzić sobie coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam przygotowywać domowe przetwory i sięgać po nie zimą. Nie ma nic pyszniejszego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowywać nie lubię, ale jeść... :)

      Usuń
    2. O tak szykowanie i jedzenie-sama przyjemność;)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) Przetwory są świetne - pozwalają przechować smaki lata do zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robienie konfitur i zapraw różnego rodzaju daje nam wiele frajdy i satysfakcji :D Takie smaki trzeba zachować na cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda,że czasem znikają zanim lato się skończy. Ale co tam, robienie to frajda:)

      Usuń
  5. a mi się zamarzyła taka jeszcze ciepła konfitura na kanapce ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm ale mi ochoty narobiłaś, cudowny opis :-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Święta racja! Należy czym prędzej zamykać lato w słoikach. Konfitura bardzo smakowita (:

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna konfitura! Popieram, trzeba jak najwięcej owoców zachomikować sobie na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już chyba mam za dużo zachomikowane, ale nie będę na to patrzeć, tworzę dalej;)

      Usuń
  9. Najlepsza zawsze jest domowa konfitura :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapas lata - świetnie to ujęłaś;) pyszna konfitura na rozpromienienie zimowej niepogody

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiśnie z kardamonem lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja w tym roku zamierzam pochować w słoiczki wspomnienia gruszek z wanilią.

    OdpowiedzUsuń
  13. Z kardamonem? Świetny pomysł. Musze zrobić. A to przywoływanie chwil z przyszłości to teraz jest zabawne. Ale jak tylko się to ziści to wtedy będziesz przypominać sobie dzisiejsze chwile. Ale jak to miło wówczas i smacznie będzie wspominać lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio wszędzie daję kardamon, świetnie pasuje do wiśni:)

      Usuń
  14. Im więcej przetworów, tym więcej letnich wspomnień w środku zimy :) Świetne połączenie wiśni i kardamonu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna konfitura, na pewno umili zimowe dni i przypomni lato :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ ten dżem musi pachnieć! Zimą słoiczek z taką zawartością to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm... uwielbiam konfitury! U mnie zanim dojedzie zima to zazwyczaj się kończą :P A z takimi przyprawami na pewno nie tylko zachwyci smakiem, ale i zapachem ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dodatek kardamonu do wiśniowej konfitury to bardzo ciekawy pomysł, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To musi być niezwykle smaczne i aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  20. To musi być niezwykle smaczne i aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...