Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 25 sierpnia 2015

Tarta z budyniem i morelami

Ta tarta ma dla mnie szczególne znaczenie. W ostatnich dniach, dość smutnych jej wspomnienie wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Słodki krem budyniowy, kuszące morele, kruche ciasto, to wspomnienie pewnej bardzo bliskiej mi osoby, dla której przygotowałam to ciasto. Niestety nie ma jej już ze mną, ale  został uśmiech, które wywołała ta właśnie tarta. Od dziś będzie więc to tarta pięknych wspomnień, którą przygotuję na pewno niejeden raz. Słoneczna, letnia, delikatna, pełna rodzinnego ciepła. Tarta idealna.
Składniki:
kruche ciasto:
125 gramów masła
250 gramów mąki krupczatki
4 łyżki lodowatej wody
Aromat śmietankowy
Masło i bułka tarta do formy

Krem:
2 paczki budyniu śmietankowego
1,5 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru

6 -7 moreli
Cukier z prawdziwą wanilią

Zagniatam kruche ciasto, chłodzę je przez minimum godzinę, a następnie wylepiam nim tortownicę formując wyższy brzeg-wcześniej formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Ciasto piekę przez 15 minut w 170 stopniach.

Żółtka ucieram z cukrem, proszkiem budyniowym i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję, dodaję delikatnie masę żółtkową i cały czas mieszając gotuję masę aż będzie gęsta. Gorący budyń przekładam na podpieczoną tartę.
Umyte morele kroję na połówki, wciskam je w krem, posypuję całość cukrem z prawdziwą wanilią. Ciasto piekę około 15-20 minut w 170 stopniach.


57 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :-) i pozostawia wspomnienia - wyrazy współczucia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przykro mi bardzo :(

    Tarta jest piękna i na pewno bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
  3. morele i budyń - pyszne połączenie...
    niech piękne wspomnienia mimo smutku pozostają długo w pamięci!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna tarta,wiemy jak to jest jeść jakieś danie myśląc o osobie, która z niego słynęła, i która już nigdy nam osobiście tego nie przygotuje. Wyrazy współczucia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z morelami to ja całą biorę, takie tarty to ja uwielbiam do kawki mniam. pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To prawda, ta tarta jest idealna ponieważ ma w sobie ludzkie emocje. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze wiesz jak mi kulinarnie dogodzić ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. To naprawdę bardzo ciepłe i cudne wspomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie ciasta ze słodkim budyniem i kwaskowatymi owocami, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Współczuję :(
    A tarta wygląda przepysznie! :) Jadłabym taką z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To bardzo pyszne wspomnienie. Dobrze mieć takie w czasie smutku.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przykro... :( Dobrze, że pozostało miłe wspomnienie i uśmiech. Rób ją często :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Budyń i morele - to coś dla mnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tarty to moja słabość :) Twoja wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tarty to są moje ulubione ciasta. Szybko się robi i szybko zjada. A potem jest uzasadnienie, żeby zrobić nową, inną. Twoja, ciekawa z budyniem. Oj, smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajna tarta :) Lubię połączenie budyniu i owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam tarty, Twoja wyglada niesamowicie smakowicie, chetnie wypróbuje przepis, poniewaz uwielbiam takie połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super połączenie smaków :) Tarta musi być bardzo pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda zachęcająco, ale widzę że nie zostawiłaś dla wygłodniałych czytelników ani kawałka. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zostały okruszki-wysprzątane już:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...