Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 15 sierpnia 2015

Cukinia i kartofle w plackach

Ciężko mi się gotuje w taki upał. W zasadzie mam ochotę najczęściej na coś słodkiego. Staram się jednak jakoś hamować, tak aby całodzienny jadłospis nie składał się z cukru doprawionego cukrem. Długo myślałam co by zrobić na obiad, i w zasadzie na pomysł wpadłam pod domem, przy warzywniaku. Promocja na cukinię spowodowała nie tylko jej zakup,ale i przeobrażenie tego warzywa w pyszne placuszki. Robiłam je  już wiele razy i na wiele sposobów, tym razem cukinię połączyłam z ziemniakami, dzięki czemu placuszki były maksymalnie chrupiące, ale dalej delikatne. Jako, że od jakiegoś czasu jestem uzależniona od kminu rzymskiego dodałam go i tutaj. Efekt? Niezwykle apetyczne i co ważne szybkie danie pełne zielonych dodatków i przypraw. A ja tymczasem wyruszam na weekend w poszukiwaniu nowych smaków.

Składniki:
3 cukinie średniej wielkości
3 spore ziemniaki
2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
1 czerwona cebula
Pęczek szczypiorku
Pół pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
Pół łyżeczki kminu rzymskiego
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka suszonego tymianku
2 szczypty ostrej papryki
Sól
Świeżo mielony pieprz
Oliwa do smażenia

Cukinię myję, obieram, trę na tarce na dużych oczkach, lekko solę, zostawiam na kwadrans, po tym czasie odlewam nadmiar wody. Ziemniaki obieram, również trę, tak samo postępuję z cebulą. Drobno siekam szczypiorek i pietruszkę, dodaję do warzyw. Wbijam jajka, dodaję mąkę i przyprawy, mieszam bardzo dokładnie. Rozgrzewam oliwę, smażę średniej wielkości placuszki do zarumienienia.



50 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię i placuszki z niej przyrządzone, ale nigdy nie robiłam takich z dodatkiem ziemniaków, musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo, że placuszki na słodko zawsze u nas goszczą to taką wytrawną wersję byśmy wręcz pochłonęły :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały być przepyszne:)) Wczoraj też robiłam placuszki z cukinii, niedługo będzie post na blogu, jak się z wszystkim ogarnę po powrocie z wakacji:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące - muszę wybrać się po cukinię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A dobrze, że nie zużyłam dziś całej cukinii do lecza. To jutro robię placuszki! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. UWIELBIAM jeść takie na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowe i smaczne placki

    OdpowiedzUsuń
  8. ja w takie upały tez nie mam ochoty na gotowanie dani, zawsze wymyslam coś lekkiego i szybkiego :) a takie placuszki to idealna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam warzywnych placków, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie placki. Najczęściej robię te tradycyjne ziemniaczane, ale takie z dodatkami też uwielbiam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię często placki ziemniaczane, robię placki z cukinii, ale nigdy ich nie łączyłam. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A dla mnie nie ma różnicy czy upał czy nie upał i jak mam czas to zawsze coś chętnie ugotuję :) A placki z cukinii uwielbiam, ale zawsze robię je w wersji słodkiej. Twoje wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam późne lato za to, że jest tyle możliwości kulinarnych, bo stragany uginają się od warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne placuszki, dzisiaj robię podobny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. babcia takie kiedyś smażyła;) teraz nie łączę ziemniaków z cukinią, ale chyba warto przypomnieć ten smak

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam placki z różnymi dodatkami. Chętnie zjadłabym Twoje. Mój urlop dobiega końca. Wypoczęłam, bo też nic nie piekłam nie gotowałam. Ale jak tylko wrócę do domu, może właśnie takie placuszki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. kochamy placuszki cukiniowe, a z dodatkiem ziemniaków na pewno smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne są takie placuszki :) Na pewno fajnie chrupiące.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne są takie placuszki :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam, wyjątkowo smakowity obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Podeślij mi klika, dawno nie jadłam, a takie one są dobre.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...