Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Straciatella. Kasza Manna. Biała Czekolada. Truskawki.

Po powrocie z Litwy, nie, jeszcze po litewskiej stronie, owładnęła mnie jedna myśl-muszę zrobić ciasto z kremem z kaszy manny. Przepis dostałam od kuzynki Ausry. Ciasto szalenie mnie zaciekawiło, może nie tyle samo ciasto, które było po prostu czekoladowym ciastem, a krem. Jako,że do wszystkich kremów czuję dystans, poczekałam aż ciasta spróbuje moje rodzeństwo. Siostra uznała,że to wiejska bita śmietana, brat,że to śmietankowy twarożek. Cóż, musiałam sama wydać osąd, miałam w planie pół łyżeczki, skończyło się na dwóch kawałkach. Ten krem był z pieczonej kaszy manny. Obłędny, delikatny, rozpływający się w ustach. Zapragnęłam zrobić to ciasto najszybciej jak się da. Niestety kuzynkę pochłonęły rodzicielskie obowiązki, i dopiero niedawno dostałam przepis. Gdyby było po angielsku zrobiłabym je tego samego dnia, niestety przepis pochodził z kolekcji Ausry mamy, z braku czasu został zeskanowany z jej notatnika, po litewsku. Musiałam prosić o profesjonalne tłumaczenie babcię, ale okazało się,że umówienie się z własną babcią jest bardzo skomplikowane. W końcu udało mi się dostać na audiencję, przepis dostałam i go zamieniłam. W oryginale ciasto było czekoladowe, moje jest śmietankowe z kawałkami czekolady, istna straciatella. W oryginale krem był z malinami, mój jest z białą czekoladą i truskawkami. W oryginale polewa była z białej czekolady, moja jest mocno czekoladowa, wytrawna. Najważniejsze jednak został niezmienne-niebiański smak. To mój prezent dla siebie na dzień (dużego) dziecka.
Składniki:
Ciasto:
3 duże jajka
100 gram masła
Szklanka mleka
250 gramów mąki pszennej
6 łyżek tartej gorzkiej czekolady Goplana 60 %
4 łyżki cukru
Aromat śmietankowy
Proszek do pieczenia-łyżka
Bułka tarta i masło do formy
Krem:
2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
2 łyżki masła
70 gramów białej czekolady
10 truskawek
Ekstrakt z wanilii
Ganache:
70 gramów gorzkiej czekolady Goplana 60%
100 ml śmietanki 36%
30 gramów białej czekolady
Truskawki


Zaczynam do ciasta. Trę czekoladę na tarce. Ubijam jajka z cukrem i aromatem waniliowym-dla mnie krem jest wystarczająco słodki, wiec do ciasta dodałam mało cukru, można jednak zwiększyć tę ilość. Roztapiam masło, dolewam do niego mleko, i łączę z masą jajeczną. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, i dokładanie mieszam. Na koniec do ciasto dosypuję tartą czekoladę, bardzo delikatnie mieszam. Połowę porcji ciasta przelewam do formy-lepiej wybrać mniejszy model, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piekę 10 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotowuję krem. Mleko gotuję razem z masłem i ekstraktem z wanilii. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaję kaszę i białą czekoladę, gotuję aż kasza będzie gęsta. Ciepłym krem smaruję ciasto, wykładam na niego truskawki, lekko wciskam je w krem. Na kaszę mannę wylewam resztę ciasta, piekę całość przez 30 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto stygnie szykuję ganache. Podgrzewam śmietankę, dzielę na dwie nierówne części. Do większej dodaję posiekaną gorzką czekoladę, do mniejszej białą. Mieszam aż czekolady się rozpuszczą. Ciasto smaruję ciemnym ganache, robię esy floresy z białego ganache, wierzch można dodatkowo udekorować truskawkami, które posmarowałam resztą ganache.




Z czekoladową nutą

66 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciacho. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ciacho! Podkradam przepis na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale miałaś przygody z tym ciachem :-)) ale skład jest obłędny! zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. aż się oblizałam na sam tylko widok:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Co ten biedny przepis musiał przejść żeby w końcu zostać u Ciebie docenionym xD Ważne jednak, że nareszcie doczekał się zrealizowania :D Prezentuje się bosko a przecież wszystko co zawiera takie składniki musi pysznie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za ten smak, mogłabym na ten przepis czekać jeszcze z pół roku :)

      Usuń
  6. Ja z kolei wszelakie kremy lubię i z wielką chęcią bym spróbowała i tego. Baa, nie tylko samego kremu, ale całego ciasta. Wydaje się być niezwykłym, niebanalnym przysmakiem :) W dodatku przepis pochodzi aż z Litwy. Ja bym się jednak chyba zdecydowała na polewę z białej czekolady, bo białą czekoladę ubóstwiam i jak mogę dodaję do wszystkiego :D Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako,że dodałam czekoladę białą do kaszy, uznałam,że lepiej pasować będzie ciemna góra, która zrównoważy słodycz białej ;)

      Usuń
  7. MOgę dostać kawałek z okazji Dnia Dziecka? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ciacho, same w nim pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  9. niespotykane ciasto, ale tak mnie zaciekawił Twój opis i wrażenia smakowe, że koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. jeszcze mam prośbę - mogłabyś podać litewską nazwę tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam napisane-Torto receptas, ale nawet ja nie znając więcej niż trzy słowa po litewsku domyślam się,że to znaczy-przepis na ciasto ;) Podtytuł to- manų kruopos co już wiem znaczy kasza manna :) Z tego co powiedziała mi kuzynka, przepis znaleziono w gazecie telewizyjnej ;)

      Usuń
    2. tak, manu kroupos to kasza manna, podobnie jak po rosyjsku. spróbuję upiec;)

      Usuń
  11. Wygląda cudnie i bardzo kremiście ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudnie i bardzo kremiście ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, ciasto ideał ♥ Został Ci kawałek dla mnie?
    Ten krem *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. To ja się wpraszam na kawałek takiego pysznego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowicie kuszące to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo wyczekiwany przepis. A tyle zmian wprowadziłaś jeszcze, więc jest już Twoim autorskim. Świetny przepis. Zapisuję i chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czyste szaleństwo :) Wodzisz na pokuszenie ... :}

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne! Pyszne! Pyszne! :)
    i wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tyle dobroci w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham kaszę manną pod niekoniecznie oczywistymi postaciami. Jako krem do ciast tez stosuję. Ciasto świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wielbię mannę pod każdą postacią:)

      Usuń
  21. Ależ niesamowite ciasto :) Często nie piekę, ale będę musiała wypróbować - tak mnie zachęciłaś opisem, zwłaszcza staraniami o przetłumaczenie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nieźle to wszystko połączyłaś :)) Smakowitości :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Smakowitości, deser idealny na letnie popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Same pyszne składniki! :) Fajnie poznawać przepisy innych narodów! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Łał! jakie pyszności! świetny deser!

    OdpowiedzUsuń
  26. Warto było czekać na audiencję u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Smakowite ciasto, bardzo podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Czasem na tak wspaniałe rzeczy warto poczekać! Wspaniale, że prosząc o rodzinny przepis wykorzystałaś go. Ileż to razy ja o coś prosiłam albo ktoś brał coś ode mnie... wątpię czy ktokolwiek to wykorzystał, tak raczej przez grzeczność.

    OdpowiedzUsuń
  29. Wspaniałe ciasto! Na pewno wykorzystam kiedyś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo ciekawy ten krem, będę musiała spróbować :)
    Dostać się na audiencję do mojej Babci to też nie lada wyzwanie... A ponoć starsi ludzie mają mnóstwo wolnego czasu ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...