Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 7 czerwca 2015

Ciocia Klara i rabarbar

Ciocia Klara w naszej rodzinie zawsze była, jest i mam nadzieję,że jeszcze długo będzie,specjalistką od wielu ciast. Mimo swoich 90 lat nie zwalnia tempa i dwa razy w tygodniu piecze same pyszności. Jako, że ręce już nie, ogólnie sił coraz mniej, ciocia chętnie szykuje ciasta, które prawie robią się same-przy pomocy miksera, a do tego długo smakują wyśmienicie. Kiedyś ciocia świeże ciasto piekła co rano, teraz ogranicza się do dwóch. Szkoda, że ciocia mieszka na Mazurach, bo codziennie wpadałabym do niej na przepyszną kawę-o ile jej nie lubię, to tę cytrynową cioci mogę pić i pić, i na solidny kawałek ciasta. To ciasto jest sztandarowym wypiekiem cioci Klary. Kiedy jechaliśmy na Litwę nocowaliśmy właśnie u cioci i mieliśmy okazję zjeść tyle tego pysznego ciasta, ile nieładnie mówiąc w nas weszło. Podstawowy przepis jest bardzo uniwersalny, pasują do niego wszystkie znane mi owoce i świeże i suszone, orzechy, czekolady.... Ciocia zrobiła to ciasto z ananasem, mi zamarzył się rabarbar. Pierwszy raz połączyłam kwaśny rabarbar z czekoladą. Szkoda, że nie zrobiłam tego wcześniej. To ciasto wyszło wprost genialnie.

Składniki:
Ciasto:
200 gramów masła
150 gramów cukru
4 jajka
350 gramów mąki pszennej
 Łyżeczka proszku do pieczenia
2 laski rabarbaru
Aromat śmietankowy
Wódka-2 łyżki
Masło i kasza manna do formy
Polewa:
70 gramów deserowej czekolady
2 łyżki mleka
Łyżka masła

Rabarbar myję, usuwam zdrewniałe kawałki, kroję w drobną kostkę,posypuję 50 gramów cukru. Masło ucieram z resztą cukru, dodaję żółtka i aromat śmietankowy. Gdy masa zrobi się niemal biała dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia,dodaję też spirytus. Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam całość bardzo delikatnie. Ciasto wylewam do keksówki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładam je na 15 minut do lodówki. Na schłodzone ciasto wykładam rabarbar, i piekę je przez 45-50 minut w 175 stopniach.
Gdy ciasto się chłodzi szykuję polewę. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej razem  mlekiem i masłem. Polewą smaruję zimne ciasto, zostawiam do zastygnięcia.







Wiosenne słodkości!

63 komentarze:

  1. Fajnie mieć taką ciocię :-) a ciacho wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda to Twoje ciacho! U mnie ostatnio króluje rabarbar, więc może się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... ciasto musi być przepyszne! mniam! to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm.. z rabarbarem, pycha :) Wypieki cioci najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka ciocia z kulinarnym doświadczeniem w kwestii ciast jest na wagę złota! No i sprzedała Ci świetny przepis na ciasto szybkie, smaczne i dosyć lekkie. Teraz w takie upały nie sprawdzają się ciężkie słodycze z masami, a właśnie takie wypieki u mnie w domu "idą" najszybciej :) No i jeszcze jak jest z rabarbarem to biorę w ciemno :D Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie świetne na teraz, lekkie, smakowite i łatwo zabrać w plener:)

      Usuń
  6. i ja również dołączam do zachwytów nad Ciocią i jej kulinarnymi umiejętnościami:) i coś mnie podpowiada, że przy takim cieście nie liczyłabym kalorii...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się liczyć kalorii, oj nie da, za dobre by liczyć kalorie :)

      Usuń
  7. Taka Ciocia to Skarb. Smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna ta twoja ciocia, ale nie wyobrażam sobie piec codziennie ciacho kto to zjada potem. a z rabarbarem to uwielbiam wszystkie ciacha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekarze zjadali, sąsiadki, ciocia z siostrą... :)

      Usuń
  9. kusi mnie ostatnio ciasto z rabarbarem :) ale w taki upal nie daje rady, niech sie tylko ochłodzi, a zabiore się za pieczenie ;)

    pozdrawiam
    Humora

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba większość w rodzinie ma właśnie kogoś w postaci takiej cioci, która rozpieszcza wszystkich pysznymi wypiekami :D
    Rabarbar pasuje do czekolady jak ulał, więc musiało być wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. TAkiej Cioci tylko pozazdrościć :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka ciocia to skarb. A w dodatku jest skarbnicą przepisów. Bardzo mi się to ciasto podoba. Może je upiekę, bo mam rabarbar, a weekend jeszcze się nie skończył... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciacho i jakie uniwersalne skoro tak wiele dodatków o niego pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musiało smakować wspaniale, zwłaszcza, że jest tak bogato polane czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musiało smakować wspaniale, zwłaszcza, że jest tak bogato polane czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasto kojarzy mi się z ciepłą domową atmosferą i pysznym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też chce mieć taką ciocię :) A ciasto pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda genialnie. A ciocia, no cóż, tak to w rodzinie bywa, zawsze się jakiś specjalista znajdzie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie przepisy są bardzo cenne - od osób, które tyle już widziały i przeżyły :) Najlepiej uczyć się od starszych :) Ciasto z rabarbarem - pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie ma jak takie rodzinne przepisy, z historią w tle :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ahh uwielbiam takie domowe przepisy, najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Rabarbar to nie do końca to, co lubię, ale ciacho pokaźne i apetyczne. ^^

    OdpowiedzUsuń
  23. Mnie bardziej zaciekawiła ta cytrynowa kawa, muszę powiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękna historia i wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Rabarbar z czekoladą brzmi bardzo kusząco. ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. masz ciocię skarb! ;) i mieszka na Mazurach <3
    ciacho idealne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...