Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 29 maja 2015

Pikantne ciasteczka z siemieniem

Te ciasteczka robiłam już trzy razy w ciągu miesiąca, i za każdym razem nie mogę się nadziwić temu jak smaczne są. Delikatne, ale i wyraziste w smaku. Mocno chrupiące, prościutkie w wykonaniu. Do tego bardzo zdrowe. Świetne na przekąskę i drugie śniadanie w pracy. Właśnie, wracam do pracy-ona dziś się nie kończy, ale najpierw zjem jeszcze jedno ciasteczko.
A teraz kolejna porcja pytań i odpowiedzi, tym razem od Ani:
1. Ulubiony posiłek na wynos?
Zdecydowanie sałatki, jak mam wolny wieczór szykuję sałatki z kaszą do pracy.
2. Jedzenie w towarzystwie czy samotności?
Są takie rzeczy, które wolę jeść w samotności, by mi nikt nie patrzył z tęsknotą w talerz,licząc,że się podzielę.
3.Weekendowe śniadania,co najchętniej jem?
W weekendy najczęściej smażę racuszki, naleśniki, placuszki na tysiące sposobów.
4.Ulubiony owoc i warzywo.
Kocham szpinak i jeżyny.
5.Ulubiony superfoods?
Olej lniany,koniecznie z apteki.
6.Czekolada mleczna, biała czy gorzka?
Największą miłością darzę gorzką, maksymalnie gorzką.
7.Najdziwniejsze połączenie produktów spożywczych jakie jadłam?
Ogórki smaruję miodem i zjadam jako przekąskę.
8.Wypoczynek aktywny czy nie?
Zależy od wielu czynników, najbardziej lubię chyba połączyć totalny relaks z aktywną formą spędzania czasu. Wczasy tylko na plaży by mnie zanudziły na śmierć, tak jak codzienne marsze po górach.
9. O, której wstaję w wolne dni?
Mój organizm nie uznaje wolnych dni, wstaję jak zwykle, koło 5 rano.
10. Stosunek do soi?
Nie mam nic przeciwko.
11.Ulubiona firma kosmetyczna?
Zależy od kosmetyków, ale wygrywa L'Oreal w ilości kosmetyków w mojej szafie.
Składniki:
Mąka owsiana-szklanka
Mielony len-4 łyżki
Koncentrat pomidorowy-2 łyżeczki
Ziarna słonecznika-2 łyżki
Sezam-2 łyżki
Suszony czosnek
Chilli-szczypta
Oregano-szczypta
Bazylia-szczypta
Sół-pół łyżeczki
Cukier-łyżka
Wrzątek-3/4 szklanki
 Wykonanie jest bajecznie proste, wszystkie składniki łączę w jednym naczyniu. Dodaję wrzątek, dokładnie mieszam bardzo dokładnie tak by nie powstały niepotrzebne grudki. Odstawiam na pół godziny. Następnie masę rozsmarowuję na papierze do pieczenia, piekę ją 15 minut  w 175 stopniach. Po tym czasie kroję masę na kwadraciki,  i piekę 10 minut w 160 stopniach. Następnie przewracam ciasteczka na drugą stronę i znów piekę 10 minut.


71 komentarzy:

  1. Dla odmiany po słodkich ciasteczkach chętnie schrupałabym Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli pojawiły się u Ciebie trzy razy w ciągu miesiąca to wierzę, że muszą być super smaczne i koniecznie muszę się na nie skusić. Pikantne smaki lubię od czasu do czasu, jednak ich nie unikam. Zdecydowanie muszę przyznać, że jak najbardziej odpowiadają moim gustom. Nie robiłam jeszcze pikantnych ciasteczek, tym bardziej z siemieniem ;)
    A co do odpowiedzi na pytanka to mam tak samo ze śniadaniami: w weekend lubię poszaleć i wszelakie racuchy, naleśniki idą w ruch ;) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weekendy to czas na słodkie smażenie, bo jakoś najlepiej mi smakują na słodko weekendowe śniadania ;)

      Usuń
  3. ojej, nie znoszę gorzkiej czekolady... zdecydowanie bardziej wolę mleczną:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla im mleczna jest za słodka, im bardziej gorzka tym lepiej :)

      Usuń
  4. No nie... a czym można zastąpić siemię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siemię robi za jajko, więc można pominąć, i dodać jajko,w zamian dodać więcej różnych ziaren ;)

      Usuń
    2. Jajko też odpada. Może chia? Ile byś dała?

      Usuń
    3. Z Chia bym zrobiłam tak-osobno je zalałabym wodą-myślę, że z 3 łyżki, trochę więcej niż połową szklanki, zostawiłabym je na 15 minut, roztrzepała i dodała do reszty, i potem dolałabym resztę wody.

      Usuń
  5. Wspaniałe, wyglądają jak zdrowe, chrupkie pieczywo

    OdpowiedzUsuń
  6. Olej lniany, bleh... nie cierpię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic lepszego do sałatki ;)

      Usuń
  7. chętnie wypróbuję takie pikantne ciasteczka, fajna przekąska np. na mecz;)
    p.s. ja też uwielbiam gorzką, im bardziej, tym lepsza... o czekoladzie mowa;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hah, to dopiero ciekawe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł na ciasteczka! Fajna, zdrowa przekąska! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ciasteczka mocno chrupiące to są idealne dla nas :D
    Słyszałyśmy o tym połączeniu ogórka z miodem ale jakoś nie możemy się przemóc aby to spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ponoć takie typowo litewskie połączenie, jest pyszne,naprawdę :)

      Usuń
  11. Intrygujący przepis. Takie to mogłabym zjeść i to ze smakiem. Szkoda tylko, że mój piekarnik nie domaga. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat mam chyba wszystkie składniki i chyba je zrobię, bo pysznie wyglądają. I pewnie tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne ciasteczka:)) Na myśl przyszły mi krakersy, bo Twoje i tamte można użyć do mini zakąsek:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są właśnie prawie jak krakersy :)

      Usuń
  14. Mega ciekawy blog! x

    http://ewhem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne te ciasteczka, schrupałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  16. a właśnie dzisiaj pomyślałam o takich lnianych krakersach do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają smacznie, idealne by zabrać do pracy czy szkoły jako przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. fajne te ciasteczka! teraz prosze o przepis z chia bo kupiłam i nie wiem co z nimi zrobic :D

    na pierwszy rzut oka wszystko na bazie mleka... polecasz jakis przepis? :)

    pozdrawiam
    Humora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te ciasteczka chwtnie zrobie, tylko podwedze kota siemie :D

      Usuń
    2. Właśnie robiłam jedną rzecz z tymi nasionkami :) Najprościej zrobić z nich pudding, można zalać płatki gęstym jogurtem, zostawić na noc-ale wcześniej parę razy przemieszać, i podać z jakimś owocowym musem,a w wersji na szybko ze świeżymi owocami ;)

      Usuń
  19. Fajne ciasteczka, świetne do pochrupania i miła odmiana po wszystkich słodkich przekąskach ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajne ciasteczka, intryguje mnie to chili w nich :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ooooh zapisuję koniecznie do zrobienia! moje klimaty :-))

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajne ciastka, wszak nie zawsze chce się jeść słodkości na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję za odpowiedź na moje pytania - widzę, że sporo nas łączy ;)
    A ciasteczka wyglądają i zapewne smakują pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziękuję za odpowiedź na moje pytania - widzę, że sporo nas łączy ;)
    A ciasteczka wyglądają i zapewne smakują pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Idealne na domowe spotkania z przyjaciółmi. Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetne, z całą pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam pikantne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  28. Cos dla mnie, bo lubię takie smaki :))

    OdpowiedzUsuń
  29. Mniam, smakowite te ciasteczka :) Musiały cudownie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...