Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 27 maja 2015

Kurze kąski w sezamie

Dziś propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Jak zwykle będzie prosto, szybko i maksymalnie smakowicie. Kurza pierś,do tego chrupiąca sezamowa panierka, która nadaje mięsu niezwykłego smaku, i chroni przed wysuszeniem. A,żeby było jeszcze lepiej, kąski są pieczone, nie smażone, co znacząco wpływa na zdrowotne walory obiadu. Poza przepisem pozwolę sobie odpowiedzieć na parę pytań od Łychy Smaków i  uroczych Pand
1. Dlaczego bloguję?
Bo lubię, lubię pisać, lubię gotować, to mój sposób na relaks.
2.Lubię odwiedzać inne bloki?
Oczywiście, to sama przyjemność.
3.Czy blogowanie sprawia mi przyjemność.
Wciąż sprawia mi wielką radość i mam nadzieję,że tak zostanie.
4.Co chcę zmienić w swoim życiu?
Znaleźć więcej czasu tylko dla mnie.
5.Czy jestem szczęśliwą osobą?
Czasem bardziej, czasem mniej,ale tak, jestem.
6. Co daje mi największą radość?
Realizacja moich hobby-chodzenie na koncerty, czytanie książek, przypadkowe spacery i oczywiście gotowanie.
7.Jak spędzam wolny czas?
Zależy od dnia, pory roku, układu gwiazd. Czasem kocham zakopać się pod kocem, czasem nosi mnie by wyjść z domu i maszerować przed siebie i cieszyć oczy przyrodą. Zawsze jednak towarzyszy mi muzyka.
8. Książka, która będę zawsze pamiętać?
Gra w klasy. Nie wiem czemu,ale uwielbiam.
9.Czy potrafię wybaczać?
Innym tak,sobie nigdy.
10. Czy przyjaciele są dla mnie ważni?
Są, czasem niestety w drugą stronę to nie działa.
1.Jak długo bloguję?
Tutaj rok, ogólnie ponad 5 lat.
2.Najdroższe jedzenie jakie jadłam?
Najdroższa była herbata na Stadionie Narodowym podczas koncertu DM,wciąż mam paragon. Kubeczek wyrzuciłam po tygodniu z żalem;)
3.Danie, którego zawsze chciałam spróbować?
Tiramisu klasyczne, z jajkami. Wciąż się boję.
4.Najohydniejsze danie jakie jadłam?
Cynamonowa jajecznica z pomidorami i szynką mojej siostry.
5.Czego nie potrafię upiec?
Beza, 3 nieudane razy pokazały mi kto tu rządzi.
6.Popisowe danie?
Zdecydowanie tarta cytrynowa.
7. Ulubiona marka czekolad?
Ta z Krakowskiego kredensu.
8.Ulubione danie z dzieciństwa?
Szpinak z czosnkiem.
9.Co najczęściej jem na śniadanie?
Jogurt grecki z musli i duży kubek herbaty.
10.Ulubiony program kulinarny?
Wszystkie programy Jimie'go Olivera.

Składniki:
Podwójna pierś z kury
Marynata:
Oliwa z oliwek-2 łyżki
Czosnek-2 ząbki
Słodka papryka-duża szczypta
Świeżo mielony pieprz
Sól
Panierka:
2 jajka
Sezam-4 czubate łyżki
Curry-3/4 łyżeczki
Pierś myję, osuszam, kroję w paski. Miażdżę czosnek, łączę go z oliwą, papryką, solą i pieprzem. Marynatą polewam kurczaka, i odkładam go na 10 minut.
Lekko ubijam jajko z curry. Kawałki kurczaka maczam w jajku, następnie obtaczam w sezamie. Gotowe kąski wykładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piekę je przez 20 minut. W połowie pieczenia odwracam na drugą stronę. Świetnie będą smakować z czosnkowym dipem.

57 komentarzy:

  1. Piękne kąski :) zdecydowanie bym kilka wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Często takie kąski dodaje do sałatek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przekąski. Idealne do sałatek, obiadu i jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przekąski. Idealne do sałatek, obiadu i jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne jedzonko, a Jamiego też uwielbiam, ostatnio ogladam jego nowy program:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oglądam codziennie coś z Jimie'm, chyba się uzależniłam:)

      Usuń
  6. widzę sezam i już wiem, że to coś dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Panierka musi fajnie się komponować z kurczakiem :D
    Cynamonowa jajecznica z pomidorami i szynką? To nie mogło się udać xD A siostrze smakowała?
    Bezy też jeszcze nie robiłyśmy, bo boimy się porażki :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siostra zjadła z godnością, udając,że jest pyszne :)

      Usuń
  8. Widać, że blogowanie sprawia Ci radość :) A co do przepisu to z chęcią wypróbuję. Mi sezam kojarzy się z kuchnią chińską/wietnamską, ale używam go często do różnych przepisów. Do panierki jeszcze nie dodawałam, ale pomysł jak najbardziej mi się podoba. Super urozmaicenie dla klasycznego kurczaka. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, bo to prościutki sposób na urozmaicenie zwykłego kurczaka ;)

      Usuń
  9. Cynamonowa jajecznica... ? Nie wpadłabym na to :D Sezam mój wróg, toleruję go jedynie w sushi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć pomyłka z papryką słodką, moim zdaniem był to zamach ;)

      Usuń
  10. ahh pyszne :-) świetna przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawa ta panierka! muszę kiedyś spróbować ;)

    Humora

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kurczaka w sezamie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne, do tego jest szansa,że i dzieciaki by jadły :) Ps. Nominowałam Cię do NBL, jeśli masz ochotę zapraszam, szczegóły na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  14. kąski smakowite, uwielbiam z sosem jogurtowo-czosnkowym;)
    a tiramisu jest pyszne! jajka wrzuć na kilkanaście sekund do gorącej wody - i po bakteriach;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję jajka takie od kurek, ze wsi, i one są takie brudne,że nie mam odwagi ich użyć. Ale kto wie,może się odważę ;)

      Usuń
  15. Ekstra pomysł! Muszę niebawem spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię sezam w panierkach :-).

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie pyszne te kąski mniam i sezam coś fajnego

    OdpowiedzUsuń
  18. Cynamonowa jajecznica brzmi "wykwintnie" :p

    OdpowiedzUsuń
  19. Cynamonowa jajecznica brzmi "wykwintnie" :p

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam, taki kurczaczek musiał być pyszny :)
    Sam pomysł zrobienia cynamonowej jajecznicy nieco mnie przeraził ;)
    A tiramisu może z pasteryzowanymi jajkami? Nie są tak straszne, jak świeże ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja siostra na szczęście przestała gotować i świata nie straszy, na szczęście ;)

      Usuń
    2. Moja jeszcze nie zaczęła... Strach się bać ;)

      Usuń
  21. Jadłam kurczaka w takim wydaniu, smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jadłam kurczaka w takim wydaniu, smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Połączenie kurczaka i sezamu jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...