Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 21 marca 2015

Śniadanie po litewsku

O tym,że mam litewskie korzenie codziennie przypomina mi moje nazwisko i kilkakrotne prośby o przeliterowanie, zakończone- tak to się pisze?, niebywałe. Tak, moi dziadkowie pochodzili z Litwy, o ile babcia ma trochę polskich korzeni, o tyle dziadek był w 100 procentach Litwinem. Nie wiem ile procent ja mam "litewskości" we krwi, ale wiem,że lubię tamte smaki. No dobrze nie wszystkie smaki. Irytuje mnie polewanie wszystkiego śmietaną i skwarkami. Ale poza tym to kocham tamte smaki, które bardzo ciepło mi się kojarzą. Moja siostra z podróży do Kłajpedy wróciła z dodatkową torbą pyszności, które zamieniłam na smakowite śniadanie. Najpierw chleb, ciemny,całkowicie żytni, kiedy byłam ciut młodsza, ba nawet ze 3 lata wstecz nie mogłam się przemóc i zjeść więcej niż okruszek. Bardzo wyrazisty, gliniasty, z masą kminku. Do tego smaku trzeba po prostu dojrzeć. Następnie kiełbasa, tradycyjna, sucha , o intensywnym czosnkowym smaku. Ser, ni to twaróg,ni ser żółty. Nie tak "miękki" jak twaróg, nie tak suchy jak żółty. Cudownie wędzony z pomarańczową skórką, pełen przypraw-znów rządzi czosnek,miłość do niego mam więc zapisaną w genach, Litwini muszą go lubić. Ser jest cudowny, mogę go jeść niemal kilogramami. Nie znalazłam w okolicy czegoś podobnego-jedynie wędzony twaróg w jednym z dyskontów, ale podczas jarmarków i targów jedzeniowych zajrzyjcie koniecznie na litewskie stoisko i spróbujcie tych pyszności. Nie wiem czy takie śniadania jada się na Litwie-wstyd się przyznać.ale dopiero niebawem odwiedzę kraj moich dziadków. To raczej moja inwencja, wykorzystałam to co znalazłam w lodówce. Grzanki z ciemnego chleba. kiełbaska, ser. Zupełnie inna jajecznica. Warto ją spróbować nawet z lokalnych, łatwo dostępnych produktów, można nieźle zaskoczyć rodzinę nowym smakiem podczas niedzielnego śniadania. Chrupiące grzanki i kremowy ser-pychota.
Składniki:
2 kromki ciemnego, żytniego chleba-u mnie litewski
Kiełbasa-u mnie wiejska wersja kindziuka
Ser wędzony-gruby plaster
2 jajka
Odrobina masła
Szczypiorek
Pieprz
Kiełbaskę kroję dość drobno, podsmażam na łyżeczce masła. Na tłuszcz wrzucam chleb pokrojony w grubą kostkę, smażę aż będzie chrupiący. Ser kroję w dużą kostkę, siekam szczypiorek-na razie odstawiam na bok. Jajka rozkłócam z pieprzem i odrobiną wody, masę łączę z serem i szczypiorkiem. Wylewam na patelnię i smażę aż tylko jajka się delikatnie zetną-w ten sposób grzanki zostaną chrupiące. Podaje od razu.

60 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wygląda niebiańsko ale czy aż tak wyraziste smaki przypadłyby nam do gustu to nie wiemy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja długo do nich dojrzewałam, to fakt ;)

      Usuń
  3. Jadę do Ciebie na śniadanie:) Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko weź parasol bo u mnie wiosenny deszcz;)

      Usuń
  4. Wygląda smacznie ! Ja pominę kiełbasę i zrobię taką jajecznicę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią bym zjadła i to prosto z patelni, ale najpierw musiałabym powyjmować kiełbasę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, kuchnia litewska musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, choć nie jest to miłość od pierwszego wejrzenia :)

      Usuń
  7. lubię litewski chleb, jest bardzo charakterystyczny. A serek też kusi, poszukam przy okazji...

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałabym kiedyś spróbować tego chleba, lubię takie intensywne smaki, jakiś czas temu przekonałam się nawet do kminku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz kminek, to ten chleb pokochasz :)

      Usuń
  9. Bardzo fajne śniadanie i smacznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Konkretne śniadanie, idealne na początek leniwej niedzieli :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo malownicze śniadanie. A chleb litewski bardzo lubię i chętnie bym upiekła, tylko skąd wziąć dobry przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem niestety, taki tradycyjny ciężko zrobić, w mojej rodzinie nikt go nie piecze...

      Usuń
  12. Zdecydowanie wpraszam się na takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jesteś pierwszą znaną mi Litwinką :) nie ważne, że nie stuprocentową :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z pewnością spróbuję zrobić to na weekendowe śniadanie w przyszłym tygodniu, rodzinie zasmakuje z pewnością! :) Super, że masz mieszane korzenie rodzinne. Zawsze mnie to fascynowało i sama chciałabym móc zgłębiać tajniki innej, ale "mojej" kuchni narodowej. Ja niestety mogę tylko poszczycić się drobną krwią tatarską sprzed kilku pokoleń, ale po rodzinie niemal śladu i człowiek w zasadzie nawet nie wie gdzie szukać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina okazała się szalenie oryginalna, aż sama się dziwię,że to wszystko się w niej działo. Są pewne minusy-nazwisko dziwaczne, ale chociaż jestem taką jedną Magdaleną na świecie ;)

      Usuń
  15. Raz byłam w Wilnie i czynię usilne starania aby tam wrócić... Z miejscowych przysmaków nie miałam okazji wiele spróbować, więc zamierzam to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę tam zajechać raz pierwszy, i już wiem,że rodzina nie pozwoli bym była głodna:)

      Usuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. przekonałaś mnie! tym opisem i tymi produktami, absolutnie cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawa historia rodzinna! :) Śniadanko - ekstra! Taki litewski ciemny chleb - musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, jest- o ile kocha się kminek :)

      Usuń
  20. Zjadłabym takie śniadanko po tygodniu jedzenia papek mniam

    OdpowiedzUsuń
  21. Akurat jajecznicy z kiełbasą nigdy wybitnie nie lubiłam, ale takim chlebem bym z pewnością nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Akurat jajecznicy z kiełbasą nigdy wybitnie nie lubiłam, ale takim chlebem bym z pewnością nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadam za bardzo, ale tutaj pasowała do konwencji ;)

      Usuń
  23. Jajecznica na bogato :) Widzę nowy szablon, bardzo świeżo i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie mam najmniejszego pojęcia, jak jada się na Litwie, ale wierzę Ci na słowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam trochę wiedzy bo jadłam to co robiła babcia;)

      Usuń
  25. uwielbiam śniadania które dają siłę na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakie wypasione śniadanie, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...