Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 6 marca 2015

Kokardki i Piersi

Nie wiem czy można nie lubić makaronu i możliwości jakie daje? Na ostro, na słodko, na obiad, na kolację. Masa kształtów i smaków. W zasadzie mogłabym makaron jeść codziennie. Najfajniejsze są te dania, które robi się szybko, łatwo, a przyjemność płynąca z jedzenia jest ogromna. Takie jest właśnie to danie o wdzięcznej nazwie Kokardki i Piersi. Niestety stan alarmowy w pracy trwa, więc czas jaki spędzam w kuchni muszę mocno ograniczyć, ale ograniczając czas, nie  chcę ograniczać smaku. Jak można wywnioskować z nazwy do przygotowania dania potrzebne są makaronowe kokardki i piersi, nie damskie, acz kurze. Do tego dosłownie parę innych składników i już. Mięso najlepiej zamarynować rano,w porze obiadowej będzie kusiło aromatem. Odejmując czas marynowania, który przecież nie wymaga naszej pracy, reszta zajmie nam tyle czasu ile trwa ugotowanie makaronu. A ten smak, ten aromat-niebiański. Mój brat trzy razy chodził po dokładkę, mówiąc-z ustami pełnymi makaronu ,że nigdy nie jadł tak pysznego połączenia makaronu i drobiu. To co, kokardki i piersi-łączmy je i zajadajmy.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Makaron kokardki-ilość wedle uznania
Papryczka chilli
Spora cebula
Czosnek - 3 ząbki
Natka pietruszki-pół pęczka
Cytryna
Parmezan
Oliwa-łyżka
Sól, świeżo mielony pieprz
Marynata
Oliwa- 3 łyżki
Imbir-pół łyżeczki
Czosnek-2 ząbki
Papryka słodka-łyżeczka
Papryka ostra-łyżeczka
Tymianek-pół łyżeczki
Pieprz, sól

Zaczynam od przygotowania marynaty-z oliwą mieszam przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku. Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, zalewam marynatą i odkładam na minimum godzinę.
Po tym czasie gotuję makaron-moim zdaniem najlepiej pasują tutaj kokardki. Siekam drobno czosnek , chilli i cebulkę i podsmażam minutę na patelni, dodaję mięso razem z marynatą i smażę mniej więcej 10 minut. Gdy mięso jest gotowe dodaję odcedzony makaron, posiekaną  natkę pietruszki i sok z połowy cytryny. Całość podsmażam dosłownie minutę, a już na talerzu posypuję danie parmezanem. I gotowe, prawda,że prościutkie?


57 komentarzy:

  1. makaron daje tyle możliwości, że bez niego nie wyobrażam gotowania:) Pysznie prezentują się kokardki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życie bez makaronu byłoby dużo smutniejsze, też nie wyobrażam sobie gotowania bez niego ;)

      Usuń
  2. Bardzo smaczne danie, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie za to lubię makaron. Można z nim zaszaleć. Pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokardki to mój ulubiony makaron - w końcu je się także oczami a one są takie urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy makaron a szczególnie gryczany 100% :) Jednak głównie jemy go na słodko z twarogiem i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie stołówka w szkole skutecznie zniechęciła do jedzenia makaronu na słodko ;)

      Usuń
    2. Nigdy nie stołowałyśmy się w szkole, więc na szczęście ta trauma nas ominęła :P

      Usuń
    3. Ja dojeżdżałam do szkoły przez rok-15 km, i musiałam bo mieliśmy dwie zmiany, więc często wracałam po 18 do domu. I o dziwo zawsze jak był makaron na słodko, najpierw był kapuśniak albo grochówka. Okropne połączenie. i mam uraz do takich makaronów ;)

      Usuń
    4. Uuuu to faktycznie nie ciekawie :/ Grochówka/kapuśniak a potem makaron to nie dość, że smaki za bardzo się nie łączą to jest to dość ciężki duet...

      Usuń
    5. A potem wf ;) Nie wiem kto wymyślał tam menu, ale hitem była zupa budyniowa, naprawdę istnieje coś takiego!

      Usuń
  6. Oj lubię wszelkie dania z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny miałaś obiad, makaron zawsze się sprawdza na szybki posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też lubię makaron za jego możliwości i szybkość przygotowania. Świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszna sprawa taki makaron z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uważam, że makarony są idealne, szybko się robią, super smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja bez makaronu chyba bym żyć nie mogła, szczególnie, że uwielbiam kuchnię włoską :) No a makaron + kurczak to już po prostu niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też coś czuję,że bez makaronu żyć bym za długo nie mogła :)

      Usuń
  12. Uwielbiam makaron za tę uniwersalność... i kurczaka też.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, kocham takie połączenia smaków, a makaron jest zawsze dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie obiady! kurczak, makaron i warzywa, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. O ja też nie wiem jak można nie lubić makaronu. Uwielbiam i na słodko i na słono. Twój pomysł na makaron super :)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny pomysł na przepyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja uwielbiam makaron, a ostatnio najczęściej jem kukurydziany :):)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja uwielbiam makaron, a ostatnio najczęściej jem kukurydziany :):)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja uwielbiam makaron, a ostatnio najczęściej jem kukurydziany :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kukurydzianego jeszcze nie jadłam, nadrobić muszę ;)

      Usuń
  20. Makaron z kurczakiem to zawsze dobre połączenie! A to wydaje się być w ogóle niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dania z makaronem są pyszne, tutaj widzę tego najlepszy przykład :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny tytuł posta! Kokardki zawsze lubię;))

    OdpowiedzUsuń
  23. Makaron w każdej postaci zjem zawsze a z takimi dodatkami to nawet i dokładkę bym wzięła :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Masz rację że fajnie jest zamarynować mięso wcześniej, ja to robię wieczorem przechodzi przez noc fajnym aromatem. Lekki i pyszny obiad

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmm... Pyszne! Uwielbiam takie szybkie i aromatyczne dania! Brawo!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja makaron uwielbiam :)) Pysznie z tymi piersiami :))

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam makaron, a w połączeniu z lekko pikantnym kurzym biustem to po prostu marzenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...