Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 5 lutego 2015

Piwne pierożoki z morelowym nadzieniem

Karnawał w pełni. Epicentrum smażenia pączków, faworków i innych słodkości. Ja do tematu podeszłam z innej strony. Przygotowałam bowiem piwne pierożki pieczone, wypełnione morelową konfiturą. Nie jestem fanką piwa, aż wstyd powiedzieć, ale w swoim życiu kupiłam jedynie dwa piwa, tak, dwie butelki i to tylko do celów kulinarnych. Ale coś mnie ciągnęło do właśnie tego deseru. Piwne ciasto okazało się rewelacyjne, nie tylko w smaku, ale i w przygotowaniu. Jest mięciutkie, bardzo plastyczne, wspaniale się z nim pracuje. Pierwszy raz z czystym sumieniem mogę powiedzieć-wałkowanie to wielka przyjemność. Na nadzienie wybrałam domowej produkcji morelową konfiturę z wanilią, wspaniale podkreślała lekko piwny smak ciasta. Sama nie wiem ile wyszło mi ostatecznie tych pierożków, wiem, że zniknęły zdecydowanie za szybko, a w moim domu słyszę teraz-kiedy zrobisz więcej? Może więc i Wy je zrobicie? Lekkie, kruche z delikatną goryczką i słodyczą nadzienia. Oj potrafią uderzyć do głowy....
Składniki:
Mąka krupczatka-350 gramów
Masło- 200 gramów
Piwo jasne-szklanka
Jajko
Cukier puder-4 łyżki
Słoiczek konfitury-u mnie morelowa
Masło siekam i łączę z mąką. Dolewam szklankę piwa, wbijam jajko i zagniatam ciasto. Gdy będzie gładkie formuję kulę, zawijam ją w folię i odstawiam na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie wałkuję ciasto-nie musi być bardzo cienkie. Wycinam kwadraty, na środek wykładam porcję konfitury, zlepiam w pierożki, dociskam brzegi i piekę 20 minut w 185 stopniach. Jeszcze ciepłe obtaczam w sporej dawce cukru pudru.



Karnawałowe Słodkości!

54 komentarze:

  1. W sumie to my też możemy powiedzieć, że nawet nie pamiętamy smaku piwa :P Nawet nigdy go nie kupiłyśmy w celach kulinarnych ;) Ale pierożki muszą być fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie piłam nigdy piwa, ale wiem jedno-zapach mnie odstrasza. Ale nie w tych pierożkach ;)

      Usuń
  2. Super pierożki, to morelowe nadzienie mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie lubię piwa;) Ale te pierożki wyglądają bardzo zachęcająco!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziwo mi te pierożki szalenie smakowały, a nie powinny ;)

      Usuń
  4. Fajne te pierożki:)) Piwo dodawałam do ciasta chlebowego, więc czemu nie do ciasta pierogowego:)) Problem tylko w tym, że nie przepadam za lepieniem pierogów:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie bardziej kruche ciasto, więc powiedz sobie-to ciastka nie pierożki ;)

      Usuń
  5. Pychotka ! Uwielbiam takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne. Rewelacyjny pomysł na takie słodkości :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No przyznam, że mnie zaintrygowałaś tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo ciekawie i smakowicie ;) Nigdy takich nie jadłam, ale jak popatrzyłam na przepis, to naszło mnie na morele :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo ciekawie i smakowicie ;) Nigdy takich nie jadłam, ale jak popatrzyłam na przepis, to naszło mnie na morele :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też naszło na morele, stąd ten przepis ;)

      Usuń
  10. Ja uwielbiam piwo :) więc i przepis muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudowne! uwielbiam wszelakiej maści rogaliki, rożki itp :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak uwielbiasz to naprawdę polecam;)

      Usuń
  12. Ale mi zrobiłaś smaka na coś dobrego... uh..pierożki wyglądają kusząco!... o 2 w nocy... a co mi tam, idę do kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nocą najlepiej się gotuje i piecze-sprawdzone ;)

      Usuń
  13. Mniam! :) Z wielką chęcią bym zjadła takie małe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjny pomysł! Ja też wielką fanką piwa i w ogóle alkoholu nie jestem, ale w celach kulinarnych to co innego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj smak znika, zostaje lekka goryczka i niezwykła lekkość ciastek ;)

      Usuń
  15. Świetne :) nie słyszałam o takich :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja, jako łasuch nad łasuchami, porywam przepis i kilka ciastek i już mnie nie ma!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo atrakcyjny przepis! Domowa konfitura - ekstra! U mnie też takie małe "epicentrum"! Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Łączę się z Tobą - ja też nie jestem fanką piwa, ale takich pierożków to nie potrafiłabym sobie odmówić ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A myślałam,że tylko ja z tych dziwaków ;) Pierożki bardzo kuszą i ciężko koło nich przejść obojętnie ;)

      Usuń
  19. Jako fanka pierogów wszelakich muszę 'sprzedać' ten przepis mojej Mamie. Sama nie lubię się babrać, ale chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprzedaj, ciasto jest raczej kruche, więc robi się je trochę inaczej i nie ma tyle babrania ;)

      Usuń
  20. Piwne wypieki podobno są super ,jakoś nigdy nie miałam okazji próbować niczego ,może twoje pierożki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, naprawdę polubiłam piwne wypieki ;)

      Usuń
  21. toć to coś dla mojego mężą:) chyba mu zrobie na walentynki:)

    OdpowiedzUsuń
  22. "wypiłabym" kilka takich ciasteczek, choć też nie przepadam za piwem:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajne :) na pewno zrobiłyby furorę na imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. piwnego ciasta nie robiłam jeszcze, ale słyszałam, że smaczne :) te pierożki to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo mi przypadły do smaku Twoje pierożki. Och, już czuję ich smak. Zapisuję i koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ostatnio zastanawiałam się nad użyciem piwa w jakiejś potrawie. Nigdy jeszcze go nie dodawałam, a słyszałam, że mocno potrafi zmienić smak. Twoja propozycja jest super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo zmienia smak na plus :)

      Usuń
  27. Piwne miniam, robiłam tylko bułki na piwie i bardzo mi smakowały. Fajne połączenie z morelami

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...