Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 1 lutego 2015

Masala sernik

Jak już pisałam parę razy jestem wielką fanką jedzenia i pieczenia serników. Przez długi czas piekłam tylko jeden rodzaj, najbardziej tradycyjny, bez spodu, bez zbędnych dodatków. Ale naszła mnie chęć na eksperymenty, stąd też pomysł na ten sernik. Bardzo aromatyczny, lekko korzenny, pikantny, świetnie wpisujący się w zimową porę. Sernik z przyprawami rodem z Indii stoi sobie na bardzo chrupiącym spodzie, po środku znajdziemy warstwę przepysznie czekoladowego  ganache, a z wierzchu całość otula czekoladowa otoczka. Dla mnie rozpusta idealna,czekolada, sernik i przyprawy. Mój brat-rodzinny sernikowy autorytet, uznał, że ma z nim pewien problem. Wielbi bowiem ten świąteczny sernik, zaś ten jest tak pyszny,że mógłby stać się jego ulubionym. I gdzie tu problem? Bo jak w takim razie będą wyglądały przyszłe święta, kiedy on zechce te dwa rodzaje sernika? Muszę przyznać, że i ja mam ten sam dylemat. Spróbujcie sami, w końcu mamy karnawał, i czas na kulinarne szaleństwa. A jak wiadomo czekolady w naszym życiu nigdy dość. A czekolada w połączeniu z sernikiem? Mniam.
Składniki:
Spód:
200 gramów pełnoziarnistych herbatników
100 gramów roztopionego masła
Ganache:
Śmietanka 36 %- 300 ml
Czekolada gorzka 70 % kakao- 125 gramów
Masa serowa:
Po łyżeczce-imbiru,cynamonu,goździków mielonych,kardamonu,pieprzu,soli,wanilii-ekstrakt, gałki muszkatuowa
Twaróg -1 kilogram
Jajka - 3 sztuki
Cukier-125 gramów


Herbatniki dokładnie rozdrabniam, łączę z roztopionym masłem. Na dno tortownicy wysypuję mieszankę i dokładnie ugniatam. Spód wstawiam do piekarnika i piekę 10 minut w 180 stopniach.
Teraz czas na ganache. Podgrzewam śmietankę, gdy zaczyna wrzeć zdejmuję ją z ognia,wrzucam posiekaną czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia.


Wszystkie przyprawy mieszam w miseczce. Ser mielę-ja użyłam mielonego na sernik,ale w kostce, nie sernikowego w wiaderku, którego tradycyjnie nie polecam. Twaróg ukręcam z jajkami, dodaję cukier i przyprawy. 


Na ciasteczkowym spodzie rozsmarowuję połowę ganache. Na czekoladę bardzo delikatnie kładę masę serową. Całość piekę 40 minut w 180 stopniach. Gdy sernik ostygnie, dekoruję go resztą ganache. Gdyby czekoladowa masa zbyt zgęstniała należy ją podgrzać.




smallpl

56 komentarzy:

  1. O mamunciu, o takim serniku nie słyszałam. Ale na pewno jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny, sama byłam ciekawa tego połączenia, ale jest rewelacyjne ;)

      Usuń
  2. te przyprawy w połączeniu z serem muszą smakować wyśmienicie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością jest pyszny :-):-):-) bo wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ciekawy przepis! Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny .... uwielbiam serniki, podobnie jak i Ty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze takiego, korzennego, nie jadłam. Dodatek czekoladowego ganache sprawił, że muszę wypróbować ten przepis. Wygląda przepysznie! Sernik wygląda na kremowy i puszysty, a takie lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, bo to zupełnie inny sernik :) Jest bardzo kremowy, a dzięki przyprawom ma zaskakujący smak, a i ta czekolada ;)

      Usuń
  7. Taki sernik chętnie zamówiłybyśmy gdyby był w menu jakieś kawiarni :) Wygląda przesłodko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taki korzenny kojarzy się mnie ze Świętami. Prezentuje się doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten jest taki bardziej pikantny, myślałam,że będzie bardziej świąteczny ;)

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie :) Z takimi przyprawami nigdy jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie :) Z takimi przyprawami nigdy jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłybyśmy kawałek :) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  12. na pewno jest bardzo smaczny :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Normalnie tak kusisz...! Wygląda pięknie i do tego musi mieć wspaniały aromat przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, te przyprawy dają cudowny aromat :)

      Usuń
  14. Fantastyczny, właśnie zaparzyłam kawę, podzielisz się sernikiem? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu, czekamy-ja i sernik;)

      Usuń
  15. Serniki to ja uwielbiam a ten wygląda naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, jestem pewna, że smakował niebiańsko... Też uwielbiam serniki - i robić, i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie wiem co lepsze-pieczenie czy jedzenie? :)

      Usuń
  17. Dla mnie lista najlepszych serników jest ciągle otwarta. Zapisuję i piekę co ciekawsze. Zapiszę i Twój przepis. Chciałabym go wypróbować, ponieważ kusi swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sernik to moje ulubione ciasto! Twoja orientalna wersja bardzo mnie zaciekawiła! ;) Co do czekolady zgadzam się - nigdy nie można jej mieć dość! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba nigdy nie przestanę kochać czekolady i serników oczywiście ;)

      Usuń
  19. Bardzo ciekawy pomysł na sernik, oj, zjadłabym duzy kawał:)

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja zawsze piekę sernik na kakaowym spodzie i też mam ochotę spróbować czegoś innego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaczęłam dopiero niedawno eksperymentować i coraz lepiej mi to wychodzi ;)

      Usuń
  21. Bardzo fajny smak sernika z przyprawami :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja sobie tylko wyobrażam ten zapach podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawy ciekawy i kuszący ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Strasznie, nieziemsko rozpustny! I kuszący jak diabli :) Tak dawno nie robiłam sernika, a ten przepis bardzo mi się podoba...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...