Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 13 grudnia 2014

Sernik z żurawiną na czekoladowej podstawie

Sernik i wszystko jasne. Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole. Jako dziecko patrzyłam jak mama mieli ser, niemal godzinę kręci żółtka z cukrem, a potem dodaje rodzynki i zamienia tych parę składników w boskie ciasto. Moje ulubione ciasto? Sernik,  nie tylko od święta. Przy całej swojej miłości do sernika jestem dość wymagająca. Ma być ciężki i wilgotny. Koniecznie z dobrego twarogu, zazwyczaj wiejskiego, ale tym razem kupiłam wiejskie mleko i przy drobnej pomocy mamy-jej rady były nieocenione, zrobiłam swojski, a raczej miejski twaróg. Taki w pełni domowy sernik jest maksymalnie pyszny i obłędny. Jako,że sernik powstał jako próba przed świętami pozwoliłam sobie na drobne odstępstwo od rodzinnej tradycji-sernik bez spodu, jedynie z dodatkiem rodzynek. Tym razem skusiłam się na sernik z czekoladowym dołem z cynamonową nutą- w końcu mamy zimę. Do masy serowej dodałam zaś żurawinę. Czy eksperyment się udał? Oczywiście. Dawno nie wyszedł mi tak dobry sernik. Sama nie wiem czy to zasługa tego twarogu? Czy to zasługa żurawiny? A może to czekolada wpłynęła na moją opinię? A może sam fakt, że niebawem zrobię takie tradycyjny, typowo wigilijny sernik i ta świadomość podniosła mi poziom hormonów szczęścia? Nie wiem, ale wiem jedno sernik to najlepsze ciasto świata. A przygotowany w ten sposób jest wyjątkowo pyszny i rozpływający się w ustach. Zapraszam na kawałek. Ale potem dzielnie wracamy do porządków. Mycie okien nie poczeka.
Składniki:
Spód:
Herbatniki- 4 duże paczki
Masło-100 gramów
Tarta gorzka czekolada-5 łyżek
Cynamon-łyżeczka
Masa serowa:
Twaróg - kilogram
Jajka-5 sztuk
Masło-25 gramów
Cukier-120 gramów
Budyń waniliowy-jedna paczka
Żurawina-pół szklanki
Aromat pomarańczowy-parę kropli

Zaczynam pracę nad sernikiem od przygotowania spodu. Herbatniki należy utłuc. Ja najchętniej robię to przy pomocy tłuczka do kartofli. Topię masło, dodaję do niego cynamon, i tartą czekoladę. Łączę z herbatnikowym pyłem. Masą wylepiam spód blachy, podpiekam całość przez 5 minut. Zostawiam do przestudzenia.


Żurawinę zalewam wrzątkiem i zostawiam na około 20 minut by zmiękły.
Teraz czas na twaróg. Ser mielę dwa, bądź trzy razy. Można kupić mielony-ale w kostce, nie polecam tego z wiaderka, bo sernik nie będzie odpowiednio ciężki i wilgotny. 

Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ukręcam z cukrem -ja wolę lekko kwaskowaty sernik, stąd też mała ilość cukru, ale oczywiście można dać więcej. Kiedy masa zmieni kolor na biały dodaję partiami twaróg i dalej ucieram. Do masy dodaję proszek budyniowy, aromat pomarańczowy i roztopione, przestudzone masło. Następnie ubijam sztywną pianę z białek i bardzo delikatnie łączę ją z masą serową.

3/4 ciasta wykładam na przestudzony spód. Resztę sernika łączę z odsączoną żurawiną. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę mniej więcej 50 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia staram się nie otwierać piekarnika, a po upieczeniu zostawiam go w piekarniku na minimum pół godziny. I bajeczny sernik gotowy, prawda,że proste?








Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

45 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie kusząco:)) Zjadłabym teraz kawałek nawet dwa:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie mało kto poprzestał na jednym kawałku :)

      Usuń
  2. Wow, sernik z takiego twarogu musi być przepyszny, aż slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie klucz do dobrego sernika to dobry ser, ten sernik naprawdę wyszedł pyszny :)

      Usuń
  3. Poproszę kawałeczek, uwielbiam serniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm z żurawiną jeszcze nie jadłam... musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie mała zmiana, ale czuć różnicę w stosunku do rodzynek :)

      Usuń
  5. żurawina i czekolada, to na pewno niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie :) Z chęcią bym ukradła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Planuję zrobić podobny :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik uwielbiam! Twój wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernika chyba nie da się nie uwielbiać :) Dziękuję ;)

      Usuń
  9. Oj, teraz i natychmiast przyjeżdżam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już czekam z ciastem w progu ;)

      Usuń
  10. U mnie też nie ma świąt bez sernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik to pozycja obowiązkowa każdych świąt :)

      Usuń
  11. sernik na święta u mnie obowiązkowo, a Twój prezentuje się znakomicie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu obowiązkowego sernika :)

      Usuń
  12. Sernik? Pyszny. A wiesz dlaczego tak Ci się udał? Bo jesteś niesamowicie zdolna. Bardzo świetny wypiek. Gdyby został kawałek, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu za miłe słowa :) Kawałek czeka w lodówce:)

      Usuń
  13. Piękny sernik! Ja też zawsze miele ser w domu, taki jest najlepszy, a nie jakieś nie wiadomo co z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wiaderka nigdy mi nie wyjdzie, rozłazi się, nie chce dopiec. Dobry ser to podstawa :)

      Usuń
  14. Sernik... u mnie obowiązkowo w świątecznym zestawie obok piernika i makowca :) Twój wygląda przesmacznie, do tego pyszna żurawina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też ta trójka rządzi :)
      Nawet nie myślałam,że sernik i żurawina to taka zgrana para ;)

      Usuń
  15. Z żurawiną to ja poproszę o kawałek, wygląda pysznie a serniki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma sprawy, będę częściej robić z żurawiną:)

      Usuń
  16. świetny serniczek :) na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha, poproszę o kawałek, albo najlepiej o cały sernik, bo coś czuję, że na jednym nie poprzestanę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt,ciężko się od niego oderwać:)

      Usuń
  18. No rewelacyjny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzisiaj piekłam sernik ;) Z żurawiną nie jadłam, ale widzę, że musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest bardzo smaczny, żurawina świetnie pasuje do sernika ;)

      Usuń
  20. Boski sernik! :) Kawałek już bym skubnęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudny! U mnie żurawinowy na zimno....:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam serniki od dziecka! ;) Ten wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...