Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 9 grudnia 2014

Miodowo,piernikowo, orzechowo

Dawno nie jeździłam autobusem, za dawno. Tak dawno, że zapomniałam o sobotnim posiekanym rozkładzie jazdy. Umówiłam się z koleżanką w klimatycznej kawiarni, poszłam na przystanek i bach, 40 minut stania na mrozie przyniosło zaziębienie, którego nawet imbirowa herbata z malinami nie przegoniła, W efekcie dostałam od losu wolny poniedziałek. Kiedy tylko się obudziłam zobaczyłam,że wszystkie świąteczne -miejskie dekoracje zostały włączone. Zrobiło się maksymalnie klimatycznie, i od razu pomyślałam-wolny dzień, choinki, kokardki-czas upiec coś o mocno miodowym, korzennym i orzechowym smaku. Ciężko jest uznać to ciasto za typowy piernik, miodownik, czy orzechowiec. Nie nazwa jest najważniejsza a smak. A smak jest wyjątkowy. Obłędnie korzenny, delikatnie miodowy plus ta orzechowa polewa. To ciasto genialnie wprowadza w świąteczną atmosferę, nie tylko smakiem ale i zapachem. Od razu robi się cieplej, i na ciele i na duszy. To co, kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta i myślimy o prezentach?

Składniki :
400 gramów mąki krupczatki
3 duże jajka
50 gramów Margaryny Palma Bielmar
150 gramów masła
6 łyżek miodu
5  łyżek cukru
200 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy do piernika
Szklanka orzechów włoskich
50 gramów gorzkiej czekolady
Bułka tarta do wysypania formy


W rondelku topię 3/4 porcji masła z dodatkiem 3 łyżek miodu. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram razem z 3 łyżkami cukru, następnie dodaję mleko i przyprawę do piernika-najlepiej użyć domowej. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, dodaję do jajecznej masy. Przestudzone masło również dodaję do ciasta, całość miksuję na gładkie ciasto. Z białek ubijam sztywną pianę, i delikatnie łączę z ciastem. Ostatnim krokiem jest dodanie posiekanie czekolady. Teraz ciasto przekładam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piekę przez 45 minut w 180 stopniach,zostawiam do ostudzenie.

Teraz czas na polewę. W rondelku mają znaleźć się-orzechy, posiekane niezbyt drobno, 3 łyżki miodu, 2 łyżki cukru, 50 gramów Margaryny Palma z Bielamaru  i resztę porcji masła. Całość podgrzewam aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa zacznie lekko gęstnieć. 

Orzechową polewę rozsmarowuję na cieście i zostawiam na minimum 30 minut do zastygnięcia. 





Ciasta czy ciasteczka?

38 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho :-) nie daj się przeziębieniu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu ciasta :) A przeziębienie cóż-momentami wygrywa :)

      Usuń
  2. Przypomina mi trochę snicersa, którego często robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Snikers to zupełnie co innego jednak :)

      Usuń
  3. mmm, obłędnie wygląda :) Zdrówka Ci życzę :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie połączenie składników do ciasta akurat doskonałe na przeziębienie. Moje przeziębienie właśnie już odpuściło, ale na Twoje ciasto z chęcią bym się skusiła :) Mniam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, połączenie idealnie wręcz pasuje do przeziębienia. I miód, i masa przypraw. I ta czekolada-na wszelkie smutki :)

      Usuń
  5. No i prawdziwie świątecznie :) Aromatycznie i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zimę i święta za te wszystkie korzenne, piernikowe zapachy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to w nich skrywa się ta cała magia:)

      Usuń
  7. mmm... świetny pomysł! uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam takie aromatyczne wypieki :)

      Usuń
  8. W tym ciachu jest wszystko to, co lubię, chętnie wproszę się na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Z wilka chęcią bym ukradła kilka kawałków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na takie popołudnie, z herbatką i ciastem, piszę się jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to zapraszam, herbatek mam pod dostatkiem :)

      Usuń
  11. Dzisiaj akurat robię próbne sałatki na Święta :) w przyszłym tygodniu wypróbuję Twój przepis na tą pychotę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miodowo, korzennie i orzechowo, to zdecydowanie moje klimaty :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...