Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 3 grudnia 2014

Mini makowce

Zdecydowanie poczułam magię świąt. Ze świętami najbardziej kojarzy mi się makowiec. Ciężki od nadzienia, pełen nie tylko maku,ale i bakalii. Do tego lukier, pyszne drożdżowe ciasto i można poczuć się jak przy wigilijnym stole. Uwielbiam to ciasto, aby zachować magię chwili piekę je tylko w grudniu i tylko w okolicy świąt. Innym razem zupełnie nie smakuje, a przynajmniej nie smakuje tak magicznie. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie domowej masy makowej, jest tysiąc razy lepsza niż ta sklepu, pełna skórki pomarańczowej,rodzynek, migdały i rumowego akcentu. Nie mogę im się oprzeć, a że tym razem zrobiłam mini wersje makowców przyjemność trwa jeszcze dłużej.





Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
Pół kostki drożdży
1/4 kostki masła
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
Aromat migdałowy
Tarta skórka cytrynowa
Szczypta soli
Masa:
Szklanka zmielonego maku
Szklanka wrzącego mleka
2 białka
1/4 szklanki topionego masła
5-6 łyżek miodu
Starta skórka pomarańczowa, rodzynki, płatki migdałowe,drobno posiekane orzechy włoskie
parę kropel aromatu rumowego
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
Garść maku do posypania
Pracę zaczynam od przygotowania rozczynu.Drożdże rozcieram z łyżką mleka, mąki i cukru. Daję im odpocząć w spokoju mniej więcej 15 minut. W misce łączę mąkę z solą, żółtkami, mlekiem, rozczynem, skórką cytrynową, aromatem, cukrem i roztopionym, przestudzonym masłem. Ciasto łączę, a następnie wyrabiam tak długo, aż stanie się gładkie i odchodzące od dłoni. Formuję z niego kulę, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 
Gdy ciasto rośnie,zajmuję się masą makową. Mak -już kupiłam mielony, zalewam wrzącym mlekiem i zostawiam na około 15 minut. Mak odcedzam z nadmiaru płynu, w moim domu płyn spod maku wykorzystuje się później do produkcji mleczka makowego, ale śmiało można go wylać. Teraz do maku dodaję bakalie, miód, masło i aromat. Na samym końcu do masy dodaje ubite białka. I masa makowa gotowa.
Teraz wracamy do ciasta. Dzielę je na cztery części i wałkuję dość cienko. Warto podsypać stolnicę mąką.  Na środek ciasta nakładam sporą ilość masy makowej i zwijam ciasno. Z rolady odkrajam mini makowce. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam na pół godziny. Następnie makowce piekę około 25-30 minut w 185 stopniach. 
Gdy makowce się studzą ukręcam lukier, wystudzone makowce smaruję lukrem i posypuję makiem.




Świąteczne słodkości!

32 komentarze:

  1. Bardzo fajne:)) Oj, zjadłabym ich kilka naraz, pycha:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie mogłam poprzestać na jednym :)

      Usuń
  2. Podzielam Twoją miłość do makowców i masz rację te na Święta smakują inaczej ;)
    Te mini makowce wyglądają jak wypasione bulki z makiem ;) Mega apetyczne!
    Nie pogardzę kilkoma. Mogę się wprosić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu, zapas ciastek jest ;)

      Usuń
  3. Chętnie bym Ci porwała kilka tych makowców, uwielbiam z taką ilością nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko, co świąteczne smakuje inaczej, lepiej :-) ja też wolę nie przyrządzać świątecznych przysmaków w ciągu roku, aby miały ten swój niepowtarzalny klimat! makowczyki pyszne :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda zwykłą drożdżówkę z makiem mogę jeść codziennie, ale takie wypasione rzeczy tylko od święta ;)

      Usuń
  5. mniam ! wygląda pysznie . Kiedyś kupowałam podobne w cukierni, ale takie domowe na pewno sto razy lepsze.
    zapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też są podobne, nawet były moją inspiracją. Ale cóż, tam masa była sztuczna, bez bakalii :(

      Usuń
  6. Widać i czuć, że Święta coraz bliżej :) Magiczny nastrój, w który makowiec wpisuje się idealnie. Nie ma Świąt bez makowca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma, makowiec to całkowicie świąteczne danie :)

      Usuń
  7. Świetny pomysł. Takie makowe bułeczki :-) pysznie wyglądają. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam drożdżowy makowiec, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedne z najlepszych ciast na świecie :)

      Usuń
  10. O to ja zabieram w ciemno, uwielbiam wszystko, o makowe!!: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak coś ma mak to jest najlepsze na świecie:)

      Usuń
  11. Mmm, musiały smakować bajecznie :)
    Mi makowce też smakują tylko w okolicach Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mi tak samo, w innym czasie to nie to samo ;)

      Usuń
  12. mmmm.... zjadłabym ! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. śliczne i baaardzo świateczne :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale u Ciebie świątecznie:) Takie mini makowce świetnie wyglądają i z pewnością doskonale smakują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują bardzo świątecznie,wprowadzają w nastrój świąteczny ;)

      Usuń
  15. Fajny pomysł na takie mini cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...