Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 20 grudnia 2014

Indyk wyrolowany na morelowo w towarzystwie cebuli

Dziś propozycja, którą możemy poczęstować gości na świątecznym obiedzie. Zawsze się zastanawiam co zrobić? Bigos niezbyt lubię, ciężkie marynowane mięsa jakoś nie zawsze wpadają w mój gust. Ostatnio przetestowałam więc moją wersję świątecznej pieczeni. Soczysty i delikatny indyk. Słodkie morele, morele, które przeszły aromatem miodu i cynamonu. Do tego cudowna cebula, lekko karmelizowana o fantastycznym wręcz aromacie. Całość mimo pozornej prostoty robi niesamowite wrażenie. A do tego to danie nie wymaga stania całego dnia przy kuchni. Zamiast tego możemy relaksować się w cieniu choinki. Kto powiedział,że prostota w kuchni się nudzi? Nie nudzi a zachwyca. Dawno nie jadłam tak idealnie przygotowanego indyka. Na pewno zrobię go na swój świąteczny obiad. A zanim zacznę gotować, cóż, trzeba przejrzeć choinkowe ozdoby. W tym roku mam wielką ochotę na złote dekoracje. Złote jak morele. I nawet na moment nie mogę przestać myśleć o jedzeniu.

Składniki:
Pierś z indyka -kilogram
Suszone morele- 8-10 sztuk
Miód-2 łyżki
Cynamon- łyżeczka
Pieprz czosnkowy
Sól
Czerwona Cebula -2 duże sztuki
Czosnek-3 ząbki
Masło klarowane
Świeżo mielony pieprz
Do podania-puree i sałata

Pierś myję, suszę, kroję na mniejsze części, nacieram pieprzem czosnkowym i solą. Odstawiam na godzinę. 
Morele namaczam we wrzątku. Następnie kroję je na połówki, przekładam do garnuszka i duszę z łyżką miodu i cynamonu, oraz odrobiną wody. Gdy woda wyparuje nadzienie jest gotowe. 
Piersi nadziewam morelami, zwijam roladki i spinam wykałaczkami. Przesmażam  je na klarowanym maśle. Gdy mięso się zarumieni - trwa to 20 minut,zdejmuję je z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmażam posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję miód, i świeżo mielony pieprz. Gdy cebula zmięknie dodaję roladki, i całość podsmażam razem, około 5-8 minut. Gotowe roladki podaję z puree, sałatą i karmelizowaną czerwoną cebulką.






48 komentarzy:

  1. Wow piękny. Z wielką chęcią bym zjadła dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam na przedświąteczny obiad :)

      Usuń
  2. Drób idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami - tak jak powyżej przedstawiłaś :)
    Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę zdecydowanie częściej robić takie połączenia :)

      Usuń
  3. Mniam zjadłabym takie danie :-) nie mam pomysłu co dzisiaj zrobić na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! To musiał być smak

    OdpowiedzUsuń
  5. osz Ty, nie wiedziałam że takie pyszności tu masz! U mnie w domu by takie połączenie nie przeszło, ale chętnie kiedyś dla chłopaka zrobię, bo brzmi pysznie:D muszę tu częściej wpadać:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :) Sama niezbyt lubię łączyć owoce i mięso,ale to połączenie mnie zachwyciło :)

      Usuń
  6. Żeby mi ktoś takiego indyka chciał zrobić, ach:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ wykwintnie tutaj, mniam, morele i indyk-to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pysznie bym nawet rzekła :)

      Usuń
  8. Uwielbiam połączenie mięsa i owoców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz,że teraz też mi posmakowało :)

      Usuń
  9. Fajny obiad! Apetycznie wyrolowany indyk! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ekskluzywnie tu u Ciebie, zachwycisz gości w święta:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgłodniałam od samego czytania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. no taki indyk to mistrzostwo świata, wspaniały! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowita kompozycja! Wspaniałe danie!

    OdpowiedzUsuń
  14. No smacznie zrolowany :) Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Podczas czytania tego przepisu moje kubki smakowe zaczęły wariować i to bardzo. Świetny ten indyk. Doskonały przepis.... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  16. z owocowym wyplenieniem - świetne!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. bigos w ogóle mi do świąt nie pasuje..
    Ale ta roladka? Wow.. to musi być bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też nie,ale w moim domu-w większości to chyba tradycyjne danie:)

      Usuń
  18. Fajny taki wyrolowany indyk :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nieźle nadziany ;)! Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny :)!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy jeszcze nie pokusiłam się o przygotowanie indyka w swoim domu :) ale powiem Ci, że mnie inspirujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci polecam, to jest fajna wersja na początek :)

      Usuń
  21. Roladki z morelami to naprawdę fajne i ciekawe połączenie :) Wygląda kusząco :)
    Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyrolowany na medal. Moje smaki uwielbiam indyka i morele

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...