Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 5 grudnia 2014

Ciabatta z miodowo-musztardową kurą

W moim domu oficjalnie rozpoczęłam sezon na przedświąteczne porządki. Na pierwszy ogień poszła szafa z płytami. Jako ogromna fanka muzyki płyt mam aż za dużo. Do tego moja perfekcyjność nakazuje mi układać płyty najpierw zespołami- u mnie Depeche Mode nie miesza się z Pink Floyd. A, żeby było łatwiej płyty już ułożone wedle zespołów układam chronologicznie. Dzięki temu obudzona w środku nocy potrafię dokładnie powiedzieć co gdzie co leży i bez pomocy światła wyciągnę zawsze prawidłową płytę. Oczywiście efekt ten wymaga dużej pracy, minimum cztery godziny segregowania, przecierania i układania. Po takiej dawce porządków nie bardzo mam już ochotę na długie zabawy w kuchni. Prawda jest taka,że chcę wtedy zjeść szybko, smacznie i solidnie. Najprościej byłoby zrobić kanapkę, ale za oknem mróz, aż prosi się o coś ciepłego. Co powiecie na kanapkę na ciepło? Ja powiedziałam tak. Domowy burger z kukurydzianej ciabatty, warzywa i gwóźdź programu pierś z kury w musztardowo-miodowej marynacie. Kiedyś nie połączyłabym tych dwóch produktów. Ale ostatnio spróbowałam tej wersji przygotowania filetu i przepadłam. Mięso -po kąpieli w  marynacie jest niesamowicie wręcz soczyste i delikatne. Chociaż z tą delikatnością to lekka przesada. O pierwsze miejsce walczą słodkie tony  francuskiej miodowej musztardy i ostrość czosnku. Taka kanapka na ciepło jest idealna na dzień pełen zajęć. Rano wystarczy zamarynować mięso,a później jedynie je podsmażyć, dodać ulubione dodatki i gotowe. Szybki obiad na szybką przerwę w obowiązkach.
Składniki:

Pierś z kurczaka podwójna
3-4 łyżki Miodowej Musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Pieprz-najlepiej świeżo mielony
Ciabatta kukurydziana (albo inne ulubione pieczywo)
Sałata
Pomidor
Czerwona Cebula
Szczypior
Musztarda lub keczup
Zaczynam od przygotowania marynaty. Łączę razem musztardę, sos sojowy, zmiażdżone ząbki czosnku, oliwę i pieprz. Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki piersi dokładanie smaruję marynatą i odstawiam je do lodówki na minimum godzinę. Przy czym im dłużej mięso będzie się marynować tym będzie delikatniejsze i smaczniejsze.
Zamarynowane mięso smażę na grillowej patelni do zarumienienia. W międzyczasie podgrzewam ciabattę w piekarniku, smaruję ją delikatnie musztardą bądź keczupem-co kto bardziej lubi, obkładam pieczywo umytymi warzywami i kawałkami kurczaka. I gotowe.








33 komentarze:

  1. Mniam! Poproszę taką z dostawą do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat czekam na kuriera to nie ma problemu :)

      Usuń
  2. zazdroszczę trochę rozpoczęcia już przedświątecznych porządków, zawsze to trochę z górki już za Tobą:)
    na taką kanapkę bym sie sama pisała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze zaczynałam wcześniej to w tym roku zaczęłam nawet z obsuwą ;)

      Usuń
  3. O rajuuu! Na pewno bym uwielbiała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam za zapał do robienia porządków! Fajna kanapka na szybki posiłek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapał do sprzątania mam od dziecka, gorzej z czasem :)

      Usuń
  5. uwielbiam kanapki, a te na ciepło są jeszcze lepsze, Twoja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak solidna kanapka na ciepło :)

      Usuń
  6. Ooo proszę :) Zdecydowanie pyszne zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś perfekcjonistką :) Po takich porządkach czas na pyszne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm... jaka ciabatta to moje marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, takie kanapki to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna ciabatta, na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprzątania było dużo to wyszło na bogato ;)

      Usuń
  11. wygląda pysznie!
    Pozdrawiam i zapraszam do nas

    OdpowiedzUsuń
  12. Czemu mi nikt takiej kury fajnej nie zrobi ha ha. Tylko sama muszę o siebie zadbać.Chyba tez do ciebie wpadnę na ciabattę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...