Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 25 listopada 2014

Pigwa do herbaty

Jak byłam mała rodzice kupili działkę. Chcieli karmić nas zdrowo i bez sztuczności. To była wersja oficjalna, tak naprawdę mama chciała mieć miejsce do opalania a tata po prostu kocha wszelkie prace ziemne. Mam to chyba po nim, bardzo żałuję,że działki dziś nie ma, cóż dziś tam płynie droga. Nowej nie kupiono, brak czasu. Czego najbardziej żałuję? Truskawek, malin, czereśni, poziomek? Najbardziej  żałowałam pigwy. O ile wszystkie inne owoce, warzywa czy zioła mogłam swobodnie kupić to pigwy nie widziałam całe lata czy to na ryneczku czy w sklepie. Pamiętam,że mam te owoce oddawała babci, a ona oddawała pełne słoiki. Mroźną zimą nie było niczego przyjemniejszego niż gorąca herbata z dodatkiem pigwy. Ach, wspomnienia. Ostatnio idąc do pracy wstąpiłam do Biedronki. Miałam wziąć tylko herbatę, ale włączył mi się jak zwykle instynkt łowcy-uwagę zwróciłam na dziwne owoce. Gruszka to czy jabłka jakieś dziwne? Nie to pigwa, ukochana, zapomniana wróciła. Niewiele myśląc wzięłam ponad trzy kilo. Znalazłam przepis na pigwę, myślałam-zrobię raz dwa i po sprawie. Zaczęłam po 22. Nie wiem kiedy skończyłam, wiem,że krojenie pigwy śmiało można zlecać najgorszemu wrogowi. Nie znalazłam noża idealnego, krojenie to czysty dramat. Ale kiedy doda się laskę wanilii, kiedy wszystko zacznie się smażyć, kiedy zaczną pachnieć konfitury, zmęczenie znika, pojawia się satysfakcja i słoiki pełne pyszności.
Składniki:
3 kg pigwy
3,5 szklanki cukru
2 szklanki wody
laska wanilii

Najpierw owoce pigwy dokładnie myjemy, następnie kroimy w drobną kostkę. Proces to żmudny, najlepiej zaangażować w to parę osób, przy okazji można sobie poplotkować. Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dodajemy laskę wanilii i zaczynamy gotowanie. Moja pigwa po 1,5 godziny była gotowa. Im mniejsza kostka tym szybciej mięknie. Gotową pigwę-gorącą, przekładam do wyparzonych słoików. Następnie pasteryzuję ją około 20 minut. 

Osobiście wolę kiedy pigwa jest delikatnie kwaskowata. Jeżeli jednak ktoś woli słodsze przetwory lepiej dodać dodatkową szklankę cukru.



30 komentarzy:

  1. Też uwielbiam pigwę do herbaty, ja jednak nie spotkałam jej w tym roku w żadnym sklepie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja 10 lat nie widziałam,aż do wizyty w Biedronce :)

      Usuń
  2. A ja mam pigwę w ogrodzie ;) i bardzo często widuję ja w Kaufland ;)
    Ja uwielbiam sok z pigwy do herbaty. Muszę spróbować Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę, moja skończyła żywot, i mi żal.... Kauflanda w okolicy nie mam, ale na szczęście jest Biedronka :)

      Usuń
  3. O tak, to jest to co zdecydowanie lubię i popieram;)) Pigwa na lekarstwo!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm u mnie mama robiła taką pigwę do herbaty, bardzo ją lubię! faktycznie można ją już kupić w sklepie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście można ją kupić:)

      Usuń
  5. Taka pigwa jest świetna, też ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama ma pigwę na działce. I pigwowca też. Robi z nich dżemy i soki. Raz kiedyś przyszło mi w udziale obieranie i wycinanie gniazd nasiennych, więc wiem co czułaś... Ale ten smak wynagrodzi wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak wynagradza wszystko. Chociaż rzeczywiście przygotowanie to istna męczarnia ;)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Taka herbata to jest świetna rzecz :)

      Usuń
  8. Nigdy nie kosztowałam pigwy, bo faktycznie trudno ją znaleźć, ale taka do herbatki na pewno musi być super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście teraz już można kupić nawet w Biedronce :)

      Usuń
  9. w zimie herbatka z pigwą smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. NO cudne to! Chyba polecę do tej Biedronki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham pigwę! uwielbiam jej kwaśność i oooogrom witamin! wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kwaskowa nuta genialnie podkreśla smak herbaty, i to zdrowie gratis :)

      Usuń
  12. Pigwy nie próbowałam nigdy ,tak ,tak ...zacofana jestem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś musisz spróbować, smak jest świetny :)

      Usuń
  13. Najlepszy dodatek do herbaty w zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pigwę można dostać nie tylko w biedronce. Znalazłam 100 % sok w sklepie Kawa czy herbata w Szczecinie, na Monte Cassino. Można też poszukać na internecie, np. http://www.herbatyszlachetne.pl/pl/component/djcatalog2/items/55-syropy-do-herbaty-i-kawy.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...