Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 23 listopada 2014

Muffiny z fetą u suszonymi pomidorami

Ostatnio pracuję coraz więcej i więcej. Stąd też zwiększyła się ilość czasu jaką spędzam poza domem, a jeść się chciało tak się chce-niestety. Pomysł na te muffiny to alternatywa dla standardowych kanapek jakie rano szykuję sobie do pracy. Muffiny robią się szybko, są bardzo aromatyczne i naprawdę pyszne. Świetnie pasują na pierwsze czy drugie śniadanie, sprawdzą się też jako przekąska. Kiedyś myślałam,że muffiny mogą dobrze wypaść tylko na słodko i uparcie odmawiałam przygotowania wytrawnej wersji babeczek, ale człowiek był młody i głupi. Teraz zacznę nadrabiać zaległości, więc wersja z fetą i pomidorkami jest dopiero preludium. W końcu jest tyle kombinacji do odkrycia...
Składniki:
Mąka pełnoziarnista-350 gram
2 jajka
75 ml oleju
150 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opakowanie fety
6-7 suszonych pomidorków
Sól
Pieprz
Po dużej szczypcie słodkiej i ostrej papryki, estragonu, oregano i tymianku


Mąkę łączą  z solą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej miseczce łącze mokre składniki-olej, mleko i jajka. Dwie części mieszam razem, ale tylko do połączenia składników.

Fetę kroję w kostkę, tak samo postępuję z pomidorkami. Dodaję oba składniki do ciasta i bardzo delikatnie mieszam całość.



Ciastem napełniam foremki na muffiny, piekę je przez 20 minut w 180 stopniach.







34 komentarze:

  1. też takie robię, świetny zamiennik kanapek :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę częściej kanapki nimi zastępować :)

      Usuń
  2. Świetny przepis! Jak zawsze u Ciebie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja, piękne muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite :) Uwielbiam wytrawne muffiny. Wolę je od słodkich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba też zaczynam je bardziej lubić:)

      Usuń
  5. Trudno uwierzyć, ale jeszcze nie robiłam muffinów wytrwanych. Pysznie brzmi to połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero teraz zrobiłam i to był błąd,że je omijałam, połączenie bardzo polecam:)

      Usuń
  6. No takie muffiny to mogę jeść i jeść :)) Wolę od słodkich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to na dziś też mi bardziej smakują:)

      Usuń
  7. Mam w sobotę imprezkę. Chyba skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na słone muffiny! Z fetą i pomidorami - musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to połączenie wychodzi pysznie:)

      Usuń
  9. Podoba mi się taka alternatywa dl kanapek, bardziej od samych kanapek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też bardzo się spodobała. I dłużej zostaje świeża i pyszna:)

      Usuń
  10. Muffiny na słono to świetny pomysł na mini przystawki na przyjęcie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na przyjęciu nie próbowałam,ale na pewno spróbuję:)

      Usuń
  11. Super pomysł :) Wyglądają pięknie i na pewno super smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie wytrawne muffinki są super, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie fajne nadzienie. Bardzo lubię suszone pomidory w babeczkach. Porywam jedną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie bardzo pasują do muffinek i do fety :)

      Usuń
  14. Muffiny kupuję w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  15. tych muffin na bank sprobuje;) www.rudaakuchnia.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Słone muffinki smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...