Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 21 listopada 2014

Karmelowe-odwrócone z jabłkami

W tym sezonie wyjątkowo smakują mi jabłka. Jabłka na wszystkie możliwe sposoby. Te w cieście chyba smakują najlepiej. Kiedy na dworze jest tak brzydko i szaro nie ma nic przyjemniejszego niż kubek gorącej herbaty i kawałek domowego ciasta. Uwielbiam takie wieczory, ja i moja piżama. Do tego książka i koniecznie coś słodkiego. Moja potrzeba na słodkie całorocznie jest wysoka, ale jesienią jakby troszkę większa. Nie mam więc nic przeciwko tej nagłej chęci na coś pysznego. Tym razem wykorzystałam jabłka. Jabłka i karmel o korzennej, bardzo jesiennej nucie. Nie powiem miałam pewnego stracha czy nie spalę formy, czy ciasto zechce wyjść i z formy i w ogóle postanowi być zjadliwe. Obawy dość szybko minęły, ciasto wyszło pyszne. Dzięki karmelowi i jabłka nabrały innego smaku, a same ciasto również kusiło wilgotnością i nutką palonego cukru. Polecam wszystkim amatorom słodkości.


Składniki:
3/4 kostki masła
Niepełna szklanka cukru
2 jajka
350 gram mąki pszennej
200 ml mleka
4 duże jabłka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat śmietankowy
Po pół łyżeczki cynamonu i  gałki muszkatołowej
3 goździki


Zaczynam od przygotowania jabłek. Obieram je ze skórki, kroję w plastry i układam je na dnie foremki do pieczenia-wcześniej natłuszczonej odrobiną masła. Teraz czas na karmel.  Połowę porcji masła topię razem z cynamonem, gałką i goździkami. Dodaję 3/4 szklanki cukru i gotuję całość, aż karmel stanie się brązowy. Gorącym karmelem zalewam jabłka.
Teraz czas na ciasto. Ucieram masło z jajkami, mlekiem i aromatem śmietankowym. Dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na jabłka. Całość piekę około 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto zostawiam na godzinę to wystudzenia. Po tym czasie odwracam formę i wykładam ciasto na talerz.






27 komentarzy:

  1. Na takie ciacho to i ja się piszę! wygląda obłędnie! Uwielbiam karmelizowane jabłka, a jeszcze do tego ciacho ... mmm... Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to połączenie naprawdę wychodzi świetnie :)

      Usuń
  2. Poproszę kawałeczek, tak pięknie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie ... :) Uwielbiam placki z jabłkami, a na razie niestety nie da mi się piec. :( Ale przepis zapewne wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis na przyszłość :)

      Usuń
  4. wspaniałe, zapisujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam podobne ciacho, pyszności, po prostu pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, bardzo pyszne jest to ciasto :)

      Usuń
  6. Na pewno jest pyszne. Takie połączenie nie może być inne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karmel + jabłka - zabieram! :DD

    OdpowiedzUsuń
  8. Wpadłabym chętnie na kawałeczek:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłka i karmel to doskonały duet. Ciasto genialne. Szkoda, że mnie nie ma tam u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam ostatnio bzika na punkcie karmelu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fenomenalne zestawienie, mi by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie połączenie co chyba każdemu smakuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...