Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 15 listopada 2014

Jabłecznik z dynią


Jabłecznik z dynią zrobiłam po raz pierwszy, miałam sporo obaw, bo dynia-choć pyszna, w moim domu zbyt wielu fanów nie ma. No może poza frytkami z tego pomarańczowego warzywa, wtedy każdy pcha się bliżej piekarnika i krzyczy-więcej i więcej.  A tak ciągle słyszę, że mdła, że nijaka i trudna w odbiorze. Dyni mam ostatnio -jak na złość, w nadmiarze, ochota na ciasto była wielka i stąd pomysł na połączenie tradycyjnego jabłecznika z dynią. Nadzienie jest pełne smaków, a ciasto wedle tego przepisu wychodzi bardzo maślane, delikatne i obłędnie wręcz kruche. Jabłecznik zjedzono do ostatniego okruszka chwilę po podaniu. więc misja oswajania dyni udała się w 110 procentach. Jednak kruchego ciasta nigdy dość, przynajmniej ja tak mam. A wyjątkowo jesiennie połączenie smaków wyjątkowo przypadło mi do gustu. 

Składniki:
350 gram mąki krupczatki
150 gramów  masła
2 jajka
6 łyżek cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Esencja waniliowa
300 gram dyni pokrojonej w kostkę
5 jabłek
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka cynamonu
Po pół łyżeczki kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
Masło do wysmarowania formy i bułka tarta do podsypania


Najpierw przygotowuję kruche ciasto, wiadomo najlepiej mu zrobi chwila w lodówkowym chłodzie. Mieszam łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, paroma kroplami esencji i jajkami. Następnie dodaję pokrojone w kostkę masło. Szybko zagniatam całość i gotową kulę odkładam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. 

Dynię obieram ze skóry, kroję w drobną kostkę i wrzucam do garnka, zasypuję cukrem, przyprawami i paroma kroplami wanilii. Podlewam zimną wodą-parę łyżek i zaczynam duszenie. Po 20 minutach dodaję pokrojone jabłka-tym razem w grubą kostkę. W miarę potrzeb dolewam wody, dynia powinna być miękka, wtedy zdejmuję owoce z ognia. 
Zimne ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję, wylepiam nim formę-wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną bułką, formując wyższy brzeg. Zostawiam 1/3 ciasta na wierzch. Spód ciasta posypuję odrobiną bułki i wykładam nadzienie. Wierzch posypuję startym ciastem. Jabłecznik wstawiam do nagrzanego piekarnika-185 stopni na 35 minut. Studzę i podaję. 







Przepis dołączam do jesiennego gotowania.

Smaczna Jesień

39 komentarzy:

  1. U mnie tez dynia rządzi, ledwie jedną zużyłam, a kolejna czeka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi już zaczyna brakować pomysłów :)

      Usuń
  2. mmm... aż cieknie ślinka od samego oglądania zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę kawałek tego jabłecznika :) uwielbiam jabłeczniki a Twoj mmm... poprostu niebo :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałabym, ale zjedli. Ale na powtórkę już zapraszam :)

      Usuń
  4. Jabłecznik zawsze smakuje! Fajne połączenie z dynią :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dynią to musi być pyszny jabłecznik! Aż mi ślinka leci na samą myśl ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajnie smakuje to połączenie, dynia świetnie wtapia się w tło :)

      Usuń
  6. czyli jednak warto próbować nowych połączeń smakowych :) świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłam jabłecznika z dynią, musi smakować rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodać trochę do jabłek,efekt świetny :)

      Usuń
  8. ochh cudowny jabłecznik :-) fajny pomysł z tą dynią!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłecznika z dynią jeszcze nie próbowałam, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super:) Spadłaś mi z tym przepisem z nieba, bo już nie mam pomysłu na dynie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj tego ciasta, wychodzi bardzo smaczne:)

      Usuń
  11. jabłka i dynia, to się nie może nie udać :) pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musiało się udać i się udało :)

      Usuń
  12. Tak smakowicie wygląda, że sama nie mogłabym się oprzeć tej szarlotce :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W jesienne wieczory to się najprzyjemniej je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przyjemnie się wtedy je ciasta :)

      Usuń
  14. Pomysłowa szarlotka, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomysłowa i pewnie bardzo dobra!

    OdpowiedzUsuń
  16. tak jeszcze nie łączyłam.. ale kurka.. zjadłabym! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Jabłecznik, który warto powtórzyć. Być może u mnie. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dynia świetnie współgra z innymi produktami :) W ciastach sprawdza się świetnie, więc na pewno wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, świetnie pasuje do wielu dań i na słodko i na słono :)

      Usuń
  19. Muszę wreszcie potestować dynię w innych wydaniach niż zupa. Fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam-poza zupą też robi wrażenie :)

      Usuń
  20. Ale fajne ciasto, chętnie skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...